FOREDRAG 

 

               Greiner billedforedrag 2025


                                         Et vindue til verden.



For foreninger og interesserede grupper tilbydes billedforedrag. Jeg har computeren og projektoren, og så kræver det kun, at værten har et lærred eller en hvid væg, og så er vi klar til et par spændende og underholdende timer.

Honorar for foredragene er 2.100 kr. for dagforedrag, mellem kl. 15 og 17 er prisen 2.300 og aftenforedrag koster 2.800 kr. Plus transport fra Borup og retur x 2 kr./km.

 

                                                                Følgende foredrag afholdes i 2024 - 2025 - 2026:     

                                 

                                    Singapore og eventyr på Borneo                    

                                 Nyhed 2025

Vi starter i Singapore, der er en velfungerende bystat med rene gader, og hvor korruption er et næsten ukendt begreb. Vi bor på "Marina Bay Sands Hotel", der i 3 hoteltårne når op i 200 meters højde, og heroppe er der en udendørs svimmingpool med udsigt ud over byen. Hotellet er blevet Singapores vartegn, og det forstås tilfulde, for aldrig har vi set noget lignende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi skal rundt i Singapore og se nærmere på Chinatowns gamle kolonitidshuse, supertræerne i "Gardens by the Bay", hindutemplet "Sri Mariamman" m.m. Vi kommer indenfor i kæmpevæksthuset "Flower Dome" og selvfølgelig også i "Raffels Hotel", hvor den verdenberømte drink "Singapore Sling" blev opfundet netop her.  Efter nogle dage i denne fantastiske by fortsætter vi til Borneo, der er en del af Malaysia. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borneo er verdens 3. største ø, og her er stadig masser af uberørt regnskov tilbage, hvor der som det eneste sted i verden lever vilde orangutanger, som på det lokale sprog kaldes "mennesket fra skoven". Vi starter i den hyggelige by Kuching og fortsætter i små motorlangbåde/kanoer dybt ind i regnskoven til iban folket i Nanga Sumpa. Iban folket er tidligere hovedjægere og bor i langhuse. Vi kommer i "audiens" hos høvdingen, og i de næste dage tager vi på jungleture på udkik efter orangutang. En af dagene slutter sejlladsen ved et vandfald, hvor små "doktorfisk" napper os i fødderne, medens de indfødte tilbereder kylling og ris kogt i bambusrør i bålet. Vi er så sandelig kommet på eventyr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen  fortsætter til det nordlige Borneo i Sandakan. Vi bor nu i luksushytter, og vi vænner os hurtigt til en lille slange, der bor i busken ved indgangen til hytten. I løbet af de næste dage besøger vi rehabiliseringscentre for både orangutang og de ejendømmelige næseaber. Dyrene lever frit i naturen, men i centrene bliver der holdt øje med de forældreløse unger, og der vanker hver dag et sundt måltid mad. Vi kommer også på vandring i trætoppene på gangbroer og kommer tæt på en orangutang, der knækker grene, som var det tændstikker, til sin rede. Hver aften ser vi de ejendommelige flyveegern. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De næste dage sejler vi op af floden og bor på forskellige junglelodges. Der er ingen veje, så al transport foregår med både. Vi tager på fugleture og finder både langarmede gibbonaber, store krokodiller og elefanter.  Mætte af et væld af fremmedartede indtryk fortsætter vi til den spændende by Kota Kinabalu, og via Kuala Lumpur når vi efter et døgns hjemrejse endelig København. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi havde ingen dansk rejseleder, så ofte skulle vi tænke selv. I Singapore var vi helt på egen hånd, og i Borneo rejste vi i forskellige smågrupper af mest unge  italienere med en lokal indfødt som guide.  Nogle gange var vi kun to i gruppen, foruden den indfødte.     

 

 

 

               Eventyrlig togrejse gennem Afrika

                                                                                                       Nyhed 2024

Vi skal på en rejse med verdens mest luksuøse tog "Rovos Rail" igennem Zimbabwe til Pretoria i Sydafrika. Foredraget starter dog ved Victoria Falls, der et et af verdens største og smukkeste vandfald. Vi bor på "Victoria Falls Hotel", der et et af Afriks mest berømte hoteller, ikke mindst på grund af den smukke beliggenhed med udsigt til det buldrende vandfald, men også på grund af den engelske kolonistil. Lave bygninger med rum spækket med malerier og statuer fra en svunden tid og senge som Jeppe i baronens himmelseng. Udenfor var der marekatte og bavianer, som en tjener fortvivlet prøver at holde lidt væk med en slangebøsse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Victoria vandfaldet ligger lige i nærheden, og vi skal på tur langs kanten. Det var den legendariske opdagelsesrjsende dr. Livingstone, der som den første hvide mand opdagede vandfaldet i 18..... og navngav det efter den engelske dronning Victoria. Der er masser af smukke vandfald rundt om i verden, men dette kvalificerer sig helt på toppen, da det er halvanden gange så bredt og dobbelt så højt som Niagara Falls mellem USA og Canada. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi udforsker også området og skal ud på broen over floden til 1 meters ingenmandsland mellem Zambia og Zimbabwe. Senere på cruise på floden og besøg i en landsby med en rigtig medicinmand, der kan diagnotisere alverdens sygdomme ved at kaste små pinde op i luften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er tid at stige på toget, der kaldes "Pride of Afrika" og er i stil med den legendariske, nu hedengangne "Orientekspres". De gamle togvogne er indrettet i vistoriansk stil med fine paneler og en overdådig spisevogn, der er mindst en dronning værdig. Til middagen om aftenen skal herrerne være omklædte i jakkesæt og slips, medens tjenerne vimser rundt og serverer champagne ad libitum. Undervejs gøres der stop midt i "Hwangwe Nationalpark", hvor der i landrovere er safari blandt mange af Afrikas vilde dyr. Vi fortsætter rejsen og kører over Limpopofloden, der er grænsen til Sydafrika. Her er der livlig trafik på togskinnerne af de indfødte, der bærer varer fra det ene land til det andet. Efter 4 dage igennem Afrikas vilde natur slutter togrejsen i Pretoria, hvor vi bliver modtaget med håndtryk af selveste mr. Rovos, der både er stifter og ejer af "Rowos Rail". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter denne lidt mærkværdige tidsrejse fra nutiden til victoriatiden og tilbage til nutiden runder vi Pretoria, der er Sydafrikas hovedstad, og vi hilser på den 9 meter høje statue af selveste Nelson Mandela, der sad i fængsel på fangeøen Robben Island i 23 år, men endte som præsident i Sydafrika, og som respekteret over hele verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er ikke slut på eventyret, for vi kører nordpå til "Honeyguide Ranger Camp", hvor vi i de næste dage bor i telthytter. Det er midt i det kæmpestore "Entabeni Vildtreservat", og vi må finde os i, at løver krydser rundt mellem hytterne om natten. Når aftensmaden er spist, er det blevet buldrende mørkt, og vi bliver fulgt til hytterne af en ranger bevæbnet med en knortekæp. I de næste dage er vi på safari både morgen og aften. Det var en oplevelse for guder at opleve dyrene, som da vi kommer helt tæt på to unge geparder og næsehorn med kæmpestore spidse horn. Selve hornet er mere værd end guld, men her sidder de heldigvis trygt på næsehornene. 

Afrika er så sandelig både spændende og eventyrligt, og meget mere velfungerende, end de fleste forestiller sig hjemmefra. 

 

 

                                                                                                       

              Ecuador, Amazonas og Galapagos   

                                                                                                          Nyhed 2023 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget starter i Ecuadors hovedstad Quito, der ligger i 2.850 meters højde i læ af den stadig aktive vulkan Pichincha. Vi skal rundt i byen, der blev grundlagt i 1534 af de spanske eroberere. Byen er en af de bedst bevarede kolonitidsbyer og er med på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Vi besøger bl.a Plaza Grande med La Compania kirken med et guldbelagt interiør, der er en af Sydamerikas flotteste barokkirker.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi skal også besøge ækvatorlinien og får forevist, hvordan vandet forskelligt render ud af et kar, om vi er syd eller nord for ækvator. Fup eller fakta er svært at sige, men det ser troværdigt ud. Vi fortsætter til Panecillo Hill med en kæmpe statue af jomfru Maria med vinger og en smuk udsigt ud over hele byen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter op over Andesbjergene med stop i Papallacia med naturlige varme kilder, og i bjergregnskoven er der et mylder af kolibrier. Vi passerer et bjergpas i 4.000 m højde, inden det går nedad Andesbjergene til Napo floden i Amazonas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med motorkanoer sejler vi ad floden og finder vores lodges inde i regnskoven. I de næste dage er der ekspeditioner ind i junglen, hvor vi besøger en indianerlandsby, hvor der bl.a. bydes på lækre stegte palmelarver. Vi har vores egen jungleguide, og vi ser papagøjer, der hver morgen kommer og nipper til en lerskrænt, da det hjælper på ondt i maven. Vi prøver skydning med lange pusterør dog uden gift i pilespidserne, og hvor højt kan en kaiman egentlig hoppe op af vandet, når der fristes med rådt kød.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I de næste dage går det op og ned ad Andesbjergene, og vi besøger vandfaldet "Pailon del diablo" (Djævelens Gryde). Vi besøger også det lille landsbysamfund Salasaca, hvor der bydes på frokost, og de, der er modige, kan sætte tænderne i deres nationalret - stegt marsvin. Turen fortsætter til Ecuadors højeste vulkan  Chimborazo, der i 6.263 meters højde er det sted på Jorden, der er længst væk fra vores planets centrum. Her kommer vi helt tæt på vilde lamaer, alpakaer og vikunjaer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Riobamba besøger vi det ugentlige kvægmarked, hvor der dog også handles lamaer, får og grise m.m.. Det er et indianermarked, hvor bønderne kommer i traditionelle dragter og kvinderne i cowboyhatte. Med mennesker og dyr blandet sammen er det det mest farverige "gedemarked", jeg nogensinde har oplevet. Vi runder flere kolonitidsbyer og ser nærmere på Ingapirca, der var inkaernes nordligste komplex.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I sidste del af foredraget skal vi rundt på det forunderlige Galapagos, der ligger 1.000 km ude i Stillehavet. Vi skal i Charles Darwins fodspor og skal hilse på kæmpeskildpadder, søløver og ikke mindst havleguaner. Der er det mærkelige ved dyrene på Galapagos, at de ikke er bange for mennesker, så vi kan komme helt tæt på det forunderlige dyreliv.

 

 

 

 

                                                                       

  

 

 

 

 

                                                                                                Nyhed i 2023

                                         På eventyr i Uganda og Rwanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I landrovere skal vi rundt i de to Østafrikanske lande Uganda og Rwanda. Nogle gange bor vi på forskellige primitive lodges, hvor det varme vand opvarmes i olietønder over bål og nogle gange om ikke luksushoteller, så dog nogle hoteller med lidt stjerner på. Landene har heldigvis en stabil regnmængde, så der kan høstes flere gange om året, så der er ingen hungersnød, som Afrika ellers ofte forbindes med. Befolkningen er venlig og imødekommende, og især kvinderne går i meget farverige klædedragter. Begge lande har været underlagt europæiske kolonimagter, og religionen er overvejende kristen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi starter med en bådtur på den legendariske Victoria Sø, og dybt inde i en af de tæt bevoksede sumpe finder vi en af verdens mest sjældne og mystiske fugle - træskonæb, hvor næbbet præcis ligner en gammeldags træsko. Langs søbreden finder vi også den "jungle", hvor Tarzan i form af Johnny Weissmüller slyngede sig i lianerne, medens kameraerne snurrede. Vi kører videre ud i det smukke bakkede landskab med mange teplantager og nærmer os Fort Portal.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Kibale Forrest National Park skal vi på jagt efter chimpanser i den vilde natur. Kun fotojagt selvfølgelig. Vi går efter lydene og rangernes erfaring mellem lianer og kæmpestore mahognitræer. Vi fortsætter til Queen Elisabeth Nationalpark, der ligger nær grænsen til Congo. Vi passerer vilde elefanter, der ses langs vejene, og vi sejler på floder, der nærmest er "brolagt" med et af Afrikas farligste dyr - flodhestene. Menneskene er selvfølgelig de farligste. Vi stopper ved ækvator, hvor en indfødt demonstrerer, hvordan vandet løber forskelligt ud af et hul i et vaskefad, om vi er nord eller syd for ækvator. Mystisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi besøger fiskerlandsbyen Hamukungu, hvor vi kommer helt tæt på landsbyens beboere. I vores lodges må vi efter mørkets frembrud kun forlade vores hytter, hvis vi er i selskab med en bevæbnet vagt, da der er fritgående  løver i området. Her har løver også den mærkværdige egenskab, at de kan klatre i træer. I Bunyonyis bor vi ved smukke vulkansøer med terrasseanlagte marker, og vi besøger landsbyer og skoler. Vi nærmer os turens højdepunkt: Trekking til bjerggorillaerne i Bwindi Forrest Natiopark.  Efter 3 timers vandring i uvejsomt bjergterræn stod vi 5 meter fra en kæmpestor hangorilla der omgivet af sin familie sad og spiste morgenmad. Det blev en dag, jeg af flere grunde aldrig glemmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi passerer grænsen til Rwanda og besøger Dian Fossey Karisoke Research Center, der fortæller om Dian Fosseys  utrættelige arbejde med at beskytte og bevare bjerggorillaerne. I hovedstaden Kigale nævner jeg kort folkemordet i Rwanda i 1994, men jeg vil hellere dvæle ved byens positive steder som besøg på et kvindecenter, hvor kvinderne uddannes i håndværk og får it-kurser m.m. Ved siden af ligger "Børnenes gade" uden trafik, og hvor børnene kan lege. Overraskende er Rwanda et af verdens reneste lande. Plastikposer er forbudt, og gader og veje er helt frie for affald. 

De to lande virker overraskende velfungerende, så vi bliver så sandelig positivt overraskede på dette evertyr midt inde i Afrika.  

 

                                                  

                                                                             Nyhed 2019

                       Island rundt på 15 dage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I sommeren 2021 var Island stadig næsten lukket land for tilrejsende, men med coronapas og to forskellige tests i Keflavik lufthavn blev vi lukket ind i det forjættede land. Vores medrejsende var vores to børnebørn Anders og Magnus, og turen var arrangeret af Island Rejser. De sørgede for flybilletter, leje af en stor robust bil og overnatningerne. Jeg havde bedt om overnatning på både luksushoteller, mellemklassehoteller og lidt mere primitive guesthouses. Vi ville opleve alle aspekter af Island og indtage alle de lokale måltider, hvad det nu engang var. Dog ville vi bestemt undgå specialiteten "kogte fårehoveder". Undervejs i foredraget fortæller jeg om prisnieveauet på Island. Kan det afskrække nogen. Det vil vise sig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget starter med en kort historisk oversigt over vikingernes indtog på øen. Norge fik senere overherredømmet, og Island kom ind under den danske krone afstedkommet af dronning Margrethe I., der samlede Norden. Senere løsrev Island sig fra Danmark og blev en selvstændig nation, men helt sikkert det er et kært naboland, som alle burde kende mere til. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rundturen starter ved vulkanen Fagradalsfjall, der netop havde været i udbrud, og den varme lava flød ned af vulkanens sider. Den første overnatning var på et udpræget luksushotel, der lå i et stærkt geotermisk område, hvor P pladsen var svær at finde i dampskyer fra undergrunden. Næste dag var den klassiske rundtur i området med Tingsletten, geyseren Strokkur og det betagende vandfald Gullfoss. På Tingsletten gyste vi ved "Druknehullet". Stokkur var i livlig aktivitet og sendte en 20-30 meter høj damp og vandsøjle op med få minuttere mellemrum. Ved Gullfoss kan man lige så godt tage regntøj på fra starten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De næste dage skal vi ride på islandske heste, vi skal på gletsjervandring og besøge to underskønne gletsjerlaguner. Den ene lagune var blevet brugt som kulisse i James Bond filmen "Die Another Day". Vi skal også på hvalsafari i Husavik, besøge Europas vandrigeste vandfald Dettifoss og opleve Mývatn med "Helvedes Køkken" med stinkende svovlpøle og Dimmuborgir "De Sorte Slotte". Videre besøger vi gamle tørvegårde, et heksemuseum, et polarrævecenter, og vi finder et gammelt vingeskudt "Douglas DC 3 Aircraft" fra US Navy. Og hvordan smager egentlig en vulkanburger?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi drejer væk fra den normale rundtursrute, og ude i ødemarken finder vi Hólar, hvor der ligger en domkirke fra 1757 tegnet af mesteren Laurids Thurah, der også tegnede Vor Frelsers Kirke på Christianshavn. Videre nordpå til næsten polarcirklen, og vi skal ud på de to store halvøer Westfjorden og Snæfellsnæs, hvor danskere er et yderst sjældent syn. Vi kommer helt ud i krogene og besøger Latrabjerg fuglefjeld, den gamle kongelige handelsstation i Isafjördur med gamle pakhuse fra 1700 tallet og desværre også helt moderne hvalfangerskibe. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget og rundturen slutter i Islands spændende hovedstad Reykjavik, hvor nyt og gammelt er blandet skønsomt sammen, og vi ser nærmere på de to nye seværdigheder "Flyv over Island" og "Perlen". Vi ser selvfølgelig også den kæmpestore Halgrimskirke, som det tog 40 år at bygge. Rosinen i pølseenden er et afsluttende bad i "Den Blå Lagune" med 38 grader lysende turkisblåt svovldampende vand. 

