Mexico 

Aztekere og Mexico City.

November 2008

En rejsefortælling af Kim Greiner.

1.del.

I det kæmpestore ruinområde Teotihuacan nordøst for Mexico City går vi ad Avenida de los Muertos, medens de indianske sælgere prøver at henlede vores interesse på deres fortræffelige varer i form af tæpper, smykker, hatte, og hvad en europæer ellers hungrer efter. Vi har Månepyramiden i ryggen og stiler nu mod verdens 3. største pyramide selveste Solpyramiden.

Pyramiderne her i Teotihuacan betyder på aztekisk ”stedet hvor mennesker bliver til guder”. Det siges, at de har kosmiske kræfter, og hvert år ved jævndøgn og ved solformørkelser samles tusindvis af mennesker på pyramiderne for at mærke de særlige kræfter. Det er hverken jævndøgn eller solformørkelse, da vi pustende maser op ad de 248 trin og skuer ud over det solsvedne landskab. På toppen af pyramiden kan jeg dog ikke lade være med at strække armene ud og glæde mig over at stå på dette helt unikke sted. Samtidig gør det heller ikke spor, at man i følge en gammel overlevering lever ti år længere, hvis man gennemfører turen til toppen. Tænk ti år mere på denne vidunderlige, spændende jord, så kan vi nå at besøge endnu flere dejlige steder i verdens fjerneste afkroge. 

Inden rejsen til et land jeg besøger for første gang, forestiller jeg mig, hvordan landet mon vil være med hensyn til landskab, byer, vejret og befolkningen, og næsten uvægerligt er der en masse fordomme. Min forestilling om Mexico var et solsvedet land bevokset med kaktus, byerne var sikkert beskidte og rodede og fyldt med røvere og lommetyve, og de mexicanske mænd var ubarberede med et kæmpestort overskæg, og de sad næsten alle sammen og sov i solen under en stor sombrerohat. Jeg har revideret min opfattelse en hel del, og det kan der læses meget mere om i det følgende, hvor min kone Gitte og jeg havde meldt os til Albatros Travels rejse til Mexicos Store Riger.

Det var første gang vi skulle rejse med Albatros, og det var med noget mere luksus end det, vi var vant til igennem rejsebureauet Topas, som i en del år havde taget os verden rundt til de mest mærkværdige og spændende steder. Vi var vant til meget mindre grupper end på denne Mexicotur med 30 i gruppen, men vi håbede da på flinke folk. Da jeg ikke har styr på, hvad alle i gruppen har foretaget sig under rejsen, og jeg skriver vi, så mener jeg Gitte og jeg, og det er mine synspunkter og oplevelser, der kommer til udtryk.

Rejsen skulle i korthed foregå således, at vi med Delta Lines skulle flyve fra København til Atlanta i USA, skifte fly og flyve videre til Mexico City. Derefter med bus rejse rundt til forskellige byer i det sydlige Mexico og videre ud på Yukatan halvøen og slutte af med et par dage i Playa del Carmen og herfra igen flyve til Atlanta og hjem. Undervejs skulle vi selvfølgelig besøge aztekernes og mayaernes ruinbyer og ellers alt af interesse. Alt i alt 16 dages rundrejse og vi var åbne for nye, spændende oplevelser, og personlig brændte jeg efter at finde ud af, hvordan en portion græshopper egentlig smager, og hvordan er det mon at få et smækkys af en ægte, levende delfin.

Rejsen til Amerika og videre til Mexico City.

Da vi skulle mellemlande i USA, var der et lidt større sikkerhedstjek i Kastrup Lufthavn end normalt, hvor vi blev interviewet om, af hvem og hvornår kufferten var pakket osv.

Der var 10 timers flyvning til Atlanta, og da flyet ikke var helt booket op, var der heldigvis lidt albuerum. Det var et blandet kabinepersonale med både danskere og et par amerikanske piger, og de bød på et par standard flymåltider, der ikke fremkaldte ret mange hurraråb.

I vore dage skal der ikke søges om visum til USA for os danskere, men til gengæld skulle vi underskrive en blanket om, at vi ikke var narkohandlere, og at vi ikke søgte om indrejse, fordi vi ville foretage kriminelle eller amoralske handlinger. Desuden måtte vi på spejderære frasige os al tidligere deltagelse i spionage, sabotage, terroristvirksomhed eller folkedrab, og at vi ikke havde været med til at forfølge jøder i Nazityskland i årene 1933 til 45. Der blev lovet visse besværligheder ved indrejsen, hvis vi svarede yes til et eller flere af de stillede spørgsmål, så det undlod vi.

”Skade at Amerika ligge skal så langt herfra”, så jeg fordrev tiden med at læse hele Mexicos historie igennem, og det var ret svært at få øje på perioder med velstand og ordentlig fred i det land. Vi fløj i mellemtiden over verdens største sky, for den strakte sig uafbrudt fra København til Atlanta, og jeg aner ikke, om vi fløj over Grønlands indlandsis, men jeg tror det, for på et tidspunkt var der ret fodkoldt. 

Først ½ time før Atlanta kom der lidt hul i skyen, og på jorden kunne ses amerikanernes foretrukne villabebyggelser med vejene i sløjfer og med husene liggende tæt uden haver af betydning. Efteråret havde også ramt Atlanta med efterårsfarvede træer i villahaverne, men efterhånden blev der mere og mere by, dog kun en lille klat højhuse i downtown. Flyet landede, og der var god og venlig dirigering igennem indrejseprocedurerne med paskontrol, fingeraftryk og foto, og vi fik afleveret vores indrejseskemaer og fik vores stempler. 

Atlanta lufthavn må være Home of the Delta, for der var Delta fly alle vegne både i luften og i hobevis på jorden, og jeg så faktisk ikke andre luftfartsselskaber. Lufthavnen er en lang lige hal med gates ud til alle sider, og antallet af forretninger og restauranter var ikke just imponerende. Til gengæld havde de en masse udstillinger om alt det, man ikke måtte købe i udlandet ifølge diverse konventioner, og det var alt i elfenben, sommerfugle, skind og sneglehuse m.m. At man heller ikke måtte købe et par sælskindsstøvler, var nok at overdrive lidt, men sådan nogle eskimoer kan da også bare dyrke majs, gulerødder og kartofler i stedet for at skyde de søde sæler.

