Lokalavisen Freceriksberg og lokalavisen Vesterbro
Hatte, gummistøvler, gys og gru.
Af Kim Greiner.
Egentlig skulle denne historie hellere have haft overskriften ”Sex og vold i Den Romantiske Have” for at tiltrække læsernes opmærksomhed, for efter sigende, i hvert fald i formiddagspressen, er det næsten det eneste, der sælger aviser. Nu er der dog ikke ret meget sex og vold i bogen ”Fra høj hat til gummistøvler”, og jeg kan dårligt huske, om jeg har omtalt andrikkernes voldtægter af de sagesløse feminine ænder, der svømmer rundt i den lille dam i Den Romantiske Have, bedre kendt som Landbohøjskolens Have. Volden har jeg dog helt klart beskrevet, når vores duehøgepar i ynglesæsonen angriber fredelige havegæster, og nogle gange endda havens gartnere, og meget fejt angriber duehøgene altid bagfra.
Det er så desværre det eneste sex og vold, der kan drives ud af den bog, der stort set heller ikke handler om hverken hatte eller gummistøvler, men om en unikt område på Frederiksberg, kort og godt om Det Biovidenskabelige Fakultet LIFE tidligere kaldet Landbohøjskolen. Titlen kan måske undre nogen, men henviser til at en af de 47 fortællinger hedder ”Fra høj hat til gummistøvler” og ganske kort handler om især dyrlægerne, der i hine tider yndede at iklæde sig bowlere eller sixpence, og når de skulle fotograferes gerne iførte sig høje hatte. Det ville så i vore dage være ret latterligt, hvor en rigtig dyrlæge som regel går med gummistøvler, i hvert fald ude i de landlige omgivelser.
Andre titler var skam også på tale, og titlen” Fortællinger fra det grønne fakultet på Frederiksberg” var sejlivet, og det var først, da hele layout-processen var fastkørt, og jeg skiftede til ”Forlaget Borgen”, at de syntes, den titel lød lidt for kedelig. Boldene blev derfor kastet op i luften, og en overgang var titlen ”Dyrlægernes baghave” oppe at vende, men så var der røster fremme om, at bogen jo handlede om meget andet end dyrlæger, og at LIFE jo også er meget andet end dyrlæger. Vi landede derfor på den lidt finurlige titel ”Fra høj hat til gummistøvler”, men dog med undertitlen ”Fortællinger fra Landbohøjskolen og Det Biovidenskabelige Fakultet”. Og det gør ikke noget, at der er noget finurlighed over titlen, for finurligheden går igen i bogen, så den er langt fra særlig universitetsagtig til beklagelse for nogle, men til glæde for andre.
Så langt nede i denne lille historie burde der være noget mere sex og vold for at fastholde læserne, og for resten omtaler jeg jo også tempeltræets forunderlige sexliv, som det har haft i mere end 250 millioner år, længe før pornoens frigivelse. Det er heller ikke for sarte sjæle at læse om Villa Rolighed, hvor bygherren Conrad Fabritius de Tengnagel havde eskapader i badstuen i kælderen. Og vold i form af hærværksbrand, både af havens gamle hængepil og fakultetets væksthuse, omtales jo også, og faktisk er der en hel fortælling, der hedder” Gys og gru i haven”, med både ”død mands finger” og ”kinesisk ligkistetræ”. Nej, nu er vi helt ovre i den kulørte grøft, for det er ikke alle Frederiksbergborgere, der tiltrækkes af slige vederstyggeligheder. Så lad mig henlede opmærksomheden på f.eks. fortællingen om ”Dyrlægens natmad”, og så må vi jo se stort på, at det salte kød engang har gået rundt på markerne og tygget drøv, og der er jo nok sket en voldelig handling, inden kødet bliver serveret på et stykke groft rugbrød.
Bogen omtaler for resten også ricinbomber og andre stygge ting som galnebær, der fik vikingerne til at gå agurk, eller det hedder vel bersærk, og alrunens rod er også noget farligt stads, der kræver både et tveægget sværd, en tot vat og naboens hund, hvis planten skal flyttes.
I virkeligheden burde titlen på bogen faktisk omdøbes, hvis der bliver lavet et andet oplag, for Forlaget Borgen melder, at salget går ok, og første oplag er tæt på at være udsolgt. Nej, vi må nok hellere beholde titlen for ikke at forvirre begreberne, for egentlig er det en meget hyggelig bog, endda med masser af billeder. Så det vil være den ideelle julegave til familien og ikke mindst til tante Magda i Jylland, så hun kan læse om lyksalighederne på Frederiksberg helt over på Djævleøen.
Alle jeg har talt med, roser bogen til skyerne, men det kan enhver forfatter jo komme og sige, så her er et lille uddrag af de danske bibliotekers lektørudtalelse:
Sammenligning – ”Der findes ikke tilsvarende grundig og underholdende gennemgang af LIFEs historie, og man kan ikke andet end ønske sig en tur til Frederiksberg”.
Samlet konklusion – ”En dejlig, interessant bog, der kan læses både som et stykke danmarkshistorie, og en smuk havebog fra et unikt område på Frederiksberg. Bogen udgives samtidig på engelsk”
Og i bladet Jord og Viden skamroses bogen, hvor der bl.a. skrives: ”Det er en fin, fin bog, som havefolk, studerende og ansatte på LIFE, Frederiksbergborgere og alle andre med kendskab til Landbohøjskolen kun kan blive i godt humør af at læse. Prøv selv – måske på en regnvejrsdag – og mærk, hvor kort tid der går, før man uvægerligt kommer til at smile over bogens fortællende og humoristiske tone med masser af fornøjelige ordspil.”
”Fra høj har til gummistøvler” koster ligeud 200 kr. og kan købes eller bestilles i landets boghandlere, men boghandlerne på Frederiksbergs har den sikkert på hylderne.
Tilbage til forsiden |