Vesterbro 1

En oser hos Platan Foto.

En historie af Kim Greiner.

April 2009

Vist så, jeg har da to kameraer i forvejen, og de er ganske udmærkede, men da jeg også bruger dem lidt professionelt til billedforedrag m.m., ville jeg godt have et nyt. Mit allerbedste Canon kamera, der efterhånden havde nogle år på bagen, var ikke særlig lysfølsomt, og jeg ville også gerne have et med lidt mere zoom.

Mine øjne faldt så på Platan Foto på Vesterbrogade, og i begyndelsen af april gik jeg derind for at sondere terrænet. En nydelig og sikkert også kompetent ung dame fortalte, at de nye kameraer ikke var kommet endnu – det var nemlig sådan, at kameraproducenterne hvert år kom med nye modeller med nye forbedrede udgaver. De ville være fremme i butikken i løbet af et par uger, og så ville der være masser af nye kameraer på hylderne. Lidt ærgerligt, men jeg bestemte mig dog for at vente.

I mellemtiden lånte jeg et Sony kamera af en kollega, og det var faktisk noget i den retning, jeg var ude efter. Ikke et lommekamera og ikke et spejlreflekskamera. Det første er for lille og bliver væk i lommen, og det sidste er for stort, da jeg altid har kameraer siddende ved hoften klar til skud. Det lånte Sony kamera var midt imellem, da det havde et godt zoom og var betydelig bedre end mit gamle kamera under mørke forhold, og så var der en smart skærm, der kunne vippes.

Sidst i april helt nøjagtig den 28. skulle det så endelig være, da jeg regnede med, at hylderne hos Platan Foto nu var fyldt op. Jeg havde 5.000 kr. på lommen, men havde også mit Dankort med, hvis der skulle være brug for yderligere forstærkning. Så jeg var stærkt indstillet på at sprøjte nogle kontanter ind i den slumrende finanskrise.

Hos Platan Foto stod der fire ekspedienter, og nu er der jo stor forskel på en ekspedient og en sælger, og den unge dame (det var ikke den samme, jeg havde talt med tidligere), der kom mig i møde, var helt sikkert en ekspedient, fandt jeg ud af. Der var ikke andre kunder end mig, og de fire stod og snakkede, da jeg kom ind. 

Jeg fik fremført mit ærinde, at jeg kunne tænke mig et kamera, der ikke skulle være for lille og ikke for stort, samt være bedre end mit gamle kamera under dårlige lysforhold og også gerne med noget antiryst. Jeg havde prøvet et Sony kamera, og det var den størrelse, jeg var ude efter fortalte jeg hende.
Platan foto fører ikke Sony, blev det meddelt mig, og det kunne sådan set være en ærlig sag – men hvad havde de så?
”Jamen vi har ikke ret meget tilbage” sagde hun.
Jeg fortalte jeg havde været derinde for tre uger siden, hvor det var blevet mig fortalt, at om to uger ville der være masser at vælge imellem.
”Det var solgt alt sammen”, sagde hun.
Jeg fremførte, at det i mine ører lød lidt mærkeligt, da hele resten af verden producerer alt for meget af alt muligt for tiden, og at problemet er, at de ikke kan få det solgt på grund af finanskrisen.
”Er det så anderledes i fotobranchen, at årets produktion bliver solgt på en uge?” 
”Ja, og det er ikke engang løgn” sagde ekspedienten.

”Nå, men hvad så med det der”, sagde jeg og pegede på hylden, hvor der stod et par kameraer, der godt kunne ligne det Sony kamera, jeg havde prøvet.
Det blev taget ned fra hylden sammen med et andet, og hun fortalte, at det ene kunne zoome 20 gange og det andet vistnok 29. Så sagde hun en række bogstaver, som jeg ikke forstod betydningen af, hvilket jeg prøvede at fortælle hende, men det gav ikke anledning til kommentarer, udover at Platan Foto havde Danmarks laveste priser.

Der indtrådte lidt dødvande, og jeg kikkede på kameraet og tog det op og ville tænde det.
”Der er ikke strøm på vores produkter”, fremførte hun.
Jeg prøvede forsigtigt at spørge, om de ikke havde et batteri, så jeg kunne prøve at tænde det og se skærmen og måske få vist, hvad det ellers duede til.
Men nej, de havde ingen batterier og havde derfor ikke strøm på produkterne, men jeg kunne jo tage hen i El-Giganten, der havde de strøm på produkterne, men til gengæld havde Platan Foto Danmarks laveste priser. 

Jeg begyndte at blive ret frustreret – jeg brændte efter at købe et kamera og hjælpe finanskrisen over dødvandet, men stod så bare der og kikkede på et dødt kamera, som jeg ikke anede, hvordan virkede, og ekspedienten var tilsyneladende bedøvende ligeglad. 
Kameraet kostede godt 3.000 kr., og med et planlagt ekstra batteri og hukommelseskort samt en taske kunne det nok holdes inden for min foreløbige ramme. Min købelyst aftog dog i hastigt tempo, for jeg hader at blive dårligt behandlet af ligegyldige ekspedienter. Et kort øjeblik overvejede jeg at henvende mig til nogle af de andre ekspedienter, der stadig stod og hyggesnakkede – det kunne jo være, der var en sælger imellem. Men jeg gjorde op med mig selv, at jeg ikke orkede at prøve at vriste et kamera ud af Platan Foto.

Andre ville på det tidspunkt sige, at de ville tænke over det, men jeg meddelte hende, at jeg ikke havde lyst til at købe noget som helst af hende, og det var hun sikkert også meget lettet over.

Så stadig med 5.000 kr. på lommen forlod jeg etablissementet dødhamrende møgsur. Jeg havde nok højst brugt 10 minutter af Platan Fotos kostbare tid og blev sikkert nok henregnet som en besværlig utilregnelig oser, der bare var ude på at genere dem og bruge deres tid. 
Jeg har ikke tjekket, og jeg er sådan set også ligeglad, om Platan Foto har Danmarks laveste priser, men helt sikkert så har de nok også Danmarks dårligste betjening.

OBS. Platanfoto er i mellemtiden gået konkurs (det var da mærkeligt) og forretningen er pr. 24. februar 2010 overtaget af andre ejere. Jeg er helt sikker på at kundeservicen nu er en hel anden, og ovenstående dårlige oplevelse skal bestemt ikke belaste de nye ejere. 

 

Tilbage til forsiden