Efter 4 timers ventetid i Atlanta lufthavn gik det videre med et mindre Delta fly, og heldigvis havde vi spist i lufthavnen, for traktementet i flyet bestod kun af en ingefærkage og et glas juice.

Det var blevet mørkt, og der var en virkelig flot indflyvning over Mexico City med alle de mange lys, der bare blev ved og ved i en uendelighed. Efterhånden var vi helt nede over tagene, og flyet kantede sig imellem de enkelte høje huse inden landingen i Aeropuerto Internacional Benito Juárez, der kun ligger 5-6 km fra det historiske centrum.

Lufthavnen er lidt spartansk, men den virkede, og vi kom hurtigt igennem formaliteterne med indrejseskemaer og deslige. Kufferterne kom hurtigt, og så var det goddag til vores guide Jytte Larsen Larsen, der var en gæv dansk kvinde, der dog havde boet 20 år i Mexico og var mexicansk gift og var blevet mexicansk statsborger. Jytte vidste alt om Mexico, både fortid og nutid, så det var en fornøjelse at have hende til at lede os igennem landet og samtidig fortælle om alt, hvad vi så.

Det er nemmere at spotte Topasrejsende ud under rejsen, for de er alle sammen i fjeldbukser og vandrestøvler, men nu fik vi set nærmere på vores Albatros medrejsende. Der var et par gymnasiepiger som de absolut yngste, så var der et par på omkring de fyrre, en enkelt eller to i halvtredserne og ellers os andre - det grå guld mellem 60 og70 år. Nå, men det viste sig, at alle var flinke og rare mennesker og heldigvis, for vi skulle i de næste par uger tilbringe mange timer sammen.

Klokken var efterhånden blevet 23 om aftenen, da nogle dragere sørgede for at bringe vores bagage ud til bussen. Der var næsten ingen trafik på den tid af dagen, og alle forretninger var tilskoddede, da vi kørte ned ad vores gade, hvor hotel Majestik lå næsten midt i det historiske centrum og kun 100 meter fra katedralen. Nydeligt, gammeldags hotel fra 1937, og alt var tilsyneladende i original stand, og ud for vores værelse havde vi en fin, lille smedejernsbalkon. Der var nok ikke foretaget de store ombygninger eller forbedringer på hotellet siden opførelsen, så det var som at komme tilbage i tiden med løvefødder og gesvejsninger, palmer, statuer og en enkel kanariefugl, der sov sødt, men i dagtimerne kom der da flere pip fra den. Receptionen lignede nærmest en riddersal, og elevatoren, selvfølgelig med fører, kørte på sidste vers, da den knirkende bevægede sig op igennem huset, inden den brød sammen næste dag. 

Det viste sig, at vores hotel hvilede på det pureste guld, for i underetagen og i hundredvis af forretninger i de tilstødende blokke var der udelukkende guldsmedeforretninger.

Det er skik i Mexico, at turister ikke må røre deres kufferter uden for hotelværelserne. Så meget bekvemt forlader man bussen og går ind i receptionen, og efter en kort tid bliver nøglerne til værelserne udleveret. Hotelkarle tømmer bussen for bagage og stiller den i receptionen, og efter en tid bliver bagagen afleveret på hotelværelset. Første mexicofordom blev aflivet, for hotelkarlene nærmest løb rundt for at aflevere kufferterne, så vi ikke skulle vente længere end højst nødvendigt. Om morgenen skulle kufferten også bare stilles uden for døren til et aftalt tidspunkt, og så sørgede hurtigløberne for resten. Meget behageligt, og også at vi for hele turen kun betalte 60 US dollar pr. person i drikkepenge til alle tjenende ånder, vi kom i forbindelse med undtagen tjenerne på restauranterne, der lagde 10-15 % på regningen. Hvis vi kun boede på 1. etage og gerne ville hurtigt i seng eller hurtigt ud i byen og kikke, kunne det dog godt være, vi lige snuppede kufferten med op, men egentlig var det forkert, for så tog vi arbejdet fra nogle mennesker. 


De allerførste beboere i Mexico.

Mexico har været beboet i over 21.000 år, og de første indvandrere er kommet fra Asien via Beringstrædet og er søgt ned igennem Canada og USA og videre ned i det mexicanske område. Der er fundet spor af dyrkning af jorden fra omkring 5.000 år før Kr. i det centrale Mexico, og nogle tusinde år senere har der været systematisk dyrkning af majs, chili, squash, bønner og bomuld. 

Efterhånden opstod der landsbyer med organiserede samfund styret af høvdinge og præster, der lavede ceremonier for at tækkes guderne. Der blev indført husdyr som ænder, kalkuner og hunde, og de opfandt tyggegummiet og røg tobak, og via floderne overrislede de deres marker, så der også kunne dyrkes tomat, avocado, solsikke, papaya, kakao og vanilje. Det var bestemt ikke nemt at dyrke jorden, for mexicanerne opfandt ikke ploven og heller ikke hjulet, og grunden var jo nok den, at de ikke havde nogen trækdyr i form af heste, æsler eller okser.

I denne periode opstod i Mesoamerika, dvs. det centrale og sydlige Mexico og videre ned i Mellemamerika, et væld af forskellige kulturer og samfund. De forskellige folkeslag havde meget tilfælles med hinanden – de dyrkede de samme afgrøder med majs som den vigtigste, og deres boliger og templer mindede om hinanden. De havde forskellige guder, der dog også mindede om hinanden, og de havde to kalendere, en verdslig og en religiøs.

I begyndelsen af 1500-tallet var området en broget mosaik af kulturer, der overvandt og påvirkede hinanden, og der var bygget store byer med pragtfulde bygningsværker, og de havde både skriftsprog og talsystemer og havde endda opfundet nullet, og man kendte til en avanceret astronomi. 

Mexicos højkulturer kort fortalt. 

Olmekerne var moderkulturen for de mexicanske højkulturer, og de havde deres storhedstid fra 1200 til 400 f. Kr. i det tropiske område i den sydlige del af Golfkysten, hvor delstaterne Tabasco og Veracruz ligger i dag. Olmekerne er mest kendt for deres efterladte, enormt store stenhoveder og smykker i jade og andre ædelstene. De har dog ikke efterladt noget skriftsprog, men gik under navnet ”folket fra gummilandet” på grund af områdets gummitræer. De var et højt organiseret handelsfolk, der har påvirket de andre kulturer i hele området, og derfor omtaler man dem som moderkulturen.

