Pansernæsehorn og Kumari – den levende gudinde.![]() Midt i den store Kathmandudal ligger som et smørhul i dalen heksekedlen Kathmandu, der er Nepals hovedstad. Med heksekedel menes trafikken, der er et virvar af gående, motorcykler, biler og cykeltaxier, og da gaderne er så smalle, at to biler dårligt kan passere hinanden, giver det ustandseligt trafikpropper. Heldigvis foregår det hele i et roligt tempo, og ved lynhurtig reaktion fra alle trafikanterne undgås de fleste ulykker. Fodgængerne klemmer sig op langs husmurene, og hvis man træder op på en trappesten for at få lidt ”helle”, byder forretningsindehaveren venligt en indenfor med et: ”Only looking”. Vi var på en grupperejse arrangeret via Kipling Rejser af det lokale selskab ”Explore Himalaya”. Grupperejse og grupperejse var så meget sagt, for vi var kun min kone Gitte og jeg selv i gruppen, men vi var blevet udstyret med en privatchauffør, og engelsktalende lokalguider stod parat, hvor vi end kom frem, og det fungerede bare perfekt. Det ville være halsløs gerning selv at køre bil i Nepal, for også på landevejene er kørselen for viderekommende. Alle veje er tosporede og hullede til det ubegribelige, og vores chauffør Laram Babu måtte hele tiden prøve at passere hullerne, uden at undervognen stødte på buler og løse sten. Til Nepals ros må dog siges, at der også findes strækninger med rigtig asfalt, og endda hel asfalt. På hovedvejene er trafikken intens, dog kun af lastbiler og lokale busser, men der udvises som regel hensynsfuld kørsel med blink, vink og dyt for at advarer hinanden. Der er ustandseligt uoverskuelige sving, men allerede efter kun 100 km kørsel var der da et vejskilt, der advarede mod et sving.
På vores rundtur boede vi i den glemte kongeby Nuwakot i et gammelt landsbyhus med lerstampet gulv. Vores guide viste os rundt i den lille by, og vi var henne for at besøge den lokale skole, hvor nogle af de små klasser sang for os, og så måtte vi gøre gengæld med ”Lille Peter Edderkop”. Guidens bror kom senere og lavede mad til os, og så sad vi på terrassen i ensom majestæt og spiste aftensmad med udsigt over dalen. Turen gik videre til den lille bjerglandsby Bandipur, og for første gang så vi her den hvide Himalaya bjergkæde som baggrundskulisse.
Et af højdepunkterne på rundturen var besøg i Chitwan Nationalpark med indlagt tur i junglen, hvor der lever både tigre og pansernæsehorn. Vores guide fortalte, at fire af hans kolleger var blevet dræbt af tigre, men meget betrykkende havde han da en tyk kæp med på turen i junglen. På jungleturen havde vi fået følgeskab af et ungt, nepalesisk par fra Katmandu. Den unge dame Babita var åbenbart en storbypige, for på et tidspunkt havde en flok blodigler sat sig fast på vores ben, og hun blev lettere hysterisk. Gitte, min kone, var mere koldblodig, for hun pillede først Babitas igler af og så bagefter sine egne.
Der er ikke næsehornsgaranti, for der er tale om vilde dyr, men vi kom da helt tæt på antiloper og forskellige hjortearter, og de ænsede ikke elefanten. Så skete underet alligevel, for vi stødte på to sovende pansernæsehorn. De virrede dog lidt med hovederne og skævede op, da elefanten kun var 5 meter fra pansertykhuderne. Tilbage i Kathmandu var vi nede for at besøge de hellige mænd ved Nepals vigtigste hindutempel Pashupatinath, der er beliggende ved Bagmati-flodens bred. Floden løber videre ud i Gangesfloden, og derfor er det en lykke for en hindu at blive kremeret her på flodbredden og senere få drysset sin aske ud i det hellige vand.
For at blive valgt til gudinde, skal Kumari have 32 egenskaber som krop som et banyantræ, hjortens ben, fødder som en and og øjenbryn som en ko m.m. Og så må hun aldrig have mistet så meget som en dråbe blod. Med disse kriterier opfyldt er Kumari samlet set smuk, men der skal mere end et smukt udseende til at blive gudinde, for hun skal også have hår på brystet, dog kun i overført betydning. Efter en rituel dyreofring skal hun opholde sig i et dunkelt rum med 108 afhuggede og bloddryppende gede- og bøffelhoveder. Den udvalgte må hverken skrige eller græde, og hvis hun klarer det, skal hun derefter tilbringe natten i Taleju-templet, medens mænd iført dæmonmasker danser rundt til dybe trommelyde. Hvis en 5-6 årig pige kan klare alt dette, må hun da have overjordiske kræfter, og så kan hun blive udvalgt til at være den nye Kumari og kongens beskytter.
Ved den første menstruation sendes Kumari på ”pension” med et lille månedligt beløb, og i vore dage hjælpes hun i gang med en uddannelse og har derved bedre fremtidsmuligheder end andre af Nepals ”normale” børn. Oplevelsen med at se Kumari i levende live og i det hele taget at rejse i Nepal og bevæge sig rundt i Kathmandus snævre gyder blandt hellige mænd og køer er et angreb på alle sanser og er en oplevelse, der sætter sig uforglemmeligt i sindet. Denne artikel er skrevet på flyet på vej hjem fra Nepal. Senere bliver hele den spændende rejse lagt ud på hjemmesiden www.rejsefortaelling.dk, og til efteråret indgår ”Nepal – ved foden af Himalaya” i min foredragsrække. |