Brasilien. 

                                        Rio de Janeiro. 

Af Kim Greiner.

December 2019 

2. del af Brasilien på kryds og tværs.

Rio de Janeiro er skabt af Gud. Det mener byens indbyggere i hvert fald. Noget er der om det, når man ser Sukkertoppen og de hvide sandstrande og de junglebeklædte skråninger og de paradiske øer, så har indbyggerne nok ret. Byen er spækket af ikoner, der er kendt over hele verden, som karneval, smukke kvinder, Copacabana stranden og Jesus, der våger over byen. Bagsiden af medaljen er også kendt med narkobaroner og gangstere og slumbyerne (favelaer) som der findes i hundredvis af. Byens centrale områder er dog sikre og er spækket med politibetjente.

Rios historie begyndte 1. januar 1502, da portugiserne sejlede ind i Guanabara-bugten og døbte området Rio de Janeiro (Januarfloden). I 1565 blev der anlagt en by i området, og efter guld og diamantfund blev det koloniens vigtigste eksporthavn og i 1763 landets hovedstad. Portugals konge flyttede hoffet til Rio de Janeiro i 1808, og der kom gang i boulevarderne og palæerne. I begyndelsen af 1900 tallet blev mange af byens fornemme bygninger rejst i en arkitektonisk glansperiode.

Siden efter små 200 år mistede den sin hovedstadstatus, da den nye hovedstad Brasilia blev anlagt langt inde i landet.

Der er i dag ikke mange bygninger tilbage fra kolonitiden, for Rio er vokset eksplosivt med 6 millioner indbyggere og 12 millioner, hvis man regner forstæderne med.

Rio består af hundredvis af bydele, der hver har sin specielle karakter. Byens centrum har bygninger fra kolonitiden blandet med skyskrabere samt markeder, barokkirker og hundredvis af frokostrestauranter og barer. 

Sukkertoppen og Kristusfiguren.

Sukkertoppen med sine to enorme bautasten med kapelbanen til toppen er berømt verden over. Den 400 meter høje junglebevoksede spids, med udsigt til den 18 km lange bro over bugten og til de smukke hvide strande, er et syn for guder. Og toppen er netop at stå på toppen ved solnedgang og se ud over hele herligheden. 
Fra toppen af Corcovado-bjerget står Kristusfiguren, der er en af de nye 7 vidundere, og den er kommet i selskab med Keops-pyramiden i Egypten, Den Kinesiske Mur, Colosseum i Rom, inkabyen Machu Piccu i Peru, Petra-templet i Jordan og Taj Mahal i Indien.

Det tog ingeniører og billedhuggere 9 år at bygge "Cristo Redentor", og den blev indviet i 1931. Som et kristent symbol kan figuren næppe blive tydeligere, og den kan næsten ses overalt i den enorme by, og når lavtryk hænger over byen stikker Kristus ofte op over skyerne. 
Et besøg er bedst tidligt på dagen på skyfrie dage. Der kan køres derop i taxa, men der er også den noget smukkere tur med et lille tog, der afgår fra bydelen Cosme Velho og kører op igennem et stykke saftig Atlanterhavsjungle. 

Säo Bento klostret er Rios flotteste barokkirke. Den er bygget i 1600-tallet og ligger på en bakketop med udsigt over byen. Munkene synger under aftenmessen og i weekenderne. 

Tijuca Atlantic Forest er verdens største skovområde i en storby og dækker et areal på 120 km2. Det er pudsigt, at junglen er plantet. Efter at stort set hele området var ryddet for at lave kaffeplantager, beordrede kejser Dom Pedro 2 jorden eksproprieret og beplantet med eksotiske træer og planter fra bl.a. Afrika. Det skete først og fremmest for at sikre byens drikkevand, men resultatet er på alle måder enestående.

Den botaniske have har i 200 år haf en imponerende samling af tropiske og subtropiske plantearter.