Men der var mange andre kulturer, og her nævner jeg kort nogle af dem.

Zapotekerne havde deres storhedstid fra 550 f. Kr. og 1.000 år frem, og de har bl.a. efterladt ruinbyen Monte Alban, som vi skulle besøge. 

Teotihuacan. På resterne af olmekerkulturen opstod mange andre kulturer, og en af de mest indflydelsesrige voksede frem omkring Teotihuacan. Byen blev et politisk og økonomisk centrum fra omkring 200 f. Kr., hvor byen tiltrak tusinder af mennesker. År 400 havde byen 200.000 indbyggere, og der blev bygget storslåede tempelområder med måne- og solpyramiden. Der var en nedgangsperiode med tørke og sult mellem år 650 og 700, og byen blev forladt efter en invasion nordfra.

Toltekerne kaldes Teotihuacans efterfølgere, idet de slog sig ned i det samme område og grundlagde byen Tula ikke langt fra Teotihuacan. De havde deres storhedstid fra år 850 til 1100, og også de faldt for invaderende folkegrupper nordfra.

Mayaerne var en af de mest strålende kulturer på den vestlige halvkugle. Efter en langvarig periode fra 1.500 – 150 f. Kr. blomstrede mayakulturen med store byer som religiøse, politiske og økonomiske centre. Indflydelsen fra Teotihuacan og senere toltekerne var stor, da disse riger brød sammen, og der kom stor indvandring nordfra. Mayaernes blomstringstid varede til omkring år 900, da den som et mysterium gik til grunde. Yucatán-halvøen blev forladt, og mayaerne trak sig ind i junglen og videre sydpå. Dog kommer en ny opblomstring fra 900 til 1530 under toltekisk indflydelse.

Aztekerne fik i midten af 1400-tallet kontrol over Mexico-dalen efter at toltekerriget var brudt sammen, og der i en periode havde været konflikter med rivaliserende småstater. Aztekerne udviklede en dynamisk kultur, for de var åbne for andre folkeslags kultur og tro, og de tog det, de kunne bruge. De gjorde Tenochtitlan til en pulserende storby, som menneskeheden ikke havde set magen til på den tid. 

Spanierne, der gik i land på Golfkysten i 1519, havde heller ikke set så storslået en by, men to år efter lå Aztekerriget i ruiner, efter at den kristne, menneskekærlige gud igennem spanierne havde smadret, ødelagt og voldtaget alt i søgen efter guld.

Mexico i dag er med sine 1.964.375 km2 46 gange så stort som Danmark. Mexico har 104 millioner indbyggere, der hovedsageligt taler spansk, men omkring 6 millioner taler et af landets 65 indfødte sprog. Landet er domineret af de to bjergkæder Sierra Madre Oriental og Sierra Madre Occidental, og mellem de to bjergkæder ligger den store højslette i 1.000 til 3.000 meters højde. Klimaet er tropisk i lavlandet og i dele af kystområdet, subtropisk i de lavereliggende bjergområder og tempereret i de højereliggende områder. Det nordlige Mexico er tørt, nogle steder næsten uden regn, hvorimod det sydlige lavland får store nedbørsmængder det meste af året. 

Efterhånden som vi kommer frem i denne rejsefortælling og besøger nogle af de aktuelle steder, fortæller jeg meget mere om Mexicos Store Riger.

På opdagelse i Mexico City. 

Mexico City er en af verdens største byer med sine i vore dage 23 millioner indbyggere, og byen har en lang og dramatisk historie bag sig, for i 1519, inden spanierne kom og ødelagde det hele, var byen også en af verdens største. 

Byen ligger i 2.240 meters højde over havet, og den er omgivet af høje bjerge, der forhindrer smoggen fra de mange biler i at slippe væk. Vandmangelen er altid akut, for det rene vand må hentes 100 km væk fra floder og søer, og spildevandet forsvinder igennem en kæmpetunnel mod nord til no where. Mexico City ligger i et jordskælvsområde, og så sent som 1985 kostede et jordskælv 8.000-10.000 mennesker livet, og da byen desuden ligger på gammel søbund, synker mange af de store tunge bygninger faretruende.

Alt dette og den store tilflytning gør, at byen er en problemfyldt, forurenet, livlig og larmende smeltedigel for alle Mexicos kulturer, men så sandelig er den også en dejlig, spændende by.

Morgenmaden på Hotel Majestik er da udmærket med en stor buffet med lune, mexicanske retter, men hvis man skal sige noget om dette ellers udmærkede hotel, så er tjenerne ikke meget for at komme med kaffen og især ikke, hvis man sidder ude på deres store balkon, der på 7. etage giver en flot udsigt til katedralen. 

Vi nåede lige en tur rundt i kvarteret efter morgenmaden for lige at indsnuse atmosfæren, og med kendermine kunne jeg konstatere, at de mexicanske piger her i City er ved godt huld, og de slanke piger kan på en hel formiddag godt tælles på en hånd. Politibetjentene, der ofte er piger/damer, er også pumpet godt op, men dog måske fordi de er iført skudsikre veste, og ellers har de lange stave, store pistoler og en overdådighed af stjerner og emblemer for at prøve at sætte sig i respekt, når de dirigerer trafikken. I et stort lyskryds var der ofte tre politidamer til at dirigere, og det er ikke, fordi trafiklysene ikke virker, men nogle smutter lige med, når der har været grønt lys, og andre kører lidt før, så som fodgænger er det sikrest at vente, til politidamen vinker en over gaden. 

I Mexico har enhver by med respekt for sig selv en stor plads, og den kaldes altid for Zócaloen, og her i Mexico City ligger Katedralen langs den ene side. Omkring Katedralen er der et stort smedejernsgitter, og ved den åbne port er der vagter, der snuser i ens tasker og rygsække, og først hvis alt ser tilforladeligt ud, bliver man lukket ind. 

