Vesterbrohistorie
Middag hos hos Frelsens Hær. Ovenstående er stort set, hvad jeg vidste om Frelsens Hær, indtil jeg gik ind på deres meget oplysende hjemmeside og bl.a. læste om grundlæggeren William Booth, hvis slagord var: ”Soap, soup and salvation” (sæbe, suppe og frelse). William havde nemlig fundet ud af, at hvis man skulle frelse sjæle, så nyttede det ikke noget, at tarmene på sjælenes jordiske hylster skreg på mad.
I vore dage er Frelsens Hær en moderne anerkendt hjælpeorganisation, der har fodfæste i 120 lande, og de er på pletten, når der sker katastrofer rundt omkring i verden. Hæren bygger på næstekærligheden, så samtidig med at evangeliet bliver forkyndt, så samler de penge ind til socialt arbejde. Og det både i form af julepakkerne, men så sandelig også til krisecentre, herberger, vuggestuer, børnehaver, væresteder med bespisning.
Jeg er mange gange gået forbi Templet og spekuleret over, hvad der mon foregår derinde, og nu skulle der syn for sagen, da jeg den første torsdag i en måned åbnede døren til Templet og gik indenfor. Jeg kom igennem et stor lys forhal og videre ind i en stor, smuk sal, hvor der i midten var opstillet et langbord. Bordet var dækket op, og omkring det sad der vel omkring 20 mennesker af den lidt ældre årgang, men ellers tilsyneladende pæne mennesker. Der var en stor scene i baggrunden med musikinstrumenter og plads til et kor, men desværre var der ingen musikere denne dag. Majoren fortalte vittigheder, og jeg kom midt ind i historien om ægteparret, som efter mange år ikke kunne få børn og nu var søgt til Rom for at få hjælp fra de højere magter. De traf en præst, der lovede at tænde en stribe vokslys og bede til, at de skulle få børn. Skæbnen ville, at konen ti år efter traf præsten igen i ægteparrets hjemby, og præsten spurgte, om lysene havde hjulpet. Konen svarede, at det havde haft en fantastisk virkning, for ni måneder efter havde hun født tvillinger, og det havde hun også gjort to gange senere plus flere enkelte børn, så nu var de oppe på 10. Præsten så sig om og spurgte, hvor konens mand var henne: ”Jo, han er taget til Rom for at puste lysene ud”.
Der var flere historier af samme skuffe, og så gik vi over til spørgeleg, hvor vi efter bedste evne svarede på en række almene spørgsmål, og på de billige rækker kunne jeg ikke holde mund, hvis andre ikke havde et svar. Faktisk rigtig god underholdning, og da han var færdig var jeg lige ved at klappe, men da de andre ikke fortrak en mine og heller ikke lagde an til klapning, lod jeg være. Jeg var blevet bænket ved siden af min gamle veninde Birthe, som jeg havde truffet på Kontaktstedet, og til den anden side havde jeg en meget gammel dame (syv år ældre end mig), der hed Kirsten. Maden kom på bordet, og det var glaseret landskinke i rigelige mængder, lidt udkogte kartofler, grønsager og sovs, og alt i alt ganske udmærket. Kirsten havde lidt besvær med opøsningen, så jeg øste op for hende, og det var hun ganske godt tilfreds med. Birthe hviskede, at Kirsten var helt klar i hovedet, men hvis jeg ikke kunne forstå, hvad hun sagde, så var det en defekt ved tænderne. Jeg måtte da også indrømme, at det var ret vanskeligt at holde en samtale i gang, da næsten alt, hvad hun sagde, var uforståeligt. Af major Jens havde jeg fået lov til at tage nogle billeder, og noget af det jeg kunne forstå fra Kirsten mund var, at hun godt ville købe et billede med hende. Jeg lovede så at tage et med næste gang, og selvfølgelig skal hun ikke betale.
Major Jørgen rejste sig op og fortalte, at vi havde en særlig gæst med i dag, og jeg kikkede mig om, men han mente såmænd mig, så meget beæret måtte jeg rejse mig op og fortælle lidt om mig selv. Selvom jeg er svoren ateist, bad jeg da pænt med på den afsluttende fællesbøn, for selvom man ikke tror på noget guddommeligt, har jeg hørt, at bønner hjælper alligevel, og skade kan de i hvert fald ikke. Major Jens takkede major Jørgen for underholdningen, men nu ville de ikke se ham mere til møderne – ikke uden hans kone. Jeg fik sagt pænt farvel til de to majorer og til dem, jeg havde siddet sammen med, og det havde været en både lærerig og hyggelig stund sammen med Frelsens Hær. Så fik jeg også lige opsnuset, at Frelsens Hær i Thorsgade 50 hver tirsdag kl. 12.30 også holder taffel for gudfrygtige og sultne mennesker, så det må jeg jo så også se på en dag. |