Island er et så anderledes land end alle andre lande på denne jord, så en foredrags oplevelse venter forude.

 

 

 

                                                                                                                                       

                                          En flink dreng, men....

  Foredraget bygger på min selvbiografi "En flink dreng, men.... og er en blanding af billeder, anekdoter og lidt højtlæsning fra udvalgte steder. Vi skal tilbage til slutningen af 2. verdenskrig, hvor min mor Kate arbejdede på en kjolefabrik i Nørregade. Tæt ved lå Shellhuset der var hovedkvarter  for nazisterne. Under et bombardement 21. marts 1945 piftede en kugle igennem glasruden, ramte en radiator og borede sig ind i bagdelen på min mor tæt på rygsøjlen. Så træder jeg ind på arenaen, for jeg lå som et 1 døgn befrugtet æg 10 cm fra kuglen. Heldigvis overlevede vi begge, men kuglen sad, hvor den var plantet i hele min mors liv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Som stor dreng voksede jeg op i Vanløse i 1950'erne på godt og ondt. Jeg var ordblind og sad på bagerste række på Katrinedalsskolen og gemte mig. Heldigvis kom jeg på en specialskole, og i 5 klasse begyndte jeg at læse og skrive. Tiden i Vanløse var præget af, at min far havde kærester ved siden af, og det satte et vist præg på familielivet. På et tidspunkt flyttede min fars nye kæreste ind i vores 2 værelses lejlighed, og samtidig havde min mor også en kæreste, der var flyttet ind. Så boede vi 4 voksne, 2 børn, 1 schæferhund og en silkeabe i lejligheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den mødrende del af familien flyttede til et lille bondehus i Magleby på Stevns, og drengene i landsbyen havde nu et moppeoffer og råbte "københavnersnude" efter mig. Det stoppede først, da jeg havde en kammerat fra Vanløse på besøg, der råbte tilbage: "Bonderøve".

Jeg ville være skovfoged, men erhvervsvejlederen i skolen frarådede det på det kraftigste : "Det vil være umuligt for sådan en som dig fra en landsbyskole". Alligevel startede jeg på uddannelsen og flyttede hjemmefra som 16 årig og blev skovfogedelev på Bergentved Skovdistrikt. Derefter videre på Asmildkloster Landbrugsskole, Løvenholm skovdistrikt, Corzelitze Skovdistrikt og til sidst Skovskolen i Nødebo. Jeg fortæller om livet i de store skove og om nogle af strabadserne og højdepunkterne, inden jeg som 21 årig var uddannet skovfoged. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 2½ år var jeg inde i militæret og endte som sergent hos ingeniørtropperne. Jeg fortæller et par enkelte "soldaterhistorier", hvor vi i 3. deling var udsat for en uduelig premierløjtnant. Jeg overlevede, inden jeg fik en stilling som skovfogedassistentaspirant på Nørlund Plantage hos en ligeså uduelig og doven skovfoged. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter kort tid fik jeg stilling på Humleore skovdistrikt hos venligtsindede indfødte og videre til Svenstrup Skovdistrikt. Jeg fik min kone og blev far til to børn og plejefar til 7-8 plejebørn, og vi havde udvekslingsstudenter fra USA. Sidste stop i min karriere var som havemester og seniorgartner i Landbohøjskolens Have på Frederiksberg. Så tog rejserne fat, og i foredraget fortæller jeg om enkelte udpluk fra rejser i 73 forskellige lande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har haft et fantastisk liv med massevis af oplevelser, og de bedste og mest humoristiske bliver fortalt i dette i foredrag. Der er to versioner af foredraget. En for Indre Mission, og så er der den frække version.

  

 

                                                                        Nyhed 2020   

                   Brasilien på kryds og tværs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vi skal på en rejse på kryds og tværs i det kæmpestore land Brasilien. Alle har hørt om Brasilien, men få danskere har besøgt det spændende land. Dette foredrag spænder fra Rio do Janeiro, verdens største vandfald Foz do Iguacu, hovedstaden Brasilia, den forunderlige jungleby Manaus, Amazonjunglen og slutter i den herlige kolonitidsby Salvador. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Foredraget starter i Rio de Janeiro, og vi skal opleve den verdensberømte strand Copacabana med badenymfer og strandløver. Vi besøger strandens fornemste hotel Copacabana Palace Hotel, hvor verdens spidser i sin tid nød livet. Det centrale Rio er en blanding af gamle kolonitidshuse, moderne højhuse, overdådige katedraler og flotte vægmalerier. På en jeeptur besøger vi selvfølgelig den verdensberømte Kristusfigur, der er en af den moderne verdens 7 vidundere, og vi skal med svævebane op til de lige så berømte "Sukkertoppe". Rio har omkring 600 slumbyer, som kaldes favelaer, og vi besøger den største Rocinha Favela. Indbyggerne i Rio de Janeiro mener, at byen er skabt af Gud. Der er noget om det med de kridhvide strande og de jungleklædte bjergskråninger med de maleriske huse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vi fortsætter rejsen til verdens største vandfald Foz do Iguacu, der ligger på grænsen til Argentina og Paraguay. Faktisk er det 270 vandfald, der fra junglekanten fosser 70 meter ned i den underliggende flod. Det siges, at der falder 5.000 m3 vand i sekundet, og vanddampen står som en sky op af "Djævelens Gab". Vi besøger vandfaldene både fra den argentinske og den brasilianske side. Det er umuligt at sige, hvilke side der er smukkest, men det er imponerende ud over alle grænser. Vi besøger stedet, hvor de 3 lande mødes, og vi besøger også verdens største vandkraftværk, der er højt som et 65 etagers højhus og producerer 22 % af Brasiliens strøm.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  På rejsen gør vi ophold i Brasiliens hovedstad Brasilia, der for kun 60 år siden blev anlagt på den flade savanne og nu har en befolkning på 3,7 millioner. Arkitektstuderende fra hele verden kommer hertil for at beundre arkitekten Oscar Niemeyers fantastiske bygningsværker. Niemeyer elskede beton, og hans bygningsværker ophæver nærmest tyngdeloven med svungne buer og feminine halvkugler. En af de smukkeste bygningsværker er katedralen, der består af 16 boomeranformede betonbjælker, der bliver samlet i toppen og minder om Jesus tornekrone. Hele rummet er beklædt med blå glassten, der forandrer farve efter sol og skyer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Så skal vi midt ind i Amazonjunglen til gummibaronernes fantastiske by Manaus. Byen, der har 2 millioner indbyggere, er afskåret fra resten af Brasilien, idet der ikke er veje, der fører dertil. Man kan kun flyve eller sejle. Engang var det en af verdens rigeste byer på grund af gummi, der næsten kunne vejes op med guld. Baronerne bestilte operahuset "Teatro Amazonas" i England og Italien, og som samlesæt blev det sejlet op ad floderne. Pragtfuld bygning og spændende eksotisk by. Vi oplever de 2 mærkelige floder, der løber ved siden af hinanden med forskellig farve og temperatur, og først efter 6 km forenes de og bliver til Amazonfloden. Fra Manaus kører og sejler vi dybt ind i Amazonjunglen og bor på en flydende lodge. Vi fisker piratfisk og får dem til aftensmad. I floden omkring lodgen er der kaimaner, der er Amazonas svar på krokodiller, og lyserøde floddelfiner kløver vandoverfladen. Om natten er der hylekoncert af brølaber. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Sidste stop på den fantastiske tur igennem Brasilien er i den gamle kolonitidsby Salvador. Det er som at gå i en kulisse fra 1600 tallet, og byen er da også med på UNESCOS liste over Verdens kulturarv. Byen har en energisk afro-brasiliansk atmosfære, for store dele af befolkningen er efterkommere af slaverne. Salvador var Brasiliens hovedstad i 200 år, og der er en overflod af pragtkirker. Vi skal rundt og opleve byen, prøve den berømte elevator, der forbinder de 2 bydele, og møde farverige mennesker. Brasiliens natur og mennesker er helt specielle, og at rejse i landet er en oplevelse ud over det sædvanlige.

 

 

 

 

                                                                                                      Nyhed 2019

                              Bumletog til Kijev, Minsk og verdens ende.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vi skal ind bag murene i det tidligere Sovjetunionen og se nærmere på hovedstaden Kiev i Ukraine og hovedstaden Minsk i Hviderusland. Det er to flotte og interessante byer, og selvom de ligger så tæt på Danmark, har næsten ingen danskere besøgt byerne. Begge byer er overraskende og heldigvis til den gode side.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget starter i Kiev, der kun ligger 2 timers flyvning fra København. Den lokale valuta kan ikke købes hjemmefra, så vi finder det nærmeste apotek og får vekslet. Jo, det er rigtig nok, i Ukraine veksler man penge på apoteket. Vi beundrer den smukke Maidan Plads med statuer, springvand og blomsterbede. Pladsen var hjemsted for den "Ukrainske Revolution" i protest mod den tidligere præsident, der hellere ville samarbejde med Rusland end med EU. Præsidenten flygtede og i Kiev er der nu fredeligt. Byen er fuld af smukke historiske bygninger og kirker med forgyldte løgkupler. Vi skal se nærmere på kæmpestatuen "Mor Moderland", der er byens vartegn og Larva Hulekloster, hvor hengangne munke er bevaret i den tørre luft. Metrobilletterne koster hvad der svarer til 2 kr. Under ethvert gadekryds er der nærmest en myretue af gange med forretninger. Vi besøger også Tjernobil museet og spiser en ægte "Barack Obama hotdog".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter med nattoget til Minsk i Hviderusland. Byen blev nærmest jævnet med jorden under 2. verdenskrig, men smukke eller ejendommelige arkitekttegnede bygninger har rejst sig overalt. Der findes også små hyggelige enklaver af den gamle middelalderby. Minsk er en af verdens reneste byer, og på 3 dage fandt vi kun et stykke papir på gaden og ingen cigaretskod. Vi så ikke en eneste tigger, men til gengæld har de et stort mindesmærke for Lenin. Byen har masser af forretninger og cafeer til yderst overkommelige priser, og overalt er der statuer, springvand og blomsterbede. Pragtkirken "The Church of all Saints"var færdig så sent som i 2006, og det samme var "The National Library", der er bygget som en kæmpediamant. Byen har forretningscentre, så Hundige Storcenter i sammenligning ligner en landhandel. Minsk er overraskende på alle måder - og til den positive side.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter med en 5 timers flyvetur til Sibirien, og vi lander i Ulan Ude i nærheden af Bajkalsøen. Vi skal rundt i den spændende by og hilser på verdens største Leninhoved og et springvand, hvis stråler bevæger sig i takt med musikken. Ret overraskende er et af musikstykkerne Lumbyes "Champagnegaloppen". Mindst halvdelen af befolkningen er af asiatisk udseende, og det ses især, da små munkedrenge fra et buddistisk kloster står i kø for at få deres eftermiddagste. Ulan Ude er en typisk russisk by, lidt i forfald men yderst spændende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Ulan Ude tager vi bumletoget nord om Mongoliet i de næste tre døgn. Desværre var der ingen spisevogn, så vi måtte leve af kiks og pølsehorn købt på perronen. Endelig nåede vi frem til Stillehavskysten med storbyen Vladivostok, hvor den russiske stillehavsflåde har hjemsted. Tænk at denne by i Sibirens yderste kartoffelrække er en turist by med 1000 kinesere i busser hver dag foruden 4-5 fly fra Sydkorea. Byen er desuden endestation for "Den Transsibiriske Jernbane", og der er 9.288 km til Moskva. De nærliggende øer er forbundne med nogle af verdens største hængebroer, og de har en boardwalk med cafeer og endda et Tivoli og hyggelige gågader. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig hjemmefra, men ikke en så interessant og hyggelig by.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi flyver udenom Nordkorea og lander i hovedstaden Seoul i Sydkorea. Det er en by med 10 millioner indbyggere, og vi dumper lige ned i Østens mystik med travle gader, gamle templer, byporte og paladser. Seoul er dog en meget moderne by med højhuse og et metronet, der er for viderekomne. Vi går rundt med store øjne, spiser på gadekøkkener og kommer i tæt kontakt med de yderst venlige mennesker. Vi besøger "Lotte World", der er et forlystelsescenter for især teenagepiger. Vi skildte os mærkbart ud, men følte os hjemme, da vi fandt en bod med STEFF Hotdog og dannebrogsflag. Magik Island havde et Torneroseslot, og så bød Lotte World på et gigantisk sambashow med sambapiger direkte fra Rio de Janero. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til slut tager vi toget sydpå til Butan - byen ved verdens ende. Der er ihvertfald ikke mere land i den retning. Toget kan nok ikke henregnes til et bumletog, da det stryger med 300 km i timen igennem landskabet. Hotellet ligger ved en gågade med lys og farver og masser af forretninger og cafeer. Parallelgaden må være Sydkoreas svar på Las Vegas i USA, for her byder de på både det ene og det andet. Vi skal besøge fiskemarkedet, der strækker sig med med 500 meter fiskeboder på rad og række. Vi besøger også den berømte "Gamcheon Culture Village", der er en landsby klæbet til bjergsiden med gyder og gange og med en befolkning i flotte dragter.      

 

 

 

                                   Eventyrkrydstogt til Verdens ende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er noget helt nyt, at krydstogtskibene runder Kap Horn med en sejllads fra Santiago de Chile ved Stillehavet og op til Buenos Aires i Argentina ved Atlanterhavet. Denne unikke rejse kan man opleve i foredragt på dette eventyrlige krydstogt til klodens smukkeste og mest barske områder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget starter i Santiago de Chile, der ligger smukt i en bred dal mellem vinmarker og de snedækkede Andesbjerge. Vi besøger den centrale plads Plaza de Armas med den smukke San Francisco-kirke, og med svævebane skal vi op på San Cristobal-bjerget, hvor vi hilser på byens skythelgen Jomfru Maria. Næste dag fortsætter vi til Valparaiso, og i havnebyen San Antonio lå Celebrity Eclipse - skuden der skal bringe os til Verdens ende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Første landgang på rejsen sydpå er Puerto Montt, der blev grundlagt at tyske nybyggere. Vi er kommet ind i Patagonien med vulkaner og vandfald. Vi kommer tæt på den sneklædte Orsano-vulkan og sejler på den smaragdblå sø Lago Todos Los Santos.