Catedral Metropolitana er den største kirkebygning i Latinamerika. Den er bygget i årene 1573 til 1813, hvor tårnene og kuplen kom til i slutningen af 1700-tallet. Den lange byggetid afstedkom, at stilen mod Zócaloen er barok, medens nordsiden er renæssance, og tårnene er nyklassicistiske. Det værste ved sådan en kolos på lerfødder er, at den er bygget på en blød søbund, og da den er dårligt funderet, arbejdes der konstant på at stabilisere bygningsværket. Der er dog nok ikke ligefrem nedstyrtningsfare, men jordskælvet i 1985 fremskyndede processen, og der hænger faktisk et stort lod i kirken, der viser, at den netop ikke er i lod.
Vi nåede lige morgenmessen i El Sagrario, der er katedralens sakristi, men i sig selv er det stort som en katedral. Senere var vi inde i katedralen, der er opdelt i fem skibe med Tilgivelsens Alter i det midterste rum, der måler ikke mindre end 46 x 100 meter. Kongernes Alter ligger bagerst i skibet, og her kan ses et godt eksempel på den overlæssede, detaljerige, mexicanske barokstil.

I kirken hænger den sorte Jesus, der har trukket benene godt op under sig, og det har den historie, at han engang var hvid og hang med normale jesusben. En biskop kom hver morgen og kyssede Jesu fødder, og det havde en ondsindet person bemærket, så han smurte noget meget stærk gift på Jesu fødder. Idet biskoppen skulle til at kysse, trak Jesus fødderne til sig og blev samtidig sort, men reddede dermed biskoppen. Nu skal man ikke tro, at han bare hænger der upåagtet i vore dage, for næsten daglig bliver han iklædt forskellige dragter, og vi har set ham i både en hvid og i en smuk rød nissedragt.

Et lille alter var beklædt med silkebånd og små, låste låse. Mor døde i barselsseng. Skytshelgen lås for munden -. Jeg kan simpelthen ikke huske historien. Hvis der er nogen der kan, så mail den gerne til mig. 

Ved siden af katedralen ligger Templo Mayor, der er resterne af aztekernes vigtigste tempel, som blev fundet i 1978. Templet blev revet ned af den spanske erobrer Hernan Cortés, og det er en længere historie, så først vil jeg skrive lidt om de fantastiske aztekere.

Aztekerne fra mudder til storslåede templer.

Aztekerne var oprindelig et halvnomadefolk, som i 1200-tallet kom fra det barske, nordvestlige Mexico og slog sig ned i Mexicodalen som et af de sidste folkeslag. Dalens bedste områder var beboet af andre folkeslag, men aztekerne gik efter et tegn fra deres gud, der havde sagt, at når de fandt en ørn, som sad på en kaktus og spiste en slange, var det her, de skulle bygge deres by. Ørnen med slangen blev fundet, men den sad på en mindre ø ude i Texcoco-søen, og aztekerne gik i gang med at bygge hytter af mudder og strå og levede ellers af vilde fugle, frøer og fisk. Byen kom til at hedde Tenochtitlan, som oversat betyder Kaktus-stedet.

Efterhånden gik det meget bedre for aztekerne, for de lavede pramme af træ og siv, som de fyldte med mudder som en slags flydende haver, som de kaldte chinampas. Senere blev mellemrummene mellem de mange chinampas fyldt op, så de kunne bygge huse, og der blev anlagt tre store dæmninger ind til land. Der skulle betales skat til tepanekerne, der herskede over bredden af søen, men langsomt blev aztekernes sumpede øer til en velstående by. 

Omkring 1426 sluttede aztekerne sig sammen med andre folkeslag langs bredden bl.a. med tlatelolcoerne, tlacopanerne og texcocoerne, og i fællesskab fordrev de tepanekerne og delte deres land imellem sig. Erobringerne fortsatte, og i 1519 strakte det aztekiske rige sig fra Stillehavet til Atlanterhavet, og det omfattede over 500 byer foruden hovedstaden Tenochtitlan.

Riget var delt op i 38 provinser, og befolkningen bestod af mange forskellige stammer, som aztekerne dog ikke var interesseret i at styre, blot de tilbad den aztekiske gud Huitzilopochtli som hovedgud. Hver erobret by skulle dog også sende skatter til Tenochtitlan, og de skulle være lydige og sende soldater til aztekernes krige. Når en by var erobret, blev flere tusinde veltrænede, unge mænd tage som krigsfanger og ført til Tenochtitlan, hvor de blev ofret til guderne, og dermed blev de erobrede byer for svage til at gøre oprør.

Aztekerne ville hellere tage krigsfanger end dræbe deres fjender, for der skulle hele tiden ofres mennesker for at formilde guderne. Det var bestemt ikke populært at betale skatter til aztekerne, og det var heller ikke alle folkeslag, aztekerne kunne overvinde som f.eks. de magtfulde tlaxcalanere, der hadede aztekerne, og det skulle få katastrofale følger senere i historien.

Aztekernes rige var stærkt klasseopdelt med herskeren, der nærmest blev behandlet som en gud, og under ham ”Slangekvinden – Cihuacoatl”, der dog altid var en mand, men han var vice-kejser, overdommer og leder af rigets daglige administration. Under slangekvinden var der 4 generaler, der styrede soldaterne, og derefter kom et råd, som fungerede som herskerens rådgivere.

Under dem kom dommere og officerer, og efter en længere hakkeorden kom folket maceualtin, der igen var opdelt i familiegrupper, der ejede jord. Allernederst kom slaverne, der ofte var krigsfanger eller nogen, det var gået dårligt, for hvis man havde stor gæld eller havde stjålet, kunne man blive slave. Slaverne blev som regel behandlet godt, men kunne også risikere at blive ofret til guderne.

Tenochtitlan var nærmest et vidunder i 1519, hvor der boede mindst 300.000 mennesker, og for at sammenligne med de hjemlige græsgange boede der på den tid omkring 20.000 mennesker i København. Ind til hovedbyen gik der 3 store dæmninger, der var så brede, at 10 mand kunne marchere ved siden af hinanden. Med mellemrum var der åbninger i dæmningerne, så kanoerne kunne passerer under broerne, og akvædukter forsynede byen med vand til de offentlige kilder eller brønde.