Copacabana er hjemsted for Homo litoreus – strandmennesket, og ingen kan som "cariocaen" føre sig frem med kropslig skønhed iført minibikini eller tangatrusser. Stranden er ikke den bedste i Rio, og man skal også passe på understrømmen, men stemningen er på alle måder intens. Copacabana er en af verdens tætteste befolkede bydele, og den er Rios mest hektiske med døgnåbne supermarkeder, barer og natteliv til den lyse morgen. Copacabanas hovedatraktion er mennesket. Nummer to er den 4 kilometer lange strand.

Nattelivet langs Avebnida Atläntica er Latinamerikas frækkeste, for ikke mindre end 1500-2000 prostituerede kvinder, mænd og transvestitter holder til langs strandpromenaden.

Sikkerheden på Copacabana er blevet væsentlig forbedret i de seneste år, men det kan ikke anbefales at gå tur langs stranden efter mørkets frembrud, men gerne på strandpromenaden, der fyldes med tusindvis af mennesker.

Copacabana Palace Hotel, her kan man i princippet sidde i en stol, hvor dronning Elisabeth, Mick Jagger og Bill Clinton kan have siddet. Det er Rios mest berømte hotel, og det blev bygget i 1920-erne, hvor byens spidser tog hen om sommeren. Efter at hotellet havde nærmet sig det totale forfald, er det igen byens dyreste og mest berømte hotel, og det oser af klasse, dekadence og svundne tider.

Copacabana - fortet. For 100 år siden lå Copacabana uden for byen og var kun beboet af fiskere. Fiskerne er der stadig, og de kommer ind om morgenen for at sælge fangsten ved et lille fiskermarked ved det gamle fort. Fortet har mure op i 12 meters højde for at modstå eventuelle fjenders angreb. Bag murene har det berømte konditori "Confeitaria Colombo" åbnet en filial, og det er et smukt sted at indtage sin eftermiddagskaffe.

Rejsen rundt i Brasilien var arrangeret af Marco Polo/My Planet. Der var stop og besøg i 5 forskellige byer foruden amazonjunglen. Undervejs skrev jeg rejsebreve der med start i uge 5 blev bragt i Midtsjællands Avis, dog i lidt forkortet udgave. Her på min hjemmeside er rejsebrevene i fuld størrelse: 




                                                    Rio de Janeiro.


Brasilien er verdens 5. største land og er kun lidt mindre end USA. Befolkningen er på over 200 millioner mennesker, hvor lidt over halvdelen er hvide, omkring 40 % er mulatter og 6 % er sorte. Af landets oprindelige befolkning, indianerne, er der kun 2 % tilbage, og de lever overvejende i Amazonas.

En portugisisk søfarer sejlede i år 1500 ud fra Lissabon og opdagede den 22. april år 1500 Brasilien. Navnet Brasilien stammer fra træet "brasil", hvoraf der blev udvundet et rødt farvestof, der blev brugt til at farvning af smukke kjoler i Europa. Senere, da man havde udryddet de fleste brasiltræer, blev det sukker, tobak, bomuld og gummi, der gav guld til Portugal. Da man desværre også var kommet til at udrydde de fleste indianere, begyndte man at importere sorte slaver fra Afrika, for det hvide herrefolk kunne jo ikke selv gå der og svede i plantagerne. Forresten er Brasilien det sidste land i verden, der i 1888 forbød slaveriet.

På et tidspunkt, da Napoleon huserede i Europa, flygtede den portugisiske prinse-regent med hele sit hof til Brasilien. Da Napoleon havde mødt sit Waterloo, vendte nu kong Jäao tilbage til Portugal. Det afstedkom, at brasilianerne gjorde opmærksom på, at de ikke bare ville være en koloni underlagt Portugal. Kongens søn Pedro erklærede den 7. september 1822 Brasilien som selvstændig stat, og sig selv udnævnte han til kejser. Den gik dog ikke, så reformvenlige generaler tog magten, og Brasilien blev en republik. Så kom den ene præsident efter den anden, der var kendetegnet ved, at de desværre var ret så korrupte, men Brasilien har dog demokrati. Brasilien er et af de lande i verden, hvor der er størst forskel på rig og fattig, men der er heldigvis masser af gode reformer igang med en række hjælpeydelser til de fattigste.