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter sydpå igennem Chiles skærgård med gletsjere og tempererede urskove. Vi sejler ind i Magellanstrædet og besøger Punta Arenas, der er fastlandet Sydamerikas sydligste by. Vi besøger en ægte patagonisk fårefarm, og igennem det øde landskab kommer vi tæt på vilde lamaer, strudse og endda lyserøde flamingoer.

I Magellanstrædet hvor vi er nede ved det legendariske Ildland, besøger vi verdens sydligste by Ushuaia, der ligger på Argentinsk område. Det er en malerisk by, der er udgangspunkt for ekspeditioner til Antarktis. Her finder vi det berømte skilt med "verdens ende" og vi køber et postkort i verdens sydligste posthus, hvor et frimærke koster 35 kr., og hvor det tager 1½ måned, før det når Danmark. Herfra er der da også 14.312 km til København.

 

 

 

 

 

 

 

 

Videre igennem det stormfulde Drakenstræde, der skiller Sydamerika fra Antarktis runder vi det sagnsomspundne Kap Horn. Over 800 skibe er i tidens løb gået ned med mand og mus i dette verdens mest urolige og farlige farvand. Lettede over at vi holdt os oven vande, sejler vi nordpå langs Argentinas kyst til varmere himmelstrøg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi går i land i Puerto Madryn og besøger pngvinkolonien Punta Tombo, der er verdens største ynglested for magellan-pingvinern. Over ½ million pingviner har gravet deres reder i den tørre jord. Pingvinerne er opkaldt efter Ferdinand Magellan, men ikke fordi han synes de er nuttede - de indgik i hans skibes proviantforsyning. I vore dage er pingvinerne fredede, og de myldrer nærmest rundt mellem benene på os.

Skibet fortsætter nordpå og vi går i land i Uruguays hovedstad Montevideo med hyggelige parker, palærer og markeder. Uruguay er Sydamerikas næstmindste land - dog 4 gange større end Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er fremme ved tangobyen Buenos Aires, der er Argentinas hovedstad. Vi siger farvel til vores flydende luksushotel Celebrity Eclipse og går på opdagelse i Buenos Aires. Det er en spændende by med storslåede parker, prægtige palæe og mindesmærker for alle heltene. Vi besøger kirkegården, hvor Evita Peron ligger begravet 8 m under jorden. Vi skal rundt i den spændende by med den gamle havn, Præsident-paladset, og den farvestrålende gade Caminito. Her kan man med tilstrækkelig charme (plus en femmer) få en halvfræk tangodame viklet omkring benene.

 

 

      

             Nørrebro på kryds og tværs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  I 2019 startede jeg med rundturer på det indre af Nørrebro og turen indgår nu fast i mit rundtursprogram. På rundturen går vi dog kun fra dronning Louises bro, krydser igennem Assistent Kirkegården og går tilbage igennem Guldberg kvarteret til Sct. Hans Torv. I dette foredrag kommer helt ud til det ydre Nørrebro og har derfor meget mere med af denne spændende bydel. 

 

 

 

 

 

 

         

Foredraget bygger på mit gamle foredrag "På slingrekurs ad Nørrebrogade" men det er pakket ned i mølposen og nu er mange af billederne skiftet ud, så foredraget er mere nutidigt. 

 

 

 

 

 

 

     

Undervejs i foredraget får vi historien om denne spændende bydel der gemmer på mange dejlige grønne parker og gårde. Vi skal se nærmere på Blågårds Plads, Folkets Park, Assistens kirkegården og Sct. Hans Torv. I Guldberg Kvarteret ser vi nærmere på den gamle badeanstalt og de bittesmå huse i Oasen. Vi får også historien om Ungdomshuset og vi kommer ud på Den Røde Plads med Bjørn Nørgaards "Nørrebros hjerte" med det malende budskab "Vi vil leve sammen". 

 

 

 

 

 

 

                                   

Under foredraget får vi opklaret hvorfor der tales om "Den sorte firkant" og hvad var det med den frække cykelsmed der snød nonnen? Bydelen og foredraget er en broget affære og foredraget frarådes medlemmer af Indre Mission.

Foredraget om Nørrebro er i kategorien de "Folkelige og fornøjelige" ligesom mine andre  foredrag som Rundt om Amalienborg, Vesterbro på kryds og tværs, Nyhavn før og nu, Christianshavn rundt i krogene, Landbohøjskolens Have og Frederiksberg Have og slot. Foredrag skal både være lærerige og underholdene og der må også godt være noget at grine af.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Bumletog fra Borup til Singpore

                                                 

Foredraget bygger på bogen "Bumletog fra Borup til Singapore" og blev sammensat til bibliotekerne ved bogudgivelsen. Bogen findes nu på 55 biblioteker landet over. I foredraget som i bogen kommer vi undervejs igennem 13 lande og vi stopper i 27 forskellige byer og steder som f.eks. Sct. Petersborg, Bajkalsøen, Gobiørkenen, Beijing, Hong Kong,  Hanoi, kejserbyen Hue, Mekongfloden, Angor Watt, Bangkok, Broen over floden Kwai, Kuala Lumpur, Singapore m.m.

Dette foredrag er et sammendrag af de 4 foredrag jeg har med bumletog fra netop Borup til Singapore. Der er udvalgt det bedste fra de 4 foredrag, men det er selvfølgelig ikke så udførlige som hvis de 4 foredrag tages enkeltvis. 

Uddrag fra bogen og foredraget: Spåkonen Dierü var en legende i Vietnam, på egnen omkring Hue. Hun hvde fortalt sin historei igen og igen da hun engang havde været gift med en amerikansk soldat. Den nu 79 årige Dieru¨opretter nu livet ved at spå i hænder. Hun tog først Gittes hånd og strøg sine fingre lidt frem og tilbage og sagde så på perfekt engelsk: "I know everything about you". Du vil blive 89 år. Du har tre børn. Mig bekendt har Gitte kun født 2 børn, men Jette vores gamle plejebarn er som en datter for os og tænk at hun vidste det.

Derefter læste hun i min hånd og jeg ville endda blive 90 år. Jeg havde også tre børn, men jeg ville få to børn mere. Men det bliver ikke med hende der, og hun pegede på Gitte med en kroget finge, for hun er for gammel. 

 

 

  

 

                 

 

                     Cuba - livsglæde og amerikanerbiler

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

Cuba er et af de sidste gammel-kommunistiske lande i verden, og den nærmeste nabo USA har stadig lagt landet på is og nægtet samhandel. Tiderne har været trange, men Castros jerngreb er nu ved at bløde lidt op, så små private butikker, B og B, cafeer m.m. skyder op allevegne. Selvom cubanerne er fattige, kan de dog glæde sig over, at næsten alle kan læse og skrive, der er gratis sygehuse, og ingen går sultne i seng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I foredraget skal vi rundt på det meste af øen, og vi benytter de offentlige transportmidler for at komme tæt på befolkningen. Vi starter i Havanna, hvor byens centrum bugner af flotte paladser og palæer fra den spanske kolonitid. Andre steder ligger palæerne nærmest i ruiner, men med hjælp fra turistindtægterne arbejdes der på at få dem restaureret. Imens kører amerikanerbilerne rundt som et minde fra en svunden tid.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kører vestover til den smukke Vinales-dal, hvor cigarerne vokser på markerne, (de skal dog lige rulles først). Her i dalen er tiden gået i stå, så oksekærrer og hestevogne er mere almindelige end motorkøretøjer. Selve Vinales landsby er utrolig idyllisk med sine farverige huse på stribe. Valle de Viales er med på UNESCOs verdensarvsliste, især på grund af de tilvoksede klipper, der skyder op som kæmpepaddehatte midt i det flade, grønne landskab.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi tager tilbage til Havanna, hvor vi skal med lokalfly til Østenden af Cuba. Et uvejr lurede dog forude, og stærkt forsinket kom vi endelig afsted, men en flyvetur uden lige måtte vi nødlande i Santiago de Cuba. Heldigvis med hjulene først. Santiago er en dejlig u-turistet by med smukke pladser, en dejlig gågade, og det var her Barcadi opfandt sin berømte rom, og Fidel Castro holdt sine brandtaler til folket. Vi skal rundt i byen og besøger bl.a. Heltekirkegården, hvor vagtskiftet er med strækmarch og bombastisk musik. Vi bliver snydt af en cykeltaxa, men får også kindkys af en frodig dame, der mangler mælkepulver til sin baby.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter til de spændende byer Bayamo og Camagüey, inden vi indtager Trinidad, der er indbegrebet af Cuba med toppede brosten og palæer fra den spanske kolonitid. Vi skal på tur i bjergene hvor kolibrierne svirrer og siden sidde på Trinidads berømte trappe "La Escalinata", hvor livsglæden kommer i fuld udfoldelse med salsa dans hver aften til levende musik. På vej tilbage til Havanna besøges Cienfuegos, der har fået tilnavnet "Sydens Perle" på grund af de klassiske bygninger og den smukke plads "Parque José Marti". Endnu en by på Cuba, der er  med på UNESCOS verdensarvliste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Det er en både farverig, anderledes og spændende oplevelse at besøge Cuba, og vi kommer tæt på den meget venlige befolkning, hvor næsten alle har for lidt, men har livsglæden i behold. 

 

 

 

 

              Bumletog til Kazakhstan og Tibet                    

 

                                  Kazakhstan, Kina og Tibet.

Foredraget starter i Moskva, og vi besøger bl.a. Ruslands berømte Vasilij - katedral og Den Røde Plads, hvor soldaterne stadig går strækmarch ved den ukendte soldats grav. Moskva er en overraskende smuk by med masser af store blomsterbede og flotte kirker og paladser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I de næste 2½ døgn krydser vi med bumletog ned igennem Rusland ad ukendte jernbaneskinner langt væk fra turisterne, og vi kommer ind i det ukendte Kazakstan, der er verdens 9. største land. Det er en gammel sovjetrepublik, der nu har set dagens lys og hvilket lys. Vi besøger landets nye hovedstad Astana, der for 25 år siden var en lille søvnig provinsby. I vore dage er det en super moderne by med bygningsværker, som ikke har sin lige i noget vestligt land. Byens vartegn er det forunderlige "Livets træ", som står lige midt i hele herligheden. Vi besøger verdensudstillingen EXPO 2017, hvor 144 lande udstiller deres fortræffeligheder med hensyn til fremtidens energi. Blot ikke Danmark. Så på eget initiativ repræsenterede vi på bedste vis det danske kongerie med Dannebrosflag i knaphullet. Det bedste ved byen er den venlige befolkning, hvor mange aldrig har set en vesterlænding og slet ikke en dansker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter sydpå med supermoderne tog igennem steppelandet til den gamle hovedstad Almaty, der er omgivet af sneklædte bjerge. Almaty er en blanding af svulstige monumenter fra sovjettiden, verdens største kristne katedral bygget af træ, moskeer og orientalske markeder. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi forlader Kasakhstan, der er helt anderledes, end vi havde forestillet os hjemmefra - men til den positive side. Togskinnerne videre frem følger "Silkevejen", der i tusind år forbandt Asien med Europa. Vi kommer dybt ind i Kina, hvor vi besøger Lanchou, der ligger på bredden af Den Gule Flod. Her blev kamelerne i sin tid transporteret over nogle højst mærkværdige tømmerflåder uden tømmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom det næsten er umuligt for vesterlændinge, får vi her den meget eftertragtede tilladelse til at besøge Tibet, og vi fortsætter med "Himmelekspressen" hen over Tibets højslette, hvor togskinnerne ligger i 5.000 meters højde. Vi ankommer til Lhasa, der er Tibets hovedstad, og byen ligger i 3.656 meters højde. Tibet er desværre "befriet" af Maos rødgardister 1 1950-erne, og kineserne holder stadig Tibet i et jerngrab. Alle andre end kineserne siger da også, at Tibet er besat, for kineserne ser rødt, hvis nogen ejer et billede af Dalai Lama. De kinesiske bydele breder sig på bekostning og tibetansk kultur, men den gamle tibetanske bydel er dog intakt med gamle huse og krogede gader og et folkeliv uden lige.

 

 

 

 

 

 

 

 

I Lhasa besøger vi bl.a. Dalai Lamas palads Potala og sommerpaladset, hvorfra han flygtede i sin tid til Indien. Helt uden for nummer besøger vi en tibetansk familie, hvor vi drikker smørte og overvære landsbyens årlige hestevæddeløb. Både Lhasa og befolkningen er betagende og i tusindvis går pilgrimme rundt på pilgrimsruterne i byen iført deres maleriske dragter, medens de drejer deres bedemøller og laver glidefald ved templerne. Det er en hel unik oplevelse at besøge Lhasa, der som en tidslomme holder fast i den tibetanske kultur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Christianshavn - rundt i krogene

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

I dette foredrag skal vi først have historein om småholmene, som Christian 4. omskabte til den driftige havneby Christianshavn. På bedste hollandske vis gennemskæres bydelen af de idylliske kanaler, og da Christianshavn har undgået de store ildebrande, som lagde store dele af København øde er mange af de gamle huse og miljøer stadig i god behold. Alt har dog ikke altid væert idyl på Christianshavn, og vi får historien om Børnehuset der udviklede sig til Tugt, rasp og forbedringshuset, der bestemt ikke var egnet for børn og hvor ingen blev forbedret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christianshavns mest markante bygningsværker er de 2 smukke barokkirker Christianskirken og Vor Frelsers Kirke. Vi skal indenfor i begge kirker, ned i Christianskirkens krypt og i Vor Frelsers Kirke beundre de små basunengle der i en periode ikke måtte have bare numser. Vi skal helt op i det snoede tårn der indgår i den verdensberømte forfatter Jules Verne roman "Rejsen til Jordens indre".

 

 

 

 

 

 

 

 

Undervejs i foredraget besøger vi mange af de idylliske gårde, bl.a. hvor Tordenskjold slog sine folder, og i en anden gård skal vi besøge den underskønne "Jægerinde" i den persiske have. I Amagergade finder vi "Rottehullet" fra "Huset på Christianshavn", og vi besøger den verdensberømte "Eifel Bar", bulen "Fingerbøllet" og Færgecafeen med mågeskrig på toilettet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

På volden finder vi "Lille Mølle" på Løvens Bastion, og vi kaster hæmningerne og besøger den gamle badeanstalt "Sofiebadet", samt den eksotiske thai massageklinik Butsaba m.m. Undervejs i foredraget kommer vi tær på befolkningen, møder Bøh-manden og spiser tarteletter hos Frelsens Hær, og drikker kaffe i Kirkens Korshærs varmestue "Fedtekælderen" m.m. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredraget fortsætter ud på Holmen og Nyholm, hvor vi skal besøge fregatten Peder Skram, der i sin tid affyrede "Hovsa missilet" der landede i et sommerhusområde. Vi skal også ud på Christianshavns ydre volde, hvor bebyggelsen ikke har sin lige noget steds i Danmark. Inde på selve Christiania skal vi se på folkelivet, gavlmalerier, værksteder, boder med både det ene og det andet og smage på mystisk mad i Nemolands små cafeer.

Christianshavn er uden tvivl den mest unikke bydel i hele København, og i foredraget kommer vi rundt i krogene og skal se og opleve hele herligheden.