Byen var opdelt i fire distrikter med hver deres templer, skoler og markedspladser, hvor der hver 5. dag var marked, og hvor embedsmænd patruljerede og kontrollerede, at priserne på varerne svarede til kvaliteten.

Det store tempel var det vigtigste i byen, og under de store fester blev der ofret mennesker i hundredvis og nogle gange i tusindvis. Menneskeofringerne var umådelig vigtige, for aztekerne troede, at solen ellers ikke stod op næste morgen. Fangerne måtte bevæge sig langsomt op ad trapperne til de to helligdomme, der ærede guden for frugtbarhed og guden for sol og krig. Når ofrene nåede alteret, blev de grebet af præsterne og strakt ud på offerstenen, og en præst skar brystkassen op. Hjertet blev revet ud og lagt i en skål, der blev holdt af en Chac Mool, der var en stenstatue formet som et liggende menneske. Præsterne måtte aldrig vaske sig eller klippe hår og negle, så oversprøjtede af blod var de ret så ulækre.

Templerne skulle hele tiden være større og større, så hver ny hersker forøgede de gamle templer med et nyt lag sten.

Rigtige krige og blomsterkrige.

For at skaffe hjerter til guderne var aztekerne næsten altid i krig, og allerede i skolen blev drengene trænet til kamp, og som 15-årige skulle de være rede til krigstjeneste. En fattig azteker kunne udmærke sig i krig og få belønning i form af jord eller slaver, og hvis han havde taget 4 fanger, kunne han rykke op ad rangstigen. Krigerne var opdelt i 3 krigsordener: Pileordenen, Ørneordenen og Jaguarordenen, og officererne havde dragter, så man kunne se, hvilken orden de tilhørte.

Krigerne var ellers iført tykke dragter af bomuld, der var i stand til at stoppe et spyd eller en pil, og de var iført farverige fjerhjelme og skjolde af læder og udsmykket med fjer. Våbnene var slynger, buer og pile og lange spyd. Deres yndlingsvåben i nærkamp var en maquahuitl, der var en mellemting mellem en kølle og et sværd. Da de ikke kendte til jern eller stål, var våbnene beklædt med barberbladsskarpe obsidianstykker langs kanterne. Obsidian er en vulkansk stenart, der er hård som flint, og som også blev brugt til smykker, men den er også skør som glas, hvis den rammer noget hårdt. 

Når aztekerne ville erobre en by, startede de med høflige forhandlinger om beskyttelse, og aztekerne skulle kun have lidt gaver og guld til gengæld. Hvis det høflige ikke hjalp, sendte herskeren nye udsendinge, der gjorde budskabet mere håndfast og udmalede de rædsler og de hårde skatte, de ville blive udsat for. Hvis det heller ikke hjalp, blev der krig. Under angrebet stampede Aztekerne med fødderne og råbte og fløjtede for at skræmme fjenden, for de var ikke ude på at dræbe dem, men ville hellere tage fanger, for det var det, der gav prestige og friske hjerter til guderne. 

I perioder, hvor der ikke var krig, blev der i samråd med naboerne arrangeret ”blomsterkrige”, og det var nærmest ceremonielle turneringer. Når man mente, der var taget fanger nok, standsede slaget, og hærene drog hjem med deres bytte.

Skrivekunst, kunsthåndværk og djævelske navne.

Papir blev lavet af bark fra vilde figentræer, hvor barken blev banket, og derefter blev massen blandet med gummi og hamret ud i tynde plader. Aztekerne havde ikke noget alfabet, men de benyttede en slags billedskrift, hvor små billeder kunne sættes sammen så det gav mening. Det var dog nærmest billedgåder, der var ret så svære at forstå, så det var ofte kun præsterne, der kunne læse og skrive. 

De havde også et talsystem, der var baseret på 20, der er det antal fingre og tæer et menneske har, og når man nåede til 20, blev det afbildet med et flag, og 20 x 20 lignede nærmest et juletræ osv. Billedskriften blev samlet i en harmonikabog, og med de små billeder kunne de styre et helt rige.

Aztekerne lavede smykker af kobber, guld og sølv samt af jade, krystal og obsidian, men det der var det mest kostbare og værdsatte var fjerprydelser, hvor fjerene nærmest blev brugt til mosaikarbejder eller vævet ind i hjelme og kapper.
Aztekernavne kunne være Vrede Ørn, Han der ler højt eller Fire Jordskælv, og pigerne kunne hedde Grøn Jade eller Regnfugl, eller de havde blomsternavne. Aztekernavne er dog noget djævelskab at udtale, og f.eks. et smukt pigenavn som Quetzal - fugl - udtales Tziquetzalpoztectsin.



Fantastiske kalendere kunne regne det hele ud.

Aztekerne havde to kalendere, hvor den ene var solkalenderen, hvor året var opdelt i 18 måneder, der hver havde 20 navngivne dage, hvilket imidlertid kun giver 360 dage. De fem resterende dage var uheldsvangre, så aztekerne luskede stille rundt og blev helst inden døre, og i disse uheldige dage skulle der helst heller ikke fødes børn, for de blev alligevel aldrig til noget. 

Den anden kalender var den hellige kalender, der hovedsagelig blev brugt til profetier og til fastlæggelse af heldige dage. De to kalendere kan nærmest beskrives som to tandhjul, der griber ind i hinanden, hvor det venstre hjul har 13 tal, og det højre 20 navngivne dage. 
Når solkalenderen og den hellige kalender blev kørt sammen, skete det kun en gang for hvert 52. år, at den første dag i de to kalendersystemer faldt sammen, og det blev betragtet som en frygtelig farlig periode. Sidst i 52 års perioden var den uheldige periode på hele 12 skuddage, og her var der store chancer for, at jorden kunne gå under, og solen nægte at stå op.

I disse 12 dage smed man sit gamle tøj ud, knuste sine lerkar, og al ild blev slukket, og mændene holdt sig fra kvinderne, for de frygtede, at kvinderne skulle forvandle sig til uhyrer og æde dem.

Den sidste nat i de uheldige dage klædte præsterne sig ud som guder, og når aftenstjernen nåede op midt på himlen, blev der tændt en ny ild på et offers bryst, hvorefter præsterne rev hans hjertet ud, og den nye ild blev båret rundt i hele landet. Dermed var verden gjort sikker for de næste 52 år. 