Vi havde næsten været i alle Sydamerikas lande, men vi manglede det vigtigste eller i hvert fald det største land - Brasilien. Hjemmefra havde vi kontaktet rejsebureauet Marco Polo, der siden blev overtaget af My Planet, men de havde strikket en rejse sammen til min kone Birgitte og mig selv Kim Greiner. Vi skulle se og opleve de største seværdigheder, og fly, hoteller og guider var bestilt hjemmefra. 40 forskellige aftaler incl. et 4 dages ophold i Amazon Junglen lå forude. Hvordan det så kom til at spænde af, kan læses i en række artikler her i Midtsjællands Avis.

Ankommet til Rio de Janeiro.

”Skade, at Amerika ligge skal så langt herfra”, synges der i en gammel børnesang. Så sandt, så sandt, især da flyveturen via Lissabon foregår om natten, og det er komplet umuligt af få sovet. Især da vi kom ind i et område med tubulens, og flyet faldt ned i nogle lufthuller. Desuden var der skruet så højt op for airconditionen, at vi, og sikkert et par hundrede andre passagerer, sad og hundefrøs.

Tidligt om morgenen ankom vi til lufthavnen i Rio de Janeiro og trådte ud i 25 dejlige varmegrader. Rio betyder forresten flod, og Janeiro betyder januar på portugisisk, da landet netop blev opdaget i januar år 1500 af portugiserne.

Lige udenfor afspærringen stod Leandro, der var en lidt ældre mand med store seler og et skilt på maven med vores navne. Leandro kørte os til vores hotel Porto Bay, der lå i første række ud til den verdensberømte strand Copacabana. Heldigvis kunne vi få vores værelse allerede kl. 8 morgen, så fik vi lige et lille hvil på et par timer, inden vi var friske igen.

Vores værelse var med balkon, og til den ene side var der udsigt til den berømte strand, og til den anden side den lige så berømte Kristusfigur, der med udstrakte arme velsigner Rio. Figuren er også belyst om natten og kan ses over store dele af Rio, der har 6 millioner indbyggere og 12 millioner, hvis forstæderne regnes med.
Selvfølgelig skulle vi ned på stranden, der ligger på den anden side af Atlantic Road, og på den ene side ligger hoteller og beboelseshuse, der dog er hegnet godt ind med stålgitre. Vejen har 3 vejbaner i hver retning, og fordi det var søndag, var de 5 vejbaner lukket for biler og blev brugt til løbende, gående og løbehjulskørende. Om hverdagen er der om morgenen ensrettet i alle 6 baner ind mod centrum, og først kl. 10 bliver der igen 3 baner i hver retning. Ret så smart.

På strandsiden var der masser af cafeer og boder, der havde åben til langt ud på natten. Efter sigende skulle Avenida Atlantica være Latinamerikas frækkest gade med anslået 1.500 til 2.000 prostituerede af begge køn. Da stranden er 4 km lang skulle der være en prostitueret for hver 2 meter. Den må de godt nok længere ud på landet med, eller også var vi helt udenfor sæsonen. Vi havde balkon lige ud til strandsiden, og om aftenen var der ikke ret meget mere liv end på Borup hovedgade. 

Jeg ville en tur i vandet, men det var svært at få fodfæste i de store bølger. Vandet var dog dejlig lunt, og det var flot bare at se på bølgerne og høre deres brusen. Oppe på stranden sad og lå menneskene, og jeg må sige, at især pigerne er meget økologiske, for der skal ikke meget bomuld til en G- streng og et par dutter foran. Masser af farvestrålende parasoller gjorde stranden til et festligt syn. Nogle kreative unge mænd havde lavet store sandfigurer lige fra julemænd til frække damer i G-strenge. Så skulle der selvfølgelig doneres lidt til kunstnerne. 

Vi gik næsten hele stranden igennem, og på hjemvejen gik vi ad parallelgaden med forretninger med især kosmetik og selvfølgelig også Mac Donald og Burger King. Det ville vi ikke lade os nøje med, så vi fik aftensmad på hotellets tagetage med poolbar og udsigt over hele herligheden.