 

 

 

 

               Frederiksberg Have og slot

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            

Vi starter med at få historien om Amagerbyen på Frederiksberg, hvor efterkommere af de hollandske bønder fra Amager slog sig ned. Kongehuset købte efterhånden mange af jorderne, og Prinsessernes Gård blev opført. Senere opførte Frederik. 4 det første slot på toppen af bakken samtidig med, at han anlagde en pragtfuld barokhave. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiderne skiftede, og barokhaven blev i begyndelsen af 1700-tallet til den engelske landsskabshave, som vi kender i dag. I den nye landsskabshave blev der gravet kanaler, og rundt omkring var der romantiske indslag, der skulle overraske de besøgende som det Kinesiske Lysthus, Apistemplet, Kildegrotten, Vandfaldet, Fasangården, Schweitzerhuset m.m. Om alle disse snurrepiberier bliver der fortalt om i foredraget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Af alle konger, der elskede slottet og haven, var der især to konger, der træder frem, og det er Frederik 4. og Frederik 6. Begge konger brugte slottet som sommerresidens og begge konger havde laster og lyster med elskerinder. Og ret unormalt blev Frederiks 4. dronning kronet i sit soveværelse. Jamen han elskede hende og kunne ikke vente. Frederik 6. havde også sit at se til med elskerinden fru Dannemand, men han elskede slottet og haven og sejlede rundt i kanalerne i admiralsuniform. Også dronning Caroline Matilde og Struense brugte slottet og havde hyggestunder i slottets marmorbad. Jo, det er artige sager, der bliver rullet frem i dette foredrag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I foredraget fortælles også om havens spændende træer og elefanterne, og vi skal indenfor på slottet og se på de fornemme gemakker med ægte dansk marmor, der smukt er malet på dørkarmene. Vi hilser også på Hejremanden, og er svaner virkelig så søde og uskyldige, som vi går og tror? Foredraget slutter i Søndermarken, hvor vi skal ned i de underjordiske cisterner og hilse på fortidens stenfigurer. Måske danser de rundt, når lyset bliver slukket.  

Vi skal under foredraget både se historiske fotos og smukke fotos taget over en årrække i vore dage. Frederiksberg Have har jeg også som en rundtur både som åbne rundture på udvalgte datoer og for grupper der selv bestemmer datoen og tidspunktet. 

 

 

 

                Colombia - Sydamerikas perle

 

 Colombia har i mange år været et farligt land at besøge, men efter 50 års borgerkrig er fredsaftalen med oprørerne skrevet under. Endnu er der ikke mange vesterlændinge, der har besøgt de smukke byer, der ligger i en blanding af den gamle kolonitidsstil og moderne byer med højhuse. I dette foredrag skal vi på en rejse rundt i Colombia igennem smukke landskaber, hyggelige gamle byer og overmåde venlige mennesker.  

 

   

   

 

 

 

 

 

                                     

Vi lander i Bogota - hovedstaden, der ligger i skyerne. Lufthavnen hedder El Dorado Airport og hentyder til en tradition hos de indfødte indianere, hvor deres leder blev indsmurt i planteolie og pudret over hele kroppen med guldstøv. Vi skal besøge Guldmuseet med en overdådighed af armbånd, ringe og statuer af det pureste guld. Vi er også så heldige, at vi står på den store Plaza de Bolivar netop i det øjeblik, hvor fredsaftelen blev underskrevet, og menneskemængden vifter med de hvide flag. Byen er kendt for sine smukke farvestrålende murmalerier og hyggelige gamle bydele. Vi skal også besøge en katedral af salt, der ligger 200 meter under jorden.

 

 

 

 

 

 

            

 

Vi fortsætter til kolonitidsbyen Cartagena, der var udskibningshavn for de rigdomme, de spanske eurobrere havde tilranet sig fra indianerne. Så meget rigdom tiltrak pirater, og hele den centrale by er stadig omgivet af den gamle bymur. Vi skal høre om Slavernes Slave, der viede sit liv til at hjælpe de indførte slaver. Vi skal op på Citadellet med udsigt ud over byen, og vi køber en ægte colombiansk smaragd. Senere skal vi på kanotur ud i mangroven, og vi besøger et herligt lokalt marked, hvor vi næsten drukner i lutter smil. Byen er med rette med på UNESCOSs liste over verdens kulturarv. 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsættes til Medellin, der er Colombias næststørste by, og efter en fortid med en ubehagelig narkoboss er Medellin nu kåret til verdens mest innovative by, og den er vurderet til at være blandt kontigentets bedste byer at leve i. Som det første sted i verden er metroen integreret med en kabelbane, der svæver hen over boligområderne på bjergsiden. Og det til almindelig metrobilletpris. Byen kaldes også for byen med det evige forår på grund af det behagelige klima. Vi skal med kabelbanen op til naturreservatet, og vi skal besøge verdens bedste Fernando Botero museum og opleve byens livlige liv. Vi besøger også en blomsterkunstner, for Medellin har også en blomsterfestival, der ikke har sin lige nogen steder.

 

         

 

 

 

 

 

Vi fortsætter igennem det smukke landskab til Periera, der ligger midt i kaffelandet, og vi  besøger en kaffefarm, der er ejet af en dansker og hans colombianske kone Olguita, og her i bjergene har de skabt et lille paradis. Undervejs igennem bjergene besøger vi flere hyggelige småbyer, og vi møder Christo Rey de Belalcazar, der er ikke mindre end verdens største Kristusfigur. Vi besøger også Cocara-dalen med verdens højeste palmer, der strækker sig mod himlen i 60-70 meters højde. Turen fortsætter sydpå til Cali, og landskabet skifter karakter, hvor vin- og sukkerrørsmarkerne ligger tæt, så vi får også besøgt en vingård og en gammel herskabelig sukkerplantage.

 Colombia er overraskelsernes land. Helt anderledes, end jeg havde forestillet mig hjemmefra, og alt til den meget positive side.

 

                             

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

                  Grønland og Diskobugten                   

                                                                                                                                         

 På vej til Grønland besøger vi Reykjavik på Island. Vi skal rundt i den hyggelige by, hvor Leif den Lykkelige står foran den imponerende Hallgrimskirke og skuer ud over byen. I et goldt lavalandskab pibler 38 grader varmt vand frem, og vi besøger den verdensberømte " Blå Lagune", inden vi i krystalklart vejr flyver over det snedækkede barske Østgrønland.

 

 

 

 

 

 

 

Vi lander i Narsarsuaq i Sydgrønland, og som ved et mirakel er her dejligt lunt og grønne bjergskråninger. Det var her i Sydgrønland, at Erik den Røde slog sig ned i år 985, og hvor nordboerne levede i flere hundrede år, inden de sporløst forsvandt. Vi skal med "Blue Ice Explores" rundt i det smukke landskab i vikingernes kølvand og finde resterne af deres gårde og kirker. Vi besøger Erik den Rødes Brattahlid,  hvor Grønlands første kristne kirke blev bygget af hans kone Tjodhilde. Kirken havde et Grundplan på 2 x 3½ meter, men den var der. 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter ad Kongevejen til Igaliku eller Gardar, som nordboerne kaldte den. Her ligger 40 ruiner spredt på sletten, og her ligger domkirken, hvor biskoppen blev begravet. I vore dage har bygden kun 60 faste indbyggere, og vi får allerede her et god kontakt til grønlænderne. På turen rundt i Sydgrønland besøges også Hvalsey Kirkeruin, hvor sporet efter nordboerne slutter med et kæmpebryllup. Selvfølgelig skal vi også besøge de varme kilder i Uunartoq, hvor både vi og vikingerne badede, dog ikke sammen, medens isbjergene driver forbi i fjorden.

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter til Qaqortoq, der er Sydgrønlands største by med hele 3.500 indbyggere, og vi kommer til kaffemik, og ellers oplever vi byen og dens beboerere på nærmeste hold. Så starter den fantastiske 3 ½ døgns sejltur med rutebåden Sarfaq Ittuk op langs Grønlands Vestkyst. Undervejs lægges der til i små og store bygder og selvfølgelig også i hovedstaden Nuuk. Rutebåden benyttes næsten kun af de lokale, så vi kommer tæt på befolkningen, medens vi krydser ud og ind mellem isbjergene og spotter hvaler.

 

 

 

 

 

 

 

Endemålet for rutebåden er Ilulissat (Jakobshavn), hvor den nærliggende isfjord som det eneste område i Grønland er med på  UNESCO World Heritage liste. Jeg må give UNESCO ret, for det må simpelthen være det smukkeste område på denne jordklode. Vi oplever denne herlige by med 4.500 indbyggere og 1.800 slædehunde, medens midnatssolen buldrer ned døgnet rundt.

 

 

 

 

 

 

 

 Vi skal også besøge Diskoøen med den gamle hvalfangerby Godhavn, hvor grønlandshvalerne stadig holder træf mellem alle isbjergene. Til sidst sejler vi op til den verdensberømte "Eqi bræ", der kælver og buldrer og brager som et tordenvejr. Vi bor på den lille camp på randen af klipperne, medens naturen viser tænder og polarrævene leger lige ved siden af.

 

 

 

 

 

 

 

Grønland er et enestående land med vidunderlig natur og en utrolig venlig befolkning. Fordommene kan pakkes væk, og vi så ikke en eneste beruset person, ikke en eneste tigger og helt rene byer og bygder. Enhver dansker burde mindst en gang i deres liv besøge dette enestående land. Eller i det mindste opleve Grønland gennem mine øjne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

          

                                          Bumletog til Moskva 

                             Jorden rundt med tog.     Fra Borup til Moskva.

Tog til Moskva er første del i foredragsserien Jorden rundt med tog. Hvor der ikke er tog benyttes andre offentlige transportmidler som bus og senere langbåd. I denne første del skal vi fra Borup ind i Østeuropa bag det tidligere jerntæppe. Fra Borup går turen til Berlin i Tyskland og videre til Warszawa i Polen. Warszawa udmærker sig især ved, at hele den gamle midderalder bykerne er genopbygget i middelalderstil efter, at nazisterne totalt ødelagde byen under 2. verdenskrig. Stalins kulturpalads står der stadig, men er helt omgivet af højhuse i glas og stål og indkøbscentre, hvis lige vi ikke ser i Danmark.

Vi fortsætter turen til Vilnius, Riga og Tallin, der er hovedstæderne i de tre baltiske lande. Her er genopbygningen i fuld gang, og smukke kirker, der i sovjettiden blev brugt til kartoffellagre, står nu igen i fordums pragt. Vi skal rundt og se på byerne og se på mennesker, kunstværker og pragtbygninger. Det var i Tallin, at Dannebrog faldt ned fra himmelen, og så er Tallin den mest velbevarede middelalderby i Nordeuropa. 

Turen fortsætter ind til tsarens Sct. Petersborg, hvor der er utoligt meget at se på. Vi skal bl.a. besøge kejserens Vinterpalads, Blodkirken, Peterhof med guldstatuerne, Peter - Paul fæstningen, hvor vores egen kejserinde Dagmar nu ligger begravet, panserkrydseren Aurora, der oser af historie. Sct. Petersborg er en pragtby, pinlig ren overalt, og tiggerne kan tælles på en hånd, og så er metrostationerne de rene kunstskatte. 

 

 

I Moskva skal vi besøge Kreml og Den Røde Plads med Ruslands mest kendte symbol Vasilij-katedralen med sine farvestrålende løgkubler. Vi skal også gyse ved ærkeskurken Lenins mausoleum, og soldaterne går stadig strækmarch, når vagterne afløser ved den ukendte soldats grav. Ellers er Moskva en helt moderne by med velklædte mennesker, flotte butikker, tog til tiden og ikke mindst venlige mennesker, der rejser sig i metroen og tilbyder sin plads. 

Tag med på denne mageløse tur til de spændende byer, hvor alt er fuldstændig anderledes og overraskende meget bedre, end jeg havde forestillet mig hjemmefra.  

 

   

                       

 

                                Den Transsibiriske Jernbane

                                     Jorden rundt med tog.    Fra Moskva til Beijing.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med den Transsibiriske- og Den Transmongolske Jernbane fortæller jeg i dette billedforedrag om turen fra Moskva til Beijing i Kina. Vi skal med bumletog på tværs af jordkloden på verdens længste togrejse. Det er ikke turisttoget, vi er med, for toget standser ved alle stationer, og det myldrer ud og ind med lokalbefolkningen. Undervejs gør vi stop for at udforske de spændende byer som Jekaterinborg, hvor blodkirken blev bygget der, hvor Tsarfamilien blev myrdet. Videre til Bajkalsøen med noget af verdens klareste vand, og hvor der som det eneste sted i verden lever ferskvandssæler. I Irkutsk, der stadig har en Leninstatue og røde stjerner, bor vi i dagligstuen på sofaen hos en sød, gammel russisk dame.

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter til den buddhistiske republik Burjatien, og i hovedstaden Ulan Ude troner verdens største Leninhoved på 22 tons. Ved det pragtfulde Operahus var der et kæmpespringvand, hvor strålerne varierede i takt til musikken og meget bemærkelsværdigt, det var til Lumbyes smægtende toner. Sammen med tusinde af pilgrimme besøger vi senere Ivolginskij Datsan, der er det vigtigste buddistiske kloster i Sibirien. 

I Ulaanbaatar, der er mongoliets hovedstad, ser vi Kejserens Vinterpalads, og i Megjid-Janraisig-templet beundrer vi den 26 m høje Buddhastatue. Hele templet og figuren er genopbygget i 1996 efter, at det hele blev jævnet med jorden i kommunisttiden. Foran Parlamentet, som vi også besøger, var der søndag aften et herligt folkeligt skue.

 

 

 

 

 

 

Senere gør vi stop i ørkenbyen Sayshand og tager på en 3 dages ekspedition ud i Gobiørkenen, hvor vi bor i camp, besøger en normadefamilie og beundrer et forstenet dinosaurusskelet, der stadig ligger i sandet. I ørkenen oplevede vi et uvejr, der i løbet af kort tid dækkede landskabet med vand og haglene lå i bunker.

Togturen slutter i Kinas hovedstad Beijing, hvor vi besøger Den Kinesiske Mur, kejserinde Cixis sommerpalsds, Den Himmelske Freds Plads der er bevogtet af ulastelige soldater med hvide handsker. Vi så mange sultne kineserbørn - men det var kort, før de som turister kastede sig over hotellets kæmpe morgenmadsbuffét. 

 

 

 

 

 

 

 

Togturen er en positiv overraskelse, hvor togene kører til tiden, og vi kommer undervejs helt tæt på den venlige, lokale befolkning.

Gadebørn så vi ikke noget til, og man kan se flere tiggere i København på en eftermiddag, end vi så på hele turen.      

  

 

                                  

               Hong  Kong  og kejserbyerne    

                                 Jorden rundt med tog      Fra Beijing til Phnom Penh.

 

Tredie del af togrejsen Jorden rundt går fra Beijing gennem Kina til Hong Kong og videre igennem hele Vietnam til Saigon. Her stopper togskinnerne, men vi fortsætter med langbåd op ad Mekongfloden til Cambodias hovedstad Phnom Penh. Vi gør mange stop undervejs, hvor byer, sæder og skikke udforskes.

 

 

 

 

 

 

 

I Beijing besøger vi Den Forbudte By inden højhastighedstoget med 300 km i timen bringer os til Xian med den berømte tarattakottahær, hvor over 2.000 soldater bevogter kejsens grav. Xian er den kinesiske civilisations vugge og var udgangspunktet for den legendariske Silkevej til Istanbul, og vi skal ud og se på byens seværdigheder.

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter til Shanghai, der i 1930 blev omtalt som Østens Paris. Mao stoppede festen, men først i 1990'erne skete omvæltningen, hvor rismarkerne blev forvandlet til 400 meter høje skyskrabere. Vi skal besøge den kinesiske del af EXPO, hvor vores "Lille Havfrue" har været på besøg, og vi skal selv besøge det gamle Shanghai, hvor vi drikker te i Huxinting Teahouse, hvor selveste dronning Elisabeth og Bill Clinton har holdt stolene varme til os.

Vi fortsætter til den gamle britiske kronkoloni Hong Kong, hvor 7 millioner mennesker klemmer sig sammen på 1104 km2. Højhusene tårner sig op, men der er alligevel plads til smukke parker, verdens længste rulletrappe og de 100 årige dobbeltdækkersporvogne snor sig mellem husene. At komme ud af Hong Hong gik nemt, men at komme ind i Kina igen, gav store problemer.

 

 

 

 

 

 

Mellem den kinesiske by Nanning og Hanoi i Vietnam foregår transporten i småbusser, da skinnebredden i de to lande er forskellig. I Hanoi kunne vi ikke finde Chezlinlinh Homestay, så vi blev sat af på et ukendt fortov. Den venlige befolkning gik i aktion, og medens de gik på nettet for at finde adressen, hentede de stole til os, hvor vi så sad på fortovet og tronede.