En gudeverden for viderekomne.

Aztekerne havde mange guder, og de mente, at guderne ville blive vrede, hvis man ikke udførte de rigtige ceremonier på de rigtige tidspunkter. Så det gjaldt hele tiden om at vinde gudernes gunst gennem offergaver og menneskeofringer. Der var i titusindvis af præster, præstinder og astrologer i aztekerriget, og de var ligesom i det øvrige samfund opdelt i hakkeorden fra ypperstepræster til hjælpepræster. Det var ikke nogen dans på roser at være præst, det var nærmest en dans på blod. Blodet var både deres eget, for de skulle ustandselig prikke sig med spidse torne i tungen, og så blodet fra alle de mennesker, de nødvendigvis skulle ofre. Og de troede fuldt og fast på, at solens gang og jordens frugtbarhed krævede menneskeofringer og udrevne hjerter, så som gode mennesker var de tvunget til det.

De ofrede mennesker gjorde det dog med glæde, for meget ærefuldt kom de direkte i den højeste himmel, og det var sammen med mænd, der døde i kamp, og kvinder, der døde i barselsseng. 

I vore dage kan vi jo godt se, at aztekernes gudeverden var noget frygtelig overtro, og det kan slet ikke sammenlignes med vores egen kristne religion, hvor præsterne fortæller os om en jomfru, der fødte Guds søn, og hvor vi i dyb alvor belærer vores konfirmander om helligånden, kødets opstandelse og det evige liv m.m. 

Der er meget mere at skrive om aztekernes liv og levned, men der er skrevet masser af bøger om emnet, og nogle af de bedste synes jeg er ”Aztekerne” af Tim Wood i serien Historie under overfladen fra Forlaget Flachs og ”Aztekerne” af Robert Hull fra forlaget Carlsen.
Dette mægtige, yderst velorganiserede rige gik fuldstændig til grunde på kun to år, og om det kan læses i det følgende.

Hernan Cortés – var han en gud eller en djævel?

Personlig har jeg nu læst adskillige bøger om aztekerne og deres undergang, og der er ikke to bøger, der har den samme historie, men da den ene var på 47 sider og den anden på 800, er der selvfølgelig en forskellig detaljegrad. Nogle bøger undlader ligefrem at nævne donna Marina, og det er nu alligevel mærkeligt, for hvis hun ikke havde været med, var meget måske gået anderledes. Men nogenlunde sådan her skulle det være foregået:

Amerika var opdaget af europæerne, og spanierne havde slået sig ned på Cuba kaldet Hispaniola under ledelse af guvernør Diego de Velázquez. Spanierne var interesseret i handel med indianerne på fastlandet, og der havde været nogle skibe af sted langs kysten af Yucatanhalvøen, hvoraf et var strandet med kun nogle få overlevende.

Til Hispaniola ankom Hernan Cortés i 1504 kun 19 år gammel, og han var en intelligent, skrupelløs, ambitiøs ung mand, der krævede eventyr. I 1519 stævnede Hernan Cortés ud som anfører af 11 skibe medførende omkring 500 spanske soldater foruden besætningsmedlemmer, en mindre flok heste (som aldrig før var set i den nye verden), nogle store hunde og ikke mindst kanoner, armbrøster og musketter.

Efter en kort landsætning i Tabasco kom spanierne i kamp med indianerne, og da spanierne vandt, bragte indianerne dem rige gaver deriblandt 20 kvinder, som blev fordelt mellem lederne. En af kvinderne, La Malinche, blev Cortés’ kvinde, og hun fik senere navnet Donna Marina. Hun var usædvanlig på flere måder, bl.a. fordi hun hurtigt lærte sig at tale spansk, foruden at hun i forvejen talte flere af de indfødtes sprog. Donna Marina fungerede som Cortés’ tolk, og hun fulgte ham tæt under hele den videre erobring og som regel uden at fortrække en mine. Mexicanerne regner hende som en forræder, for hun var med ved alle forhandlinger og afhøringer, men ingen kender hendes grunde, og måske var pigebarnet bare forelsket i Cortés? Nogle bøger nævner, at det var en af de forliste spanske sømænd, der havde lært sig aztekernes sprog, der fungerede som tolk, men denne sømand fortaber sig hurtigt og unavngiven ud i tågerne.

Efter en tid i Tabasco fortsatte Cortés til Veracruz i Den Mexicanske Golf, hvor han landede den 22.april 1519, og nu begyndte erobringen af Mexico.

Aztekernes hersker var på det tidspunkt Moctezuma 2., og året 1519 var præcis det år, der var blevet spået, at guden Quetzalcóatl ville vende tilbage fra havet efter at have været væk i mange år. Guden og hans hjælpere ville være hvide i huden og have hår i ansigtet, så alt passede perfekt på Cortés. Længe var aztekerne i tvivl, om det var gemene guldrøvere, eller det var den hjemvendte gud, der i sin vrede kunne ødelægge hele riget, hvis han ikke blev føjet. De mærkelige, store, firbenede væsener (hestene), brag fra kanonerne og gudernes skinnende hud (rustningerne) foruroligede også i høj grad Moctezuma, så han lod bringe gaver til spanierne heriblandt kostbare fjerprydelser og guld. Fjerene sagde ikke spanierne noget som helst, men det gjorde guldet, og Cortés lovede sine mænd: ”I skal alle blive rige”.

Cortés lavede så lige et dristigt militærtræk, for han beordrede, at alle spaniernes skibe, undtagen et, skulle ødelægges, og nu vidste hans mænd, at der ikke var nogen vej tilbage – de var nødt til at besejre fjenden eller dø.

Rejsen til hovedstad Tenochtitlán og møde med Moctezuma. 

Fra kysten er der 312 km til hovedstaden, og det blev en farlig rejse over de smalle bjergpas med kanoner og heste. Undervejs kom spanierne i forbindelse med forskellige indianerstammer som i Tlaxcallan, der var den stat, som aldrig var blevet undertrykt af aztekerne, og i tusindvis sluttede de sig til spanierne i håb om at bekæmpe aztekerne. Der var dog også mange kampe undervejs, og i Cholula, hvor spanierne ellers blev venligt modtaget med mad, drikke og gaver, massakrerede de byen og dræbte i tusindvis af indianere. Kampene med indianerne var altid ulige, for indianernes pile og sten prellede af på rustningerne, og spaniernes kugler og armbrøstpile gik lige igennem indianernes bomuldsrustninger. Spaniernes stålsværd var også overlegne, for indianerne kendte ikke til jern, men havde i stedet træsværd med den godt nok skarpe obsidiansten, der dog splintrede som glas, når de ramte noget hårdt.