Byvandring i Rios gamle centrum.

Næste dag havde vi en byvandring i Rios historiske bydel med guiden Leonardo. Vi havde også en chauffør til rådighed, og vi blev sat af forskellige strategiske steder. Rios centrum har mange flotte paladser og grønne områder og er en blanding af gamle kolonitidshuse og moderne højhuse. Vi besøgte klosteret Sao Bento med det mest kedelige ydre, men med det mest overdådige indre og med alle de forgyldte basunengle, man kunne tænke sig. Fra en kirke i nærheden var Madonna engang skudt ned fra tårnet og var faldet 30 meter ned på gaden. Hun brækkede kun 3 fingre, så det var lidt af et mirakel. En af de store banker var omdannet til udstillingsbygning, og for tiden var der egyptisk oldtidskunst.

Formiddagskaffen med kage blev indtaget på "Chabo Columbo", der er byens fineste kaffesalon a la Glas i København. Leonardo fik kaffe og kage gratis, da han var guide og havde trukket os med derhen. Efter kaffen var det en tur med sporvognen, der var gratis for alle, der var over 60 år. 

Nede ved havnen var der malet kæmpestore vægmalerier af alle mulige menneskeracer. De var malet i anledningen af olympiaden i Rio i 2016, og malerierne viste, at menneskene på jorden ikke kun er den hvide race.

Vi nåede også The Cathedral of Saint Sebastian, der udenfor ligner en mexikansk pyramide, og indenfor er med glasmalerier op ad væggene. Det siges, at der er plads til 5.000 troende på bænkene. 

Det blev en 4 timers fin tur i Rios centrale bydel, og Leonardo fik bestilt en slumtur til os om et par dage. 
Nu skulle det være. Vi gik ind på Copacabanas fineste hotel Palace Hotel og fik sen frokost. I princippet kunne vi sidde i samme stol som dronning Elisabeth og Bill Clinton, for de havde også været der. Hotellet blev bygget i 1920, og her tog verdens spidser hen om sommeren for at nyde livet. Hotellet gik på et tidspunkt nærmest i forfald, men nu er det genopstået og oser af klasse, dekadence og svundne tider. Klokken var 15, og restauranten var lige lukket. Gitte synes også, at restauranten var for fin til os. Vi snusede lige rundt i lokalet og gik så hen i deres pool restaurant og blev betjent af dejlige lysebrune Thali. Det var pengene værd, og 2 hovedretter, 2 frække drinks og 2 gange kaffe blev tilsammen 288 reais incl tips. Kun ca. 500 kr. for en oplevelse i fine omgivelser, og da Masterkortet slugte regningen, mærkede vi jo ikke noget til den.

Åben jeep igennem Rio.

Næste morgen var det overskyet og lunt med 22 grader. Vi skulle med åben jeep og se nogle af Rios topseværdigheder. I jeepen var vi 4 par af forskellige nationaliteter samt vores guide Erika, der var en levende sprudlende vulkan nærmest i overstadigt humør. Hun var 43 år og var en overordentlig nydelig dame. I løbet af nul komma fem havde hun lært vores navne. Godt bænket arbejdede jeepen sig op igennem bjergene til verdens største nationalpark inde i en storby, den 120 km2 Tijuca Atlantic Forrest. Der var flere stop ved smukke vandfald og ved China View, der var der en pavillon opført af Macao kinesere. Derefter besøgte vi Rios store flotte botaniske have. 

Så startede vi mod Rios store seværdighed, Kristusfiguren Cristo Redenfor, der dag og nat står og velsigner byens befolkning. Jeepen punkterede dog op ad bjergvejen mod Kristus. Det var ikke den unge chaufførs spidskompetence at skifte hjul på en jeep. Donkraften var for lille, og da jeepen stod skråt, faldt den ned med brag. Så ringede Erika efter en mekaniker og en minibus, der kunne bringe os videre op til Kristus. Selvfølgelig er det noget "turisteri" med den berømte Kristus på Corcovado-bjerget 710 m over havet, og vi strømmer til for at se den ene af verdens 7 moderne vidundere. Det tog ingeniører og billedhuggere 9 år at bygge Christo Redentor, som blev indviet i 1931. Kristus er 38 meter høj, og fra fingerspids til fingerspids er den 28 meter. Han er bygget af cement fra Linhamm i Malmø, og svenskerne kalder ham derfor for Linhamns Kristus. Han er beklædt med små kakler for at modstå tidens tand, og så lyser han op om natten, når han bliver belyst.