Hanoi regnes for en af Asiens smukkeste byer med de maleriske huse og templer. Vi besøger Ho Chi Minhs Mausolæum, Paladset, hvor den franske generalguvernør boede, og Ho Chi Minhs lille pælehus hvorfra han regerede Vietnam. Vi skal besøge Hoan Kien-søen med det lille Ngoc Son Tempel med en legendarisk udstoppet kæmpeskildpadde og Pagoden på kun en søjle.

 

 

 

 

 

 

Toget ruller videre sydpå, og vi stopper i kejserbyen Hue med kongernes by omgivet af voldgrave. Den stakkels konge måtte nøjes med kun 100 konkubiner, foruden selvfølgelig det løse. Vi besøger kong Tu Dues mausolæum der nærmest var et paladsområde. Udenfor byen besøger vi den gamle overdækkede bro, hvor vi blev spået af en berømt spåkone, og senere skal vi på flodsejllads, med en flok meget nysgerrige og videbegærlige børn.

Turen fortsætter i den øverste køje til Saigon, hvor vi besøger Kulturparken, den franske domkirke og Præsidentpaladset, og på luksushotellet Caravelle får vi på den berømte Saigon Saigon Bar kæmpedrinken "Malibu Banana". Her i baren sad de vestlige journalister i april 1975 og så slaget om Saigon, der dog gik så let som en varm kniv i smør, da amerikanerne var stukket af. 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter med bus til Mekongdeltaget, hvor vi overnatter på en flodbåd, inden vi besøger et flydende marked og får smagt risbrændevin krydret med slanger og skorpioner. Undervejs besøger vi en krokodillefarm, inden vi med langbåd krydser grænsen til Cambodia og går i land i hovedstaden Phnom Penh. Vi besøger The Killing Fields, hvor Pol Pot henrettede en trediedel af sin befolkning, idet alle, der kunne læse eller bar briller, var fjender af staten. Helt ufatteligt, men i vore dage er byen ganske fredelig, men med store kontraster mellem de smukke paladser og gadens børn.

Denne togrejse igennem Kina og Indokina var en fantastisk oplevelse for alle sanser, og efter at have boet i togkupe med bunkevis af kinesere og vietnamesere, kom vi helt tæt på den lokale utroligt venlige befolkning.

 

  

                         Australien rundt

                                                    Jorden rundt med tog.     

På denne 4. del af Jorden rundt med tog skal vi køre på de legendariske togstrækninger igennem Australiens ødemarker fra nord til syd og fra øst til vest. Undervejs stopper vi og besøger alle de spændende steder og alle de store byer. 

 

 

 

 

 

 

 

Vi starter turen i det tropiske Darwin og skal opleve "Doktor Gullys fiskefodring", der er en herlig seværdighed, hvor hundredvis af store vildtlevende fisk søger ind på det lave vand ved højvande for at bliver fodret. Derefter fortsættes vi ud i Lichfield og Kakadue Nationalpark og finder kæmpestore termitboer og masser af krokodiller. Herude beundrer vi de mange hulemalerier, som er malet af Australiens oprindelige folk aboriginerne for over 40.000 år siden.

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter med toget The Ghan, der er opkaldt efter de afganske kameler, der før i tiden transporterede folk og varer igennem ødemarken. I Alice Spring besøger vi "Royal Flying Doctors", der i vore dage har 21 stationer over hele kontinentet. Vi skal på en tre dages tur ud i ødemarken med 4-hjulstrækker for at besøge aboriginernes hellige bjerg Ayes Rock, der retteligt hedder Uluru. Herude besøges også de røde klipper Kata Tjuta og Kings Canyon m.m.

 

 

 

 

 

 

 

Vi flyver til Adelaide og skal opleve denne by, hvorefter vi tager på en to dages tur til Kangaroo Island, hvor det nærmest myldrer med søløver, kænguroer, koalaer, og vi overværer en herlig pelikanfodring med hundredvis af pelikaner.  Med toget "The Overlander" kører vi derefter over land til Melbourne, der er Australiens næststørste by. Den blev grundlagt af Batman (ja, det hedder han), som nægtede at modtage straffefanger, som det ellers var almindeligt, at Storbritannien eksporterede til Australien. Melbourne er fyldt med arkitektoniske perler, og vi besøger bl.a. China Town og kaptajn Cooks fødehjem, og det på trods af, at han blev født i Yorkshire i England.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi flyver til Cairns, der er en badeby i troperne, men badning fra stranden er forbudt på grund af krokodillerne. Vi tager på en dagtur til Frankland Island, der er en tropeø i det verdensberømte koralrev Greet Barrier Reef. Vi skal også med veterantog til bjergbyen Kuranda,  hvor tilbageturen foregår hen over regnskoven med en af verdens længste svævebaner.

Så starter den omkring 6.000 km lange togrejse med Spirit of Queensland til Melbourne. Vi udforsker byen med "The Old Windmill", der desværre havde en konstruktionsfejl, så straffefangerne måtte male korn i trædemøllen. Vi overværer et spektakulært juleshow, ser på erotiske dørstolper og besøger den Botaniske Have m.m.

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter med toget til Sydney og besøger selvfølgelig Utzons fantastiske Operahus både ude og inde, vi vandrer på toppen af Sydney Harbour Bridge, ser verdens største LEGO juletræ, besøger Taronga Zoo Park,   tager til tops i det 305 m høje Sydney Tower og finder en statue af H.C. Andersen. Sydney er en mageløs by, men vi oplever også gidseldramaet på Lind Café.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Togturen fortsætter med India Pacific Train, der går fra det Indiske Ocean til Stillehavet. Det er en togtur, der endda overstiger Orient ekspressen i luksus, for her er eget badeværelse i kupeen, og i "Queen Adelaide Restaurant" indtages de tre retters menuer, og hvor det frie vinkort endda indeholder champagne. Turen tager 4 dage og 3 nætter og går igennem "Blue Mountains" og videre igennem en af verdens største ødemarker Nullarbor, der betyder stedet uden træer. "Stedet" er dog dobbelt så stort som England og er vildt fascinerende. Undervejs besøges minebyen Broken Hill, guldgraverbyen Kalgoorlie og spøgelsesbyen Cook.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hele denne fantastiske togtur igennem Australien slutter i Perth, der er hovedstaden i Western Australien der, hvis delstaten var et selvstændigt land, ville være det niende største i verden, men her lever kun 1½ milllion mennesker. Perth ligger smukt ved Swan River, og vi besøger London Court, der er en engelsk middelaldergade bygget i 1937, Kings Park der ligger højt hævet over byen, guldmuseet "The Perth Mint" og havnebyen Fremantle med masser af huse fra Victoriatiden m.m.    

Det er få australiere, der igennem hele deres liv ser og oplever så meget, som vi gjorde, medens vi besøger denne fantastiske verdensdel.

 

 

            Canada fra Vancouver til Halifax

                                                      Jorden rundt med tog.       

 

De fleste danskere har hørt om Canada, men få danskere har været der. I dette foredrag er der mulighed for at lære det land at kende, der spænder fra vildmark og høje bjerge til smukke byer med en blanding af victorianske huse og bygninger i glas og stål, og så sandelig også en gammel by, omkranset af Nordamerikas eneste bymur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På denne fantastiske tur starter vi på Stillehavets kyst i Vancouver og bevæger os tværs over dette store kontinent til ramsaltede Halifax ved Atlanterhavets kyst. På turen tværs over Canada stopper vi alle de spændende steder, og vi ser mere, end de indfødte canadiere ser i hele deres liv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vancouver har en af verdens smukkeste beliggenheder og nogle af verdens lykkeligste indbyggere. Det er en multikulturel by og med en blanding af storby og vild natur. Vi skal besøge en af verdens største byparker Stanley Park, hvor der lever sorthalede hjorte, prærieulve og kæmpestore blåhejrer. Her kikker vi på totempæle og løber lige ind i Canadas Nationaldag med rungende kanonskud. Vi skal besøge de gamle kvarterer Gastown og Chinatown, der er Nordamerikas største. Med bjergbanen kommer vi op til Grouse Mountain og hilser på et par grizzlybjørne og overværer et "timbershow", hvor et par unge mænd i skovmandsskjorter og røde seler kaster med økser m.m. Vi besøger også "Capilano Suspension Bridge", der er en gyngende hængebro over en dyb kløft.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med det legendariske tog Rocky Mountaineer starter vi rejsen tværs over Canada. Toget er vild luksus, og i to dage arbejder det sig igennem det smukke Rocky Mountains til den lille by Jasper, der ligger midt i hele herligheden. Rocky Mountains er bjørneland, og skraldespandene, selv på stationen, er udført i tykke stålplader og håndtag, som de fleste bjørne ikke kan åbne. De få bjørne, der kan, bliver sendt nordpå til de "slemme bjørnes land". I Jasper skal vi besøge nogle af Canadas smukkeste søer som Maligne Lake, og det er lige præcis her, hvor motiverne til Canadas smukkeste postkort tages. Vi skal også op med Canadas højeste gondolbane op over trægrænsen til toppen af  Whistler Mountain med udsigt til hele den hvide verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med prærieekspressen (toget) fortsætter vi ud over prærien/vildmarken til Præriens perle Winnipeg. Vi besøger det gamle marked The Forks, hvor de indianske bisonjægere mødtes og senere handlede med de hvide. Vi skal ud i den franske bydel Saint Boniface og høre historien om Louis Riel, der kæmpede for indianernes rettigheder, men blev henrettet og nu er Canadas nationalhelt. Vi skal besøge Exchange Distrikt, hvor bygningerne står som i begyndelsen af 1900 tallet, og vi skal se skibet Nonsuch, der er overraskende dekoreret, selvom det i 1668 sejlede ind i Hudsonbugten på jagt efter pelshandel. Vi tager også en tur på floden på "Splash Dash River Tour". Det er afgørende, hvornår isen bryder op om foråret, for hvis der stadigvæk er is, når smeltevandet kommer, oversvømmes bredderne. De har lige haft den koldeste vinter i 50 år, med minus 30 grader i 60 dage og i perioder under minus 40 grader.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fortsætter med toget til Toronto, og hvis man skal sige noget om togene i Canada, så er de, selvom det lyder utroligt, mere ustabile end DSB. Vi skal rundt i Toronto, hvor hovedattraktionen er Niagara Fall, hvor mængden af vand, der hvert minut falder ud over kanten, svarer til 1 million badekar fulde af vand. Vi sejler med det lille skib "Hornblower" helt ind i hesteskofaldet, hvor Anni Taylor i 1901 frivilligt tog turen ned i en tønde. Den 7 årige Roger Woodward er den eneste, der ufrivilligt tog turen ned og mirakuløst overlevede. I Toronto besøger vi også Canadas største slot "Casa Loma", og vi skal op i det 553 høje CN Tower, der for få år siden var verdens højeste tårn.

 

 

 

 

 

 

 

 

I den franske by Montréal besøger vi "Basilique Notre Dame", der i 1888 var Nordamerikas største kirke. I starten var den ret spartansk, men er nu piftet op med en overdådighed af forgyldte figurer og glasmalerier. Vi besøger Benjamin Franklins Hus, der er et af de "1001 historiske steder, du bør besøge, inden du dør" og "Biosphére" der er USAs pavillion fra verdensudstillingen. Det mest fascinerende her var en udstilling af smukke kjoler lavet af affald, som brugte batterier og computermus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Næste stop på turen er Québec City, der er med på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Den gamle bydel har som den eneste i Nordamerika stadig sin gamle bymur. Indenfor ligger de krogede gader, som med rette er erklæret som Canadas smukkeste. Det kæmpestore torneroseagtige hotel "Le Chäteau Frontenac" er det mest fotograferede hotel i verden. Under 2. verdenskrig var det her, planerne til D-dag blev skrevet ned på en serviet af Churchill og Roosevelt. De glemte servietten, men heldigvis var det en venligsindet tjener, der fandt den. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidste strækning køres igennem delstaten Nova Scotia, og ved Atlanterhavets kyst besøger vi ramsaltede Halifax, hvor vi skal på fotojagt efter hvaler. Vi besøger Titanic kirkegården samt Peggys Cove med verdens mest fotograferede fyrtårn. I "Maritime Museum of the Atlantic" fortælles, at byen allerede i år har haft 3 orkaner. Byens indbyggere kaldes da også for "blånæserne". Hele turen slutter på byens Citadel, der er fuldt bemandet med "soldater", som var vi tilbage i Victoriatiden.  

                                        

           Cambodia, Malaysia og Singapore

                                                    Jorden rundt med tog.     

 For at få den sidste del af Asien med på vores togtur Jorden rundt, starter vi i Phnom Penh i Cambodia, hvor vi sluttede i foredraget "Hong Kong og kejserbyerne. I denne dejlige by går vi på opdagelse, og på flodpromenaden køber vi vilde fugle, ikke for at spise dem, men for at give dem deres frihed og dermed stå os godt med guderne. Vi besøger det lille tempel Wat Phnom, og jeg lægger hoved til spåmandens kort. Vi besøger det smukke nationalmuseum og det overdådige Royal Palace med damesyge munke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Der er desværre ikke togskinner i Cambodia, så vi fortsætter 240 km nordpå med langbåd ad Tonle Sap River til Siem Reap, hvor vi kravler i land på en stejl flodbred. I Siem Reap ligger Cambodias største seværdighed, selveste Angkor Wat, der engang var verdens største by. I vore dage er det verdens største religiøse bygningsværk med overdådige templer, dekoreret med relieffer, tårne med smilende kæmpestenhoveder og tempelområder, hvor junglen har fået overtaget, og som Indianer Jones ville elske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi besøger pælelandsbyen Kampong Phluk, hvor husene er bygget på 8-10 meter høje bambusstænger, og vi skal på rotur i junglen. En tur til Phnom Kulen National Park er en oplevelse for guder, idet en kæmpebuddha er udhugget på en bjergtop, og pilgrimme myldrer rundt og bader i det hellige vand, som falder ned fra to maleriske vandfald. Cambodia er et ualmindeligt fredeligt og seværdigt land, men vi fortsætter rejsen med lokalbus til Bangkok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bangkok er turistet, og vi starter med at blive bondefanget, så flodvandet driver. Vi besøger Thailands ældste tempel Wat Pho, med den 46 m lange og 15 m høje Buddha. Desuden besøges Det Store Palads med guld i lange baner og mystiske fuglemennesker og ørnelignende ridedyr. I Chinatown ser vi verdens største massive Guldbuddha, og jeg lægger krop til en gang ægte thai oliemassage. Vi tager ud og besøger "Broen over floden Kwai", og vi tager en tur på den legendariske "dødens jernbane". Vi forlader Bangkok med nattoget "ret op og ned" og får ikke lukket et øje. Efter et døgn i grænsebyen Hat Yai, hvor vi ikke ser en eneste vesterlænding, fortsættes med nattoget igennem Malaysia til hovedstaden Kuala Lumpur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuala Lumpur betyder Det Mudrede Sammenløb, men det er en yderst ren og velfungerende by. Vi bor midt i det maleriske Chinatown, og vi skal op i det 421 m høje KL Tower. Vi besøger Sri Mahamariamman-templet, hvor rettroende hinduer en gang om året gennemborer deres kinder med lange nåle og går til det fantastiske Batu Caves. Udenfor grotterne står en 42 m høj gylden statue af hinduguden Murugan. Vi skal ind i grotterne og opleve pilgrimmene. Vi besøger også Little India og den flotte Nationale Moske, men det aller flotteste er det 452 meter høje Petronas Twin Towers, og ved aftenstide kan Disneylands Torneroseslot godt gå hjem og lægge sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidste togstrækning går til ø-staten Singapore, der kun er lidt større end Bornholm, men har 4½ millioner indbyggere. Singapore er en blanding af gamle kolonitidshuse og gigantiske højhuse. Vi besøger Cloud Forest og Flower Dome, der er to gigantiske kubler fyldt med eksotiske planter, og her findes verdens højeste indendørs vandfald. Vi skal helt op i toppen af Sand Sky Park Hotel, hvor der på toppen i 57 etage er en stor swimmingpool og en fantastisk udsigt ud over hele byen. Vi besøget botanisk Have med verden største orkidesamling og det myldrende Little India. Til aller sidst afsluttes denne kontrastfyldte rejse i Raffels Hotel, hvor den legendariske "Singapore Sling" i sin tid blev opfundet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foredragene i serien "Jorden rundt med tog" kan sagtens tages enkeltvis eller i vilkårlig rækkefølge. Jeg vil vove at påstå, at vi er de første i verden, der har taget denne 43.000 km tur hen over landjorden igennem 4 kontinenter med tog eller offentlige transportmidler. Det har under alle omstændigheder været en fantastisk tur. 