Moctezuma fulgte fremrykningen nøje, og hele tiden var han i tvivl, om det var guden Quetzalcóatls, der var vendt tilbage, eller det var eventyrere på guldrov. Budbringere bragte hele tiden spanierne rige gaver, og skiftevis blev de budt velkommen til hovedstaden eller bedt om at vende om. 

Den 8. november 1519 var Cortés nået frem til Tenochtitlán, og han og hans mænd blev slået af forundring over den smukke, storslåede hovedstad. Byens befolkning stimlede nysgerrigt sammen langs vejene, og endelig mødtes de to hovedpersoner Moctezuma i guldbærestol og Cortés med sine bidske hunde. De udveksler gaver, og Cortés fik kostbare juveler med kæmperejer af guld og Moctezuma fik nogle glasperler på en snor. 

Spanierne, der var blevet modtaget som guder, blev indlogeret på et fornemt palads, og de to ledere mødtes jævnligt og udvekslede høfligheder. Den spanske venlighed rakte dog ikke langt, og Moctezuma blev brutalt taget som gidsel og ført til spaniernes palads, hvor han både var en fange, der måtte tækkes de hvide guder med gaver, og stadig var aztekerrigets hersker.

I foråret 1520 kom en spansk flåde til syne ved Vera Cruz, og det var udsendinge fra guvernøren på Cuba, der ville have Cortés bragt tilbage til spørgsmålet om, hvem der var herre i det nye land. Cortés handlede hurtigt og forlod Tenochtitlán med de fleste af sine mænd, og ved snedighed fik han besejret de nyankomne spaniere, der måtte sværge troskab til ham, og nu havde Cortés flere soldater til sin rådighed.

Tilbage i Tenochtitlán havde Cortés efterladt Pedro de Alvardo med 80 mand, og Pedro var på alle måder en modbydelig satan. Han gav lov til afholdelse af en stor religiøs fest med alle byens vigtigste borgere, og midt under festen angreb Pedro og hans mænd de dansende, ubevæbnede indianere, der i tusindvis blev mejet ned i en blodig massakre. 

Nu gjorde aztekerne endelig oprør, og spanierne måtte trække sig tilbage til deres palads, medens de lagde Moctezuma i lænker.

Cortés vendte tilbage til Tenochtitlan med sin forøgede spanske styrke og sine indianske hjælpetropper, og byen var som uddød med alle aztekerne inden døre. Det viste sig dog snart, at aztekerne var alt andet end venlige, og så snart spanierne ville forlade deres hovedkvarter, regnede det ned med sten og spyd, og antallet af døde og sårede steg hurtigt. I mellemtiden var Moctezuma fundet død, og man strides stadig, om det var spanierne, der havde dræbt ham, fordi han nu ikke kunne styre aztekerne, eller han var blevet ramt af en vildfaren aztekersten.
Cortés besluttede nu at forlade Tenochtitlan med alt det guld, spanierne kunne slæbe, og det blev til det, der hedder den sørgelige nat.

Den sørgelige nat og rigets undergang. 

Natten mellem 9. og 10. juli 1520 var tåget og regnfuld, da spanierne brød op fra deres hovedkvarter belæsset med guld. Aztekerne havde fjernet broerne på dæmningerne, men spanierne havde medbragt en transportabel bro, der kunne skydes over åbningerne. Da spanierne var kommet godt ud på dæmningen, eksploderede det ellers så stille nattemørke, og spanierne blev bombarderet med sten, pile og spyd fra krigerne i kanoer. Samtidig var der angribende aztekere på hver ende af dæmningen, så den spanske hær gik hurtigt i opløsning, og hver soldat måtte redde, hvad reddes kunne. Spanierne kom til en åbning i dæmningen, hvor den medbragte bro ikke var lang nok, og i desperation prøvede spanierne at svømme over åbningen, men de blev trukket ned af guldet i deres lommer. Heste væltede rundt i vandet, der samtidig var blevet tykt af døde og sårede, men alligevel reddede en lille del af den spanske hær sig levende over dæmningen, deriblandt både Cortés, Pedro og Donna Marina.

Medens spanierne trak sig videre tilbage over bjergene, blev de ustandseligt angrebet, og der blev piftet og fløjtet efter dem dag og nat. Flere gange blev Cortés næsten fanget, men i sidste øjeblik kæmpede han sig fri eller blev reddet af sine mænd. Aztekerne kunne nemt have dræbt ham, men ville have ham levende, så han på alteret kunne ofres til guderne. 

Først i Tlexcallan fik spanierne et pusterum, og her samlede de kræfter til et nyt fremstød mod Tenochtitlan. I mellemtiden blev Mexicos indianere ramt af en koppeepidemi medbragt af spanierne, og da indianerne ikke havde noget immunforsvar, rasede sygdommen ubønhørligt, og indianerne døde i stort tal. Også den nye regent, der havde efterfulgt den døde Moctezuma, døde af kopper, så endnu en regent, den kun 25 år gamle Quauhtemoc, kom på tronen.

I foråret 1521 skete der igen noget, idet spanierne og deres indianske allierede havde sat sig i besiddelse af en stor del af egnen omkring Tenochtitlan. Samtidig havde spanierne bygget 13 store skibe, der var bevæbnet med kanoner og bøsseskytter, så Cortés fik kontrol over Texcoco-søen, og byen var nu omringet. Vandet i søen var udrikkeligt brakvand, og da spanierne havde afbrudt vandforsyningen til byen, og der heller ikke var noget mad tilbage, blev aztekerne svækket, men de opgav dog ikke modstanden.

Spanierne måtte kæmpe i flere måneder i den efterhånden totalt ødelagte by, og først 13. august 1521 overgav aztekerkongen sig til Cortés, og spanierne havde knækket det indianske storrige. 
Hvis man går et lag ned i historien, skriver øjenvidnet León Portilla: ”Skrigene fra de hjælpeløse kvinder og børn var hjerteskærende. Tlaxcala-indianerne og andre fjender af aztekerne hævnede sig nådesløst for gamle overgreb og røvede alt, hvad de kunne finde, og smerten og forvirringen var en ynk at se. Krigerne kæmpede fra hustagene på deres ødelagte by, medens kvinder, børn og gamle mænd græd.”

Aztekerkongen var spaniernes fange i tre år, hvor han blev mishandlet på det grusomste ved at hælde kogende olie på hans fødder for at få ham til at røbe, hvor der var gemt hemmelige guldbeholdninger, og da der ikke var mere tilbage, blev han henrettet i 1524.

De spanske soldater, der kaldes conquistadorer, fortsatte deres erobringer, og i løbet af 1540 fik de kontrol over Yucatanhalvøen, hvor også mayaerne blev undertvunget i det nye storrige Ny Spanien, hvor det nu var den kristne, menneskekærlige gud, der rådede. Halleluja. 
Amerikanske forskere har beregnet, at befolkningstallet i Mexico var på ca. 25 millioner, da spanierne dukkede op, og 35 år senere var der omkring 3 millioner tilbage. Indianerne var overvejende bukket under for de sygdomme, som spanierne medbragte, foruden den mishandling det spanske herrefolk udøvede mod de indianere, der nu var blevet slaver i deres eget land. 

Hernan Cortés blev udnævnt til guvernør over Det Nye Spanien, men få år efter faldt han i unåde hos kongen og blev anklaget for mord på sin kone, hvorefter blev han kaldt hjem til Spanien, hvor han døde ulykkelig og bitter i 1547.

Dona Marina, der verbalt havde været det eneste led mellem de to kulturer og i tykt og tyndt havde fuldt Cortés overalt, blev i byen Orizaba foræret væk til byens borgmester og kommandant, og herefter er hendes skæbne ukendt, og hun forsvinder ud af historiebøgerne.
Martin Cortés var frugten af Cortés’ og Marinas kærlighed, hvis man kan kalde det sådan, for Cortés tog aldrig rustningen af, når han hyggede sig med Marina. Martin deltog på et tidspunkt i et af indianernes oprør mod spanierne – men de oprør, der var, blev altid hurtigt knust.

Pedro de Alvarado erobrede i 1523 Guatemala og fortsatte sin søgning efter El Dorado i Peru og senere igen i Mexico, hvor han blev dræbt af indianerne i 1541.

I 300 år var Mexico underlagt Spanien, indtil det spanske herredømme blev brudt, og Mexico i 1821 blev selvstændigt, men Mexico er stadig også i dag præget af det spanske styre med sprog, dagligliv, byggestil og religion. 

Jeg har faktisk kun meget kort beskrevet aztekerne og spaniernes erobring af riget, og sidst i dette afsnit er der en litteraturliste om disse emner, hvis man vil læse mere. 

Palacio Nacional og Diego Rivera.

På vores tur rundt i Mexico City føltes temperaturen hele dagen som værende perfekt, for det var hverken for varmt eller for koldt, nærmest som en god dansk sommerdag. På trods af advarsler om overfald og lommetyve følte vi os trygge, for der var politibetjente alle vegne, og der var heller ingen, der antaster os for at sælge noget, og de få tiggere, der var, generede ingen. Samtidig oplevede vi Mexico City som en ren by, for der var masser af gadefejere alle vegne. Noget der også er karakteristisk for byen, er de mange statuer, som står rundt omkring og hædrer mennesker, der forhåbentlig har gjort nogen noget godt.

Langs hele østsiden af den store plads Zócaloen ligger Palacio Nacional, der er bygget på det sted, hvor Moctezumas palads lå, for noget af det første Hernan Cortés gjorde efter erobringen var at rive aztekernes palads ned og bygge sit eget på samme sted. Bygningen blev dog brændt ned i 1692 under et oprør, men blev genopført i sin nuværende skikkelse. Palacio Nacional rummer i dag magtens sæde med præsidentens kontor, finansministeriet og de nationale arkiver. Om aftenen den 15. september kommer præsidenten hvert år ud på balkonen og ringer med den selvsamme klokke, som blev benyttet, da folket blev samlet under uafhængighedskrigen. Præsidenten erklærer endnu engang Mexico for uafhængigt, og mængden på Zócaloen råber: ”Viva Mexico – Viva Mexico”. 

Inde på væggene i den centrale gårdhave findes en mængde af Diego Riveras fantastiske vægmalerier, som han malede i årene 1929 til 1935. Vægmalerierne skildrer meget detaljeret Mexicos historie fra slangeguden Quetzalcóati over rædslerne under spaniernes erobring til uafhængigheden og revolutionen i 1910. Vægmalerierne minder mig i detaljegrad om Bjørn Nørgaards gobelinerne på Christiansborg, hvor det bare er Danmarkshistorien, der bliver rullet op. 

Diego Riveras var en intelligent ung mand, som allerede som 12-årig kom i gymnasiet, og som 20-årig fik han et stipendium til at studerer kunst i Europa, først i Madrid og senere i Paris.
Diego Rivera var kommunist og blev flere gange ekskluderet og optaget igen i partiet. Han har udsmykket mange offentlige bygninger i Mexico og fik også en stor, betydelig opgave med at udsmykke Rockefeller Centret i New York. Maleriet var dog lidt for venstreorienteret for Rockefeller, for Diego fik indsneget et portræt af Lenin i det store vægmaleri, og det passede bestemt ikke Rockefeller, så Diego blev bedt om at fjerne portrættet. Det ville han dog ikke, for han sagde, at det var hans maleri, hvortil Rockefeller sagde, at det var hans væg, og så blev den brudt ned. Maleriet blev dog senere genmalet efter Diegos egen kopi i Palacio de Bellas Artes i centrum af Mexico City, hvor det stadig kan ses.

Diego Rivera var noget af en hjerteknuser og havde ofte flere forhold samtidig, men hans livs store kærlighed var dog Mexicos mest kendte kvindelige malerinde, den 21 år yngre Frida Kahlo, og om hende skriver jeg noget mere senere.

Det var dejligt at se, at de smukke vægmalerier også bliver besøgt af mange skoleklasser, og