De andre af verdens 7 nye vidundere er Colosseum i Rom, ruinbyen Machu Picchu i Peru, oldtidsbyen Petra i Jordan, gravmælet Taj Mahal i Indien, Den Kinesiske Mur og pyramiden Chichén Itzá i Mexico. Vidunderne var blevet valgt af 100 millioner stemmeberettigede. Selvom det myldrede med mennesker, var det alligevel en oplevelse at se Kristus og særligt for os, der nu set alle de 7 vidundere i verden. 

Jeep turen var med indlagt lunch, og da klokken efterhånden var blevet 16, var det spisetid på en speciel restaurant på Copacabana. Stor salatbar, og tjenerne skar alt det kød af, der kunne spises. 

Sidste punkt på jeepturen var besøg på "Sukkertoppen", der står som en kæmpe bautasten i 400 meters højde. En kabelbane fører fra jorden op til den første top, og en anden bane fører op til selve Sukkertoppen. Vi kom op i dagslys, og medens vi var deroppe slukkede Vorherre for lyset, og hele Rio lå badet for vores fødder med alle sine lys. Fantastisk, og denne oplevelse slog endda selve Kristusfiguren. Erica, vores guide, havde været på toppen i 9 timer i et overstrømmende humør, der næsten var umenneskeligt. Kram og kindkys, og hun blev meget glad, da jeg som københavnerguide roste hendes flotte præstation. 

Besøg i Rocinha favela.

Med favela menes slumområde, og den er der over 600 af i Rio de Janeiro. Den største hedder Rocinha, og her lever 200.000 mennesker, og husene ligger klinet op ad bjergsiden. Vi havde købt en ekstra guidet tur for 2 x 168 reais, og vores guide hed Roksom. Han var en ordentlig kleppert a la natklubudsmidertypen. Vi blev afhentet på hotellet i åben jeep, og foruden os var der to portugisiske mænd med, og den eneste dansker, vi så på hele turen igennem Brasilien - hun var nordmand. 

Vi kørte op på toppen af bjergsiden og gik så ned igennem Rocinha favelaen. Små farverige huse var stablet ovenpå hinanden og forbundet med små gyder og trapper. Faktisk noget bedre, end hvad jeg havde forestillet mig. Der var skrald i bunker, men det blev hentet hver dag, blev det sagt. Der var umiddelbart ingen nød at se, og vi så ingen tiggere, og ingen der ville sælge os noget. Når jeg hilste på folk, hilste de igen. Roksom gik hurtigt, men stoppede på forskellige udkikssteder. I nogle enkelte gader måtte jeg ikke stoppe og fotografere - det var for farligt, sagde han. Elledningerne, der lignede kæmpe fuglereder, hang over gaderne - de krævede den udvidede elektriker eksamen. 

Der går da en hovedgade igennem Rocinha favela, og der kører busser ned til Copacubana, så folk kan komme til og fra arbejde. I hovedgaden var der også forretninger og cafeer. Rocinha favela er nok en af de bedst fungerende slumbyer, og turen blev betegnet som sikker. Andre farvelaer er nærmest livsfarlige for turister, og man skal aldrig selv gå ind i en farvela på egen hånd eller fod. Det blev en fin oplevelse at se, hvordan mennesker også kan leve. Farvel til Roksom, og heldigvis fik jeg ikke farvelkram og kindkys, som jeg fik af Erika i går. 

Så var det tid til at forlade Rio de Janero og Copacabana, for vi skulle videre til verdens støste vandfald Fos do Iguacu, der ligger på grænsen til Argentina og Paraguay.

Klik her og fortsæt til Brasilien 3. del: Foz do Iguacu.