 

               

                      Silkevejen og Usbekistan     

 

 

 

 

 

 

 

Vi skal først høre om "Silkelarvens frue" og om den legendariske Silkevej, der gik fra det fjerne Kina til Konstantinobels porte i Europa. Vi hører også nærmere om silke, der var sin vægt værd i guld og var en velbevaret kinesisk hemmelighed i flere tusinde år. Efterhånden blev hemmeligheden røbet, og silkeproduktionen fandt vej op igennem Europa helt op til Danmark, hvor Christian 4. havde silkespinderier i Silkegade. Langt op i 1900 tallet var der silkeproduktion i Danmark, og selskabet for "Silkeavl og Morbærbuskdyrkning" havde kronede dage med 70.000 silkelarver i aktiv tjeneste. 

Efter at have spundet denne ende om silke fortsætter foredraget om Usbekistan, der ligger i nærheden af Langtbortistan i det fjerne Centralasien. Landet, der er en tidligere sovjetrepublik, er nu selvstændig og vi skal besøge landets hovedstad Tashkent, hvor de byder gæsterne velkomne med det berømte usbekiske lufthavnskaos. 

Derefter besøger vi de to berømte karavanebyer Bukhara og Samarkand, hvor vi i bykernen går rundt som i 1001 nats eventyrer med det ene smukke bygningsværk efter det andet. Vi skal bl.a. besøge emirens sommerpalads, Ismail Samani-mausoleet, der er et af verdens ældste, profeten Jobs mausoleum og Poi-Kalyan komplekset med "Dødens Minaret", hvorfra emiren yndede at give sine modstandere et skub ud over kanten.

 

 

På vej til Samarkand besøger vi Shakhrisabz, hvor steppernes sidste tyran Timur Lenk blev født og siden herskede over et kæmperige, der gik fra Indien til Europa. I Samarkand ligger også fantastiske bygningsværker på stribe som Registanpladsen, Shakhi-Zinda, der er en hel gade med flotte grave, og Ulug Begs fantastiske observatorium. Vi skal også besøge profeten Daniels grav, der ligger i en 18 meter lang kiste, fordi han efter sigende vokser 5 cm om året.

Undervejs i byerne, møder vi den venlige befolkning, der alle går i flotte farverige klædedragter, og vi får masser af strålende guldsmil, idet hele formuen sidder i gebisset. 

 

         

 

                    

                          Mandelas Sydafrika          

 

Sydafrika er Afrikas rigeste land, men alligevel lever halvdelen af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Der arbejdes dog hele tiden på at rette op på den ulighed, som mange års apartheid medførte. Men hvordan ser landet ud i dag, og hvordan er det at rejse rundt på den sydligste spids af Afrika?  

Vi starter turen i Johannesburg, og på vej ud til Kruger Nationalpark besøger vi seværdighederne på den berømte Panoramarute langs Blyde River Canyon, der er verdens tredjedybeste canyon. Her ser vi på jættegryderne ved Bourkes Luck Potholes, der har sin helt særlige historie. Videre til "Three Rondavels" og "Guds vindue", og som noget meget almindeligt i denne del af Sydafrika er der flodheste i baghaven på vores hotel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inde i Krüger Nationalpark bor vi i en meget civiliseret teltlejr, der er omgivet af elektisk hegn, og det er for ikke at få elefanter i morgenmaden. I denne nationalpark, der er på størrelse med Jylland, skal vi på safari og kommer helt tæt på de fleste af afrikas vilde dyr, bl.a. de yderst sjældne vilde hunde med deres helt specielle hundeliv.

Tilbage til Johannesburg flyves der til Port Elisabeth med dronning Victoria tronende foran deres flotte bibliotek, men eller fortsættes ad Garden Route med besøg i bl.a. Tsitsikamma Nationalpark med nuttede klippegrævlinger, der på mystisk vis næsten har DNA tilfælles med elefanten. Vi fortsætter til den herlige by Knysna, og vi skal ned i de berømte Cango Caves. Senere besøges en strudsefarm og Swellendam, der er i gammel hollandsk Cape-stil.

I den herlige by Cape Town besøger vi en township (område hvor det hvide herrefolk tvang de farvede til at bo), men selv i dette område møder vi velklædte mennesker og en lille dreng, der i sit stiveste puds og med butterfly er på vej i skole. Vi skal også ud og besøge Robben Island, hvor Mandela hakkede sten i årtier, inden han blev præsident. Senere besøger vi den flotte vingård "Vrede en Lust", og vi skal bestige Taffelbjerget, der er erklæret som et af verdens 7 naturvidundere.

 

 

 

Foredraget slutter med en tur ned til Kap Det Gode Håb og Cape Point, hvor man kan se mod Sydamerika, Australien og Antarktis. Herude besøges en søløvekoloni og en koloni med i hundredvis af herlige sydafrikanske pingviner, der har reder i det varme sand.

 

I foredraget gives et overblik over boernes kamp mod briterne og Mandelas liv, men ellers er det en broget kavalkade af et smukt land, og vi skal se masser af billeder af natur, dyr og mennesker. Og kort og godt, det er et fantastisk land, og man kan ikke andet end blive begejstret.  

 

  

 

 

                   Nepal - perlen for foden af Himalaya      

           

Vi skal høre om kongerne i de gamle kongeriger i den tidligere glemte dal, der i mange år var totalt afskåret fra omverdenen. Vi skal rundt i kongebyerne Kathmandu, Patan og Bhaktapur, og det er som at gå rundt i middelalderen. Det hele oser af østens mystik, medens vi besøger templerne, buddihistiske stupaer og de hellige mænd, der vasker sig i aske. 

Vi besøger Kumari Deva - den levende gudinde, der har boet i sit palads siden 1757. Gammel, nej hun er en ung pige, og i foredraget fortæller jeg hendes fantastiske historie.

Videre skal vi rundt i Nepal med vores privat chauffør, og vi besøger bl.a. en landsbyskole, en SOS- børneby, den glemte kongeby Nuwakot, hvor vi overnatter i et landsbyhus med lerstampet gulv. Videre til templet Manakamana, der ligger i skyerne, og hvor bjergbanen har enkeltbillet til gederne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Pokhara oplever vi de kridhvide Himalayabjerge, og vi besøger World Peace Stupaen, som japanerne har bygget på en bjergtop, og hele herligheden er båret op ad bjergstier. Det samme er vores hotel der ligger smukt med en pragtfuld udsigt til Himalayabjergene. Det er som at være i gudernes land og smukke motiver springer ustandselig ind i mit camera.

 

 

 

 

 

 

I Chitwan Nationalpark møder vi Tharu-folket, og i udhulede træstammer begiver vi os ud på floden mellem krokodillerne, og på jungleturen brøler tigerne i baggrunden. Tre af jungleguidens kolleger er blevet dræbt af tigre, men vi er ikke bange, for han er bevæbnet med en knortekæp. Vi bliver overfaldet, men det er af blodigler, der gerne vil have frokost på vores ben. Senere skal vi i nationalparken på jungletur på elefantryg på jagt efter de sjældne pansernæsehorn. 

Nepaleserne er fattige, men umådeligt venlige og imødekommende, så det er en kæmpeoplevelse at besøge det smukke land. Og hvorfor beskytter erotiske udskæringer på templerne mod lynnedslag? 

 

                       Nyhavn før og nu  

                                          Folkeligt og fornøjeligt.

 

Dette foredrag er en udbygning af ovenstående foredrag, men handler kun om det kære gamle Nyhavn. Der bliver fortalt endnu flere historier om Nyhavns knejper og folkelivet før og nu. Vi skal høre om enken, der blev levende begravet, og den unge Petri Worm, der endte på skafottet på Amager Fælled, og om Ane og mølleren der førte til, at Nyhavn 15 blev et spøgelseshus. Og hvem var Jordano, der døde i det mærkelige år, da et pund sukker kostede 42 skilling?

Vi skal høre om værtshuset, hvor kvinder før ikke havde adgang, og hvis de trådte på måtten, skulle den vendes og desinficeres med brændevin. Selvfølgelig skal vi også i dette foredrag høre om de muntre sider med nyhavnspigerne, bolværksmatroserne, sømændene, rulleforretningerne og nutidens champagnepiger, og kan det virkelig passe, at galante herrer kan få lov til at spendere en "Louis Roederer Cristal Rosé" champagne til 29.900 kr? Jo det er ganske vist, og også at H.C. Andersen har boet 3 forskellige steder i Nyhavn, og også Ghita Nørby, der forresten altid havde en kikkert stående i vindueskarmen, men mange andre kendte personer har også boet eller haft deres gang i Nyhavn.

 

Historierne bliver videre rullet op. Hvem ejede den gravhund, som lettede ben op af vinduet til "La Sirene", hvorfor blev pølsemanden bestyrtet, hvad er historien om gepardskindet i Cafe Gilleleje, og hvorfor blev Fyrskib 15 omdøbt til "Donna Wood", og kan man komme ind fra gaden og sidde i en hyggelig kahyt og spise skipperlapskovs? Hvor købte 14 danskere billetter til Titanic, og hvad blev deres skæbne? Hvad er historien om Sukkermanden, hvorfor står der "Fredsfonden" på Cap Horn, og hvorfor lærte pigerne sig en overgang finsk, og kan man stadig få et "krudtbajer"? Hvem var postmester Hansen fra Oslo, hvad demonstrerede Kvindelig Fremskridtforening for, og hvad lavede Camilla Plum i Nyhavn, og hvorfor spiste man en overgang madera med ske? 

Få svarene og kom tæt på Nyhavn i dette foredrag, der desværre ikke er egnet for "Indre Mission". 

Jeg har også en rundtur kaldet " Nyhavn på kryds og tværs". Se nærmere under rundture på forsiden.

 

     

                    Rundt om Amalienborg                 

                                                                          Folkeligt og fornøjeligt.

Amalienborg er rosinen i pølseenden i det omkringliggende kvarter Frederiksstaden. Hvad næsten ingen ved, så lå der før Amalienborg palæerne et andet slot kaldet Sophie Amalienborg. Dette slots skæbne fortælles der om, og ellers skal vi se på Amalienborg både ude og inde og få historien om nogle af de kongelige beboere. Grev Molkte var f.eks en flittig mand - han fik 22 børn. Arkaden mellem to af palæerne har en særlig historie, for hvad skal kronprinsen gøre, når selveste kongen er sindssyg. Statuen midt på pladsen er en af verdens ypperste rytterstatuer, men den kostede også mere end en bondegård; faktisk 2½ gange hele Amalienborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amaliegade emmer også af historie. H.C Andersen fik tilladelse til at blive begravet på Collins familiegravsted, men der gik gøgeunge i foretagenet. Ved siden af boede hr. Fix, den fromme retskafne mand, men han var narkohandler. Det Gule Palæ blev bygget af en slavehandler, men her boede senere Christian 9. og dronning Louise, og deres børn blev spredt ud over Europa som kronede hoveder, en blev endda zarina af Rusland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Kvæsthusbroen besøger vi Admiral Hotel, der har til huse i et gammelt pakhus. Her lå før Larsens Plads, men hvem var egentlig Larsen, og hvad var der med hans bademaskine til fruentimmere? Længere oppe kikker vi på Vestindisk Pakhus og kikker på den nøgne David, der fik damerne til at dåne. Indenfor ser vi på hvide gibsdamer, en engel med et frækt smil og hvorfor? Jo det bliver rullet op, og også hvorfor Moses har horn i panden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi runder Mærsks hovedkvarter, ser på Gefionspringvandet og kikker indenfor på den hyggelige restaurant Lumskebugten, hvor der var en ting, der fik mig til at spærre øjnene op. Vi skal ned langs Esplanaden og finder porten, hvor Estrup blev skudt, men blev reddet af en knap. Samme port brugte Frederik 6., når han skulle besøge maitressen fru Dannemann. På hjørnet ligger Guldsmedens Babette med stemning fra Bali og ved siden af Sct. Petersborg, hvor de russiske sømænd holdt til. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turen fortsætter, og vi skal se på Pesthuset, Marmorkirken, Københavns første opera, der blev omdannet til kaserne for landkadetterne, Den Russiske Kirke, Frederiks Hospital, der nu er museum, Dehns Palæ der var eget af  slaveejer Mac Evoy og senere af kærlighedsbarnet Louise Augusta, der var datter af Caroline Matilde og Struense. Vi skal på tårntur i Marmorkirken og ind i Peter von Scholtens Gård, drikke kaffe hos Mormor og spise frokost på Oskars Cafe og smørrebrød hos Ida Davidsen. 

Vi skal også ind og overvære en aktion hos Arne Bruun Rasmussen, og hvad koster egentlig en Asker Jorn? Flere historier rulles op som den delikate bortførelse af jomfru Mette Marie Rose, og  hvordan kommer man i Kridthuset, hvorfor står Christians 10. hestestatue med bagdelen mod Amalienborg? Og måske møder vi kronprissesse Mary der henter børn i sin Cristianiacykel.

 

                                

                                       Det bedste af USA        

                  

Vi starter i New York, hvor vi besøger Frihedsgudinden og fortsætter til Ellis Island og Empire State Building. Senere skal vi opleve Times Square, og hvorfor lod en cirkusdirektør sine 20 elefanter gå hen over Brooklyn Bridge?

Derefter skal vi til Florida, hvor vi bl.a. besøger det fantastiske Epcot Center, hvor man kan komme den halve verden rundt på en formiddag. Vi besøger også Ringling Kunst Museum og The Howard Bros.'s Cirkus Model - og jeg har aldrig selv set noget lignende.

Herefter flyver vi til Arizona, hvor vi skal se nærmere på Grand Canyon, der er en af verdens 7 naturmæssige vidundere. Vi fortsætter videre til Nevada med spillebyen og overflødighedshornet Las Vegas, der ligger midt i ørkenen og byder på bl.a. sørøverslag og vulkanudbrud. En aften ned ad Las Vegas Boulevard også kaldet "The Strip"er en oplevelse, man aldrig glemmer.

 

 

I Californien skal vi igennem Dødens Dal med Scottys Castle, der blev bygget af den excentriske millionær Albert Johnson og bestyret af fidusmageren Walter Scott. Vi skal også vandre på saltsletten Badwater, der ligger 86 meter under havets overflade. I King Canyon og Sequoia Nationalpark skal vi se flot natur og verdens største træ "General Sherman", og hvad gør man, når der pludselig er øjenkontakt til en vild sort bjørn?

I Los Angeles besøger vi bl.a. Hancock Park, hvor utallige mamutter og sabeltigre er gravet op af en stadig boblende tjæresø midt i byen. Vi skal også ud at gå på Sunset Boulevard og møde nogle af stjernerne - i hvert fald efterligninger. Herefter skal vi til danskerbyen Solvang med falske bindingshuse og plastikstorke på tagene og dansk mad på spisekortene. Det er en rigtig turistby, men amerikanerne elsker den.

 

På vejen mod San Francisco besøger vi det fantastiske Hearst Castle og det mystiske Winchester House med en ejendommelig historie. I San Francisco skal vi selvfølgelig køre med de legendariske cabelsporvogne, vandre på den berømte Golden Gate Bridges og se China Town.

Undervejs igennem USA kører vi på den legendariske Route 66, besøger flere spøgelsesbyer og hvad med minebyen Oatman, hvor efterkommere af de æsler, der før i tiden blev brugt i guldminerne, nu går løse rundt på hovedgaden.

Foredraget er ledsaget af flotte billeder, og der er spændende historier at fortælle om USAs fortid og nutid.

 

   

 

 

                              Indiens højdepunkter         

               

Indien er verdens største demokrati, og der lever over 1 milliard mennesker i dette fantastiske og kontrastfyldte land. Jeg fortæller lidt af Indiens historie, men ellers skal  vi ud i landet og se smuk natur, stor kultur og fantasiske bygningsværker og se ikke mindre end tre religioner - sikhernes, hinduernes og buddhisternes mest hellige steder.

Vi skal rundt til nogle af Indens højdepunkter som Taj Mahal, der er gravmælet for stormogulens yndlingshustru Mumtaz Mahal. Videre til det Gyldne Tempel, som er bygget i marmor og belagt med ægte guld. Templet er åbent for alle, og pilgrimme tilbydes gratis kost og logi i tre nætter, dog skal man tage opvasken, så vi springer over  og tager videre til Ganges hellig by Varanasi. Her skal vi overvære seneriet med tempelpræster, ulmende ligbrændingsbål og pilgrimme, der indhyllet i røde, gule og blå sarier går ned i det hellige vand. Dette er Indien, når det er bedst.

 

 

Vi skal også et smut forbi den pakistanske grænse ved grænsebyen Wagah, hvor grænsen hver aften lukkes med en særlig ceremoni. Lukningen af de to porte foregår i march med højt løftede ben, truende viften af store hovedbeklædninger og aggressive nedadvendte tommelfingre. Krigsdansen afsluttes med lukningen af portene med et højlydt brag.

Vi skal også møde befolkningen i larmende basarer, besøge Old Delhi og byen Sarnath, hvor Budha for ca. 2.500 år siden holdt sin første tale for sin disciple. Indien er på godt og ondt en fantastisk oplevelse.

                     

             

 

                                  Japan - kontrasternes land

 

Vi kender japanerne, når vi ser dem ved verdens seværdigheder, men hvordan er de i deres eget hjemland, og hvordan er det at rejse rundt i det gamle kejserrige på egen hånd.

Vi skal i foredraget lige have lidt af Japans historie, og vi skal høre om de legendariske samuraier og deres kamp for at bibeholde det gamle Japan. Jeg får også lige nævnt angrebet på Perl Harbour og A-bomben i Hiroshima, men hovedvægten i dette billedforedrag er nutidens Japan, og der er nok at forundres sig over i dette kontrasternes land.

Vi skal rundt til seks forskellige storbyer, og vi starter med en af verdens største byer, Tokyo, hvor kejseren sidder alene i sit shogun-slot, men udenfor er der et formidabelt menneskemylder imellem de moderne højhuse, der ligger side om side med de gamle, smukke templer. Vi skal rundt i byen og undre os over Shibuya-krydset og se hundredvis af stenbuddhaer med tørklæder om halsen og vi skal besøge verdens største fiskemarked m.m.

 

Vi rejser fra sted til sted med de lokale tog og vi prøver alt lige fra sporvogne, metro, hyggelige lokaltog til hurtigtoget Shinkansen, der pløjer sig igennem landskabet med 270 km i timen. I de to specielt udvalgte byer Takayama og Kanasawa bor vi i traditionelle japanske ryokan med skydedøre og hvor man sover på gulvet og trisser rundt i tøfler I disse to byer skal vi se på japanske haver og underskønne templer med nattergalegulve og se og være inde i en af verdens største buddhafigurer. 

 

 

I den berømte by Kyoto vandrer vi rundt i de berømte tempelanlæg og ser bl.a. Guldpaladset, der var så tilbedt, at en galning brændte det ned. De unge japanske piger ligner dukker, stærkt malede og på høje hæle, men vi støder også på tiggermunke og geishaer, der hvidmalede i ansigtet tripper rundt på høje træsandaler iført farverige kimonoer.

I Hiroshima besøger vi Mindeparken for A-bomben, og vi sejler ud i bugten og besøger øen Miyajima, hvor det hverken er tilladt at føde eller dø, og vi ser den berømte Shintoport, medens de vilde sikahjorte tigger godbidder af turisterne. Til slut besøger vi den moderne by Osaka, der ikke uden grund kaldes for Japans køkken.

 

Japan er en positiv oplevelse, hvor der overalt er rent, og tænk engang, togene kører til tiden og konduktørene bukker, når de kommer ind i vognen, bukker når de ser billetten og bukker, når de forlader vognen. Joh, det er bare mageløst, og der er meget andet at forundres sig over i det gamle kejserrige end de elektriske toiletter med manøvrepanel.

                                                         

          

 

 

 

                         

                                     Dansk Vestindien før og nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi skal tilbage i tiden til dengang, Danmark var kolonimagt og ejede de tre Vestindiske øer St. Thomas, St. Croix og St. Jan (John).

Vi skal høre om trekantsejlladsen mellem Danmark og Guldkysten i Afrika, hvor slaverne blev købt, pakket som sardiner på skibene og sejlet over Atlanten til Vestindien. Her blev skibene lastet med sukker og rom, og når kolonivarerne blev solgt videre i København, gav det umådelig stor velstand i moderlandet, og pragtbygningerne, som stadig ligger der, skød op. Videre dykker vi ned i historien og ser på forholdene på øerne,og vi skal høre om slaveoprør og om plantageejere, der levede det søde luksusliv på slavernes bekostning. Selvfølgelig skal vi også høre historien om generalguvernør Peter von Scholten, der frigav slaverne på eget iniativ. Selvom de frigivne slaver senere gik rundt med bannere med "Denmark for ever", blev øerne alligevel solgt til USA i 1917, og det hen over hovedet på øernes befolkning.

 

 

 

 

Alt det er historie, men vi skal også rundt på US Virgin Island, som øerne hedder i vore dage, og se på forholdene. Øerne emmer af dansk historie med forter, kirker, huse og danske navne på gaderne som Vimmelskafte og Dronningens Tvaergade, og selv hovedbyen på St. Thomas er opkaldt efter den danske dronning Charlotte Amalie.

På St. Croix skal vi rundt i Christiansted og helt ind i Guvernementshuset hvor Peter von Scholten i Spejlsalen holdt sine overdådige gallaballer. Og byen er ikke større, end at der stadig vandrer høns rundt i gaderne. Vi skal besøge gamle smukke plantageejendomme a la "Borte med blæsten", se sort dans på Fort Frederik, se mærkelige vækster som kanonkugletræet og beundre de 3/4 meter store varaner, der vandre frit omkring.

 

St. Thomas er mere turistet, for det er her, de store krydstogtskibe lægger til i Charlotte Amalie. I hovedgaden ligger den ene storslåede juvelerbutik efter den anden, men kontrasterne er store, og i næste gade kan der være kvarterer, der ligner slum. Vi skal også besøge St. John, der har lagt jord til øernes største slaveoprør, men i vore dage er det meste af øen udlagt til nationalpark.

Jeg har fundet gamle billederer fra dansketiden og har masser af mine egne, så tilhørene får et godt indblik i de øer, som vi har en fælles fortid med. Danskerne er umådelig populære hos den venlige befolkning, og Dannebrog kan stadig ses vaje fra regeringsbygningerne og indgår i øernes segl.  

Jeg har også en rundtur i Amalienborgkvarteret med titlen "Slavernes historie i frederiksstaden". Se nærmere under afsnittet rundture på forsiden.

 

     

                        Vesterbro på kryds og tværs

                                                       Folkeligt og fornøjeligt

 

Igen har jeg vovet mig ud for at opleve og suge til mig, og som eventyrer kan jeg finde oplevelser overalt. På Vesterbro venter der derfor masser af oplevelser, når blot man har øjnene med sig. Hovedbanegården og Carlsbergkvarteret er yderpunkterne, men ellers skal vi ned ad Vesterbrogade og Istedgade, og sidegaderne tager vi også med, når blot der er en god historie at fortælle.

Jeg fortæller om bydelens historie, hvor boligspekulanterne havde kronede dage i 1800 tallet, men der er også opført mange smukke og ejendommelige bygningsværker som skydebrødrenes borglignende mur ved Skydebanehaven. Tove Ditlevsens baggård ligner stadig sig selv, men ellers er mange af baghusene revet ned, og der er istedet anlagt smukke, grønne parker. 

 

Vi skal ind i både brune og hvide Kødby, hvor der er ved at opstå et dejligt miljø med cafeer og udstillingslokaler. Vesterbro vrimler også med både gamle og nye, smukke kunstværker, og vi kan beundre en mængde vægmalerier og skumle over grafittigen. Vi skal ind i små, mørke forretninger, drikke te hos Tante Te og kaste et blik på verdens største pornoforretning.

Vi skal også ud og møde befolkningen på godt og ondt, prøvesmage nogle af kvarterets mange etniske restauranter og lige stikke hovedet indenfor i en af kvarterets skumle natklubber.

På min vandring rundt støder jeg på "Jaguarkvinden" og den gamle hvidhårede græker med kun tre tænder og marrokaneren, der hver dag fodre fuglene i Enghaveparken.

 

 

 

Uden at jeg selv rigtig vidste hvordan, kom jeg ind i baglokalet hos de tyrkiske kvinder, der holdt basar, og jeg spiste øllebrød med narkomanerne i et bespisningsprojekt. Vi kan heller ikke undgå at støde på gadens løse fugle, og vi skal indenfor i Østens Perle hvor thaipigerne giver adslappende massage, men bare rolig - det er et pænt sted.

Ligesom mit foredrag om Nørrebrogade kræver dette foredrag lidt medspil, så det er ikke velegnet for deciderede plejehjem og slet ikke for Indre Mission. Vi oplever Vesterbro set i gennem mine øjne og vi kommer rundt til lidt af hvert - så kedeligt er det i hvert fald ikke.

Jeg har også en rundtur i virkelighedens verden  med samme titel: "Vesterbro på kryds og tværs". Se nærmere under afsnittet rundture på forsiden.

 

           Landbohøskolens Have og historiske bygninger  

                                         Kulturel, historisk og botanisk billedforedrag. 

 

Haven er anlagt i 1858 og er en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Frederiksberg,. Haven hedder også Den Romantiske Have på Frederiksberg, men jeg kalder den det navn den har heddet i 150 år - Landbohøjskolens Have. Haven har omkring 7.000 forskellige planter, der bruges til undervisning i botanik og havebrugsfag, men samtidig er den en unik og smuk perle i storbyen.

I foredraget starter vi i Nordeuropas smukkeste auditorium med 32 Flora Danica buketter malet i loftet og bevæger os derefter ud igennem Kongeporten til Haven, hvor vi følger årets gang.

Vi kommer rundt i de forskellige områder, og vi stopper op, når der er en god historie at fortælle om træer, buske og blomster. Vi skal hører om tempeltræets forunderlige sexliv, om Adams guldregn med både guldregn- og purpurgyvelblomster, om det forstenede træ, der står lyslevende og om den gamle hængepil, om verdens største træ m.m. Vi skal også en tur rundt i den smukke rosenhave, hvor der bl.a. findes en rose fra Chr. IV tid og vi skal i Danmarks største sommerblomstsamling og i lægeplantesamlingen.

Vi ser også nogle af de smukke gamle fredede bygninger som den lille herregårdsidyl "Villa Rolighed"fra 1770 der også ligger på området. Vi besøger desuden væksthusene og jeg fortæller lidt om livets gang på fakultetet. 

Den tidlige Landbohøjskole blev 1-1-2007 et fakultet under Københavns Universitet, derfor navneskiftet, men det er stadig den gode gamle have på Frederiksberg der er tale om. 

Jeg har også en rundtur i Landbohøjskolens gamle have. Se nærmere under afsnittet rundture på forsiden. 

 

 

   

 

                            

                                   Etiopien blandt ulve og stammefolk.

 

Der er ikke mange, der har rejst i Etiopien, men vi var med på en pionertur til det gamle kristne kejserrige, der helt er omgivet af muslimske stater. Etiopien ligger på Afrikas Horn og er mest kendt for tørke og hungersnød, men vi oplevede ingen udsultede mennesker på vores rejse. I stedet oplevede vi en venlig, nysgerrig og meget fremmedartet befolkning og en ubeskrivelig smuk natur.

Turen starter i Addis Ababa, der er Etiopiens hovedstad. Byen er en blanding af landsby og moderne storby, men bliv ikke forbavset over, at der bliver drevet store gedeflokke igennem gaderne, selv i det centrale Addis Ababa.   

 

 

Vi fortsætter 400 km sydøst igennem landet til Bale Mountin Nationalpark, der ligger i næsten 4.000 meters højde, hvilket giver en behagelig dagtemperatur, men bidende kolde nætter. I næsten en uge vandrer vi i afroalpint højland igennem et af Jordens mest øde, men måske også smukkeste område. Flere gange kommer vi helt tæt på et af verdens mest sjældne dyr - den etiopiske ulv.  

 

 

Ad dårlige veje fortsætter turen sydpå til Arba Minch, der ligger på kanten af Great Rifs Valley, og naturen er skiftet til grøn frodighed og tropetemperaturer. Vores bungalovs ligger på kanten af dalen med en eventyrlig udsigt over Lake Chamo, hvor vi senere sejler ud mellem flodheste og verdens største krokodiller.

 

Vi fortsætter endnu længere sydpå til Lower Omo Walley tæt på grænsen til Kenya. Vejene har ord for at være nogle af verdens dårligste, og da der ikke er broer hernede, må vores landrover med besvær krydse flodernes vand. De dårlige veje har den fordel, at der næsten ikke er turister, og stammefolkene hernede lever derfor uspoleret på nærmest jernalderstadie. 

 

 

 

 

Vi stifter især bekendtskab med hamarstammen, hvor især kvinderne er utrolig smukke i deres klædedragt af smykket råt gedeskind, tykke jernringe eller halskæder af knogler om halsen, og håret indsmurt i gedefedt og henna. Vi besøger også surmastammen, der er et fattigt normadefolk, der har måttet flygte fra store oversvømmelser.

Der lever omkring 70 forskellige folkeslag i Etiopien og jeg fortæller om nogle af deres mærkværdige skikke og om vores mange prægtige oplevelser. Og alt kan og vil ske i Afrika.

Turen til Etiopien var noget helt specielt og unikt, og i foredraget viser jeg mange dejlige billeder fra steder, hvor kun få har været.                                     

 

               Fra Kilimanjaro til Serengeti 

 

Kilimanjaro ligger i Tanzania og er med sine næsten 6.000 meter både Afrikas højeste bjerg og verdens højeste frit beliggende bjerg. Selvom bjerget ligger på Ækvator, er der stadig isgletchere på toppen - så længe det varer. Vi følger vores trængsler på 4 dages vandring mod toppen fra mudder i regnskoven og videre op i gennem de forskellige klimazoner til nysne på kraterranden. Den sidste del af bestigningen foretages om natten i bidende kulde på kraterranden og vi har hele Afrika under os. En oplevelse for guder. 

 

 

Tanzania er et virkelig spændende land og er vidt forskellig fra vores hjemlige græsgange hvilket vi oplevede efter bestigningen hvor vi fortsætter til Ngorongoro Krateret og Serengeti sletten, der har verdens største koncentration af storvildt. Vi får svaret på, hvordan det er at sove i telt blandt vilde brølende løver og hyæner, og vi besøger masaikrigerne, hvor de unge mænd altid går med spyd. 

Til sidst tager vi videre til Zanzibar, hvor vi i den gamle slaveby Stonetown oplevede en hel speciel nytårsaften, og vi besøger bl.a. Livingstones hus, hvor han planlagde sine ekspeditioner ind i det mørke Afrika på jagt efter Nilens udspring.

Foredraget giver indblik i en usædvanlig verden fjernt fra Danmark, og spørg bare løs, hvis der er andre der har lyst til at prøve kræfter med den iskolde kæmpe i troperne. 

        

                                                         Det smilende Vietnam

 

Vietnam er ikke en krig, men et land og tilmed et ualmindeligt dejligt og sikkert rejseland. Vi besøger hovedstaden Hanoi og ser på byens seværdigheder bl.a. det nedskudte bombefly, Ho Chi Mings bolig og mausolæum, templer, pagoder og byens ubegribelige intensive liv på gaderne. Senere tager vi en afstikker til de grønne rismarker, hvor tusindvis af bønder går i vand til knæene og planter ris, og vi sejler ad floden igennem de disede bjerge til Parfumepagoderne. 

Derefter tager vi med tog op langs Den røde flod, helt op til det næsten uberørte Nordvietnam nær grænsen til Kina. I 4 dage vandrer vi i de grønne bjerge imellem forskellige etniske stammefolk i deres fantastiske farverige klædedragter, og vi overnatter på primitiv vis hos de indfødte. Selv om vi gjorde store øjne over stammefolkenes ejendommelige liv, var det alligevel de indfødte, der kikkede mest, for på de kanter har de dårligt nok set hvide mennesker før.

 

Til slut tager vi til den tågefyldte Halongbugt og sejler med en kinesisk junker ud i mellem de tusindvis af kalkstensklipper, der står som søjler spredt i havet, og området er ikke uden grund optaget på UNESCOS liste over verdens naturarv. 

Vietnam er så utrolig anderledes, og efter mange års undertrykkelse og krig sprudler landet af optimisme, og der er virkelig kommet gang i hjulene med en kapitalistisk form for kommunisme. Optimismen giver glade mennesker, og foredraget kunne også hedde ” Det smilende Vietnam”. 



   

 

            Peru blandt inkaer og regnskovsindianere

 

Vi besøger ”Den smukke lykkelige by Arequipa” med den lille isjomfru Juanita, der i over 500 år har siddet dybfrossen på en bjergtop, efter at hun i inkatiden blev ofret til guderne. Derefter tager vi over højsletten til verdens dybeste canyon Colkakløften, der er kendt for sine svævende kondorer.

Vi besøger derefter Puno, hvor alle kvinderne går med små fikse bowlerhatte, og vi sejler ud til uro-indianerne, der bor på flydende sivøer på Titicacasøen, der ligger i 4.000 meters højde.

 

 

 

 

 

 

 

Vi går senere rundt imellem de fantastiske inkamure i inkaernes gamle hovedstad Cuzco, og vi får historien om, hvordan 167 spanske soldater kunne underlægge sig et af verdens mægtigste riger.

 

Derefter skal vi på 4 dage vandring ad Inkastien, hvor tusindvis af trapper går over de høje pas, forbi inkaernes templer og ender i den gådefulde glemte ruinby Machu Picco, der regnes for Sydamerikas største seværdighed. 

Derefter kører vi en halssprækkende tur tværs over Andesbjergene ned ad bjergskråningerne til Amazonjunglen. Her skal vi på en uges kanosejllads ad Rio Madre de Dios tæt forbi Manu Nationalpark, hvor der endnu lever indianerstammer, der ikke har haft kontakt med omverdenen. I Amazonjunglen oplever vi regnskovsindianere, smager på fuldfede hvide larver, og oplever Klondyke i form af guldgraverbyen Colorado. Turen slutter i junglebyen Puerto Maldonado på grænsen til Bolivia, og til sidst snuser vi lidt til Perus hovedstad Lima med slum og gammelt inkaguld.

Det er kun indenfor de sidste 10 år, at regeringen har fået styr på landets økonomi og terrororganisationen ”Den lysende sti”. I foredraget kommer jeg ind på, hvor sikkert det nu er at rejse som turist i Peru, men under alle omstændigheder er det en kæmpeoplevelse. 

 

                               Singapore og New Zealand  

                                              Blandt kiwier, gletchere og regnskove.

 

Endnu længere væk end kineserne og helt omme på den anden side af Jorden ligger New Zealand, der med sine grønne øer i millioner af år har været afskåret fra omverdenen og derfor har et helt specielt dyre- og planteliv. Filmen ringenes Herre er optaget på New Zealand, og man forstår instruktørens valg, for det fantastiske landskab i hobitternes eget land, skal man lede længe efter.

På rejsen til New Zealand gjorde vi stop i Singapore, og i foredraget fortæller jeg også om denne lille forbavsende østat på spidsen af Malaysia. Vi hører lidt om deres forunderlige historie, hvor ragnarok efter 2. verdenskrig på få årtier er forvanlet til en af verdens mest velfungerende og rene byer. Vi skal hen på det berømte Raffle Hotel og drikke deres ligeså berømte Singapore Sling og ellers videre til parker, forretningskvarterer, moskeer og overdådige hindu-templer. På vores vej i byen kikker vi på de himmelstræbende højhuse og gamle kolonihuse, der står i en skøn sammenblanding, og turen slutter i det maleriske Chinatown.

Selvom Singapore er spændende, handler størstedelen af foredraget om New Zealand, og jeg fortæller lidt om det oprindelige, polynesiske naturfolk "maorierne", der levede på øerne, inden europæernes indvandring. Selvom maorierne på et tidspunkt åd en hel europæisk skibsbesætning, kom der dog flere nybyggere til øerne, end maorierne kunne overkomme. Siden kom der mange konflikter mellem det oprindelige folk og tilflytterne, men siden har de i fællesskab skabt et af verdens bedst fungerende samfund.

 

 

På vores tur rundt på Sydøen, der har ord for at være den smukkeste af de to øer, besøger vi Christchurch og Kaikoura med den tidligere hvalfangerstation. I vore dage er hvalfangst total forbudt omkring New Zealand, og i stedet tager vi på hvalsafari, hvor vi kommer helt tæt på en kaskelothval, der ligger og puster i vandoverfladen.

Senere tager vi på vandring i Abel Tasman Nationalpark med strand, hav og tempereret regnskov, hvor træerne er tykke af mos, og træbregnerne myldrer op i den fugtige underskov, og hvert øjeblik forventer man, at hobitten Frodi stikker hovedet op.

Vi skal på flere andre vandreture i nationalparkerne og kommer helt tæt på Fox Glacier, der som en frossen flod af is først stopper i den tempererede regnskov, og vi tager på en helikoptertur i det fascinerende islandskab og ser det hele fra oven.

Vi skal også med skib igennem Milford Fiordland National Park med stejle klippesider, vandfald og sovende sæler, inden vi besøger broen, hvor bungy jump blev opfundet, og hvor det stadig er et "must" at kaste sig ud over kanten med en elastik om benet.

For at blive i det kommercielle vil jeg i foredraget også fortælle, hvordan det føltes, da jeg sprang ud fra et fly i 15.000 fods højde og efter 4,5 km frit fald med 200 km i timen kom i paradiset, da faldskærmen endelig blev udløst.

Vi kommer hele Sydøen rundt i foredraget og ser smukke naturbilleder, medens jeg fortæller om de vingeløse kiwifugle, alpine keapapegøjer, den uddøde kæmpefugl moa og den indførte, kære, lille possum, som alle ville ønske var uddød. Desuden hvordan vi oplevede den meget venlige befolkning i deres meget smukke og velordnede land, hvor det dog er svært at vænne sig til, at solen går den forkerte vej rundt.  

 

 

  Mexico rundt - templer, indianere og kolonitidsbyer  

 

Vi starter i Mexico City, der med sine 23 millioner indbyggere er en af verdens største byer. Byen rummer ufattelige rigdomme, vidunderlige kulturskatte, smuk og rædselsfuld arkitektur i skøn forening, men det er en dejlig by i al sin vibrerende mangfoldighed. 

Mexico City var aztekernes hovedstad under navnet Tenochtilán og i 1500 tallet var det en af verdens største og prægtigste byer, inden spanierne i deres guldrus erobrede og ødelagde hele riget. Vi skal høre om disse fantastiske aztekere, rundt i byen og se vægmalerier, prægtige museer og hører om den sorte Kristus i Katedralen.

Udenfor byen skal vi besøge den berømte tempelby Teotihuacan og helt op på toppen af verdens 3. største pyramide - Solpyramiden. Vi skal videre til den verdensberømte malerinde Frida Kahlos hjem og museum og senere besøge Jomfruen af Gaudalupe, der er hele Mexicos skytshelgen, og høre hendes mærkelige historie.

Turen går videre til den maleriske sølvby Taxco med over 300 sølvbutikker og senere forbi den rygende vulkan Popocatépetl til Oaxaca hvor Monte Alban, der er et spændende tempelområde fra zapotekertiden, knejser over dalen. Her røber jeg forresten også, hvordan der er at sætte tænderne i en stor portion chapulines con gaucamole - græshopper.

Via den smukke Sumidero-kløft med 1.000 meter stegle klippesider når vi den herlige spanske kolonitidsby San Christobal, hvor det myldre med de lokale, maleriske indianerstammer. Vi skal på besøg i nogle af landsbyerne og se, hvordan de helt secielle indianere lever, og hører om mexicanernes mærkværdige dødefester. Senere besøger vi "Jaguarens hus", hvor den verdensberømte danske arkæolog Frans Blom har boet.

Vi fortsætter ud på Yokutanhalvøen hvor vi kommer ud i regnskoven og besøger flere af de mange fantastiske tempelbyer fra mayakulturen som Palenque, Uxmal og Chichén Itzá, der næsten af Indianer Jones er gravet fri af junglen. I sidstnævnte ligger Kukulcan-pyramiden hvor eftermiddagssolen præsis i de to jævndøgn tegner trekantede skygger på nordtrappens trin, så det ser ud, som slangeguden Quetzalcoatl kravler ned ad trappen. Vi kommer tæt på det fantastiske Mayafolk, der i over 1.000 år havde deres storhedstid som tempelbyggere, astronomer og matematikere, inden kulturen af uforklarrede årsager forsvandt.

Vi skal også besøge Campeche, der er en velbevaret spansk kolonitidsby, der ligger ved den Mexicanske Golf, og dens bymurer og vagttårne har givet inspiration til "The pirate of Caribien"

Turen igennem Mexicos mange krinkelkroge slutter ved Playa del Carmen med svajende palmer og kridhvide strande, og jeg fortæller om, hvordan det føles at stå på snuderne af to delfiner og få en tur tværs over lagunen.

 

 

Mexico er meget anderledes, end jeg havde forestillet mig hjemmerfra, og på en meget positiv måde blev jeg overrasket over de frodige, grønne bjerge, de hyggelige, gamle, velbevarede kolonitidsbyer og den forskelligartede, men altid venlige befolkning.

Hvis det ikke var fordi jeg helst skal nå hele verden inden jeg takker af, er Mexico absolut et at de steder der er værd at besøge igen, så jeg glæder mig til at fortælle om landet. Det er er positiv oplevelse at rejse gennem det livlige, smukke land, der bare oser af fortagsomhed, og ikke en eneste gang så vi den sovende mexicaner under sambreroen.

 

                                                Hvem er Kim Greiner egentlig:

Jeg blev født i 1945 og er uddannet skov-og landskabsingeniør samt merkonom. I 23 år har jeg været ansat i Landbohøjskolens Have, først som havemester og senere som seniorgartner i Universitetshaverne på Frederiksberg. I gennem mange år har jeg i sommerhalvåret givet rundvisninger for interesserede grupper i Landbohøjskolens Have og på det øvrige fakultet. Om dette emne har jeg skrevet bogen "Fra høj hat til gummistøvler" med undertitlen "Fortællinger fra Landbohøjskolen og Det Biovidenskabelige Fakultet". Bogen er udgivet på Forlaget Borgen, men er nu udsolgt.

I oktober 2018 har jeg på Forlaget Mellemgaard udgivet bogen "Bumletog fra Borup til Singapore" der beskriver en rejse igennem 13 forskellige lande og med stop 27 forskellige steder lige fra Hong Kongs menneskemylder til Gobiørkenens stilhed.

Siden har jeg også udgivet selvbiografien "En flink dreng, men......" Det er en selvbiografi om en lille ordblind dreng der voksede op i Vanløse i 1950 erne og videre op til i dag. 

I 2022 udgav jeg vogen "Ni historiske have- og byvandringer" på Frederiksberg og i København. "Fremragende og yderst interesant bog" som bibliotekerne skrev i deres anmeldelse.

Da jeg har skrevet mange artikler om Vesterbro startede jeg i 2011 med rundture i denne spændende bydel. Samme år startede jeg med rundture i Amalieborgkvarteret kaldet "I slavernes fodspor". Denne rundtur går rundt til de pragtfulde palæer, der blev bygget af "slavepenge" fra Dansk Vestindien. Fra 2014 er rundturene udbygget med "Frederiksberg Have" og "Nyhavn på kryds og tværs." Fra 2017 i "Kongernes fodspor" og i 2018 " Christianshavn på kryds og tværs". I 2019 med "Rundt på Indre Nørrebro".

Jeg har rejst i 80 forskellige lande og territorier på 6 kontinenter. I vinterhalvåret holder jeg billedforedrag om et udvalg af mine mest spændende rejser, samt om Landbohøjskolens Have og mine "eventyrlige" ture på Nørrebro og Vesterbro, samt Nyhavn og Amalienborg. Mine foredrag holdes i forskellige pensionistforeninger, menigheder og oplysningsforbund over hele Sjælland.

I mine rejseforedrag fortæller jeg vidt og bredt om landenes historie, geografi, natur og ikke mindst deres befolkning, men så sandelig også krydret med mine egne oplevelser i det fremmede. Det hele er fortalt med et glimt i øjet og med masser af flotte billeder.

Man bliver underholdt til mine foredrag, og jeg har altid fået positiv respons, så mine kunder kommer igen år efter år.Gode omtaler fra mund til mund er min bedste reklame.

Fra 2013 er jeg  på fuld tid som eventyrer, forfatter, foredragsholder, guide og journalist.

Praktisk information:

Foredragene har hver en varighed på omkring 2 timer incl. en lille kaffepause. Billederne kommer bedst til deres ret, hvis lokalet kan mørklægges. Jeg medbringer alt udstyret og skal bare have et bord, en hvid væg, en stikkontakt og gerne en mikrofon, hvis lokalet er stort. Foredragene gives både om dagen og om aftenen.

Honorar: Mindsteprisen for dagforedrag er 2.100 kr. og 2.800 kr for et aftenforedrag. De store oplysningsforbund har dog ofte en anden foredragstakst, og så følges den. 

Transport til foredragende: Jeg bor i Borup på Midtsjælland og herfra regnes antal kilometer frem og tilbage og ganget med statens lave takst på 2.11 kr. pr. kilometer, dog af nemheds grunde nedrundet til 2.00 kr.

Eksempel på transportudgifterne: Indtil Køge, Ringsted og Roskilde 70 kr. Holbæk, Stenløse og St. Heddinge 150 kr. Slagelse og Næstved 170 kr. Storkøbenhavn 200 kr. Korsør, Hillerød og Allerød 250 kr. Gilleleje, Helsingør og Nykøbing F 350 kr.   

I Jylland og på Fyn fordobles honoraret plus transport, men jeg giver gerne et fast tilbud. 

Hvis der skal anvendes foto i forbindelse med omtale af foredragene eller rundturene, så kontakt mig endelig, og jeg sender et udvalg, eller man kan bruge de billeder, der ligger på hjemmesiden. 

Alle foredrag og rundture skal bookes i god tid på email kim@greiner.dk  på mobil 40 58 98 25 eller 57 62 69 67  

Ved afbud fra andre foredragsholdere, kan jeg ofte træde til med få timers varsel.

                    Tag med mig igennem et vindue til vores spændende verden.

                                                               Venlig hilsen

                                                                Kim Greiner

                                 Forfatter, eventyrer, foredragsholder, guide, journalist. 

                                                  Kimmerslevvej 24, 4140 Borup.

  
Tilbage til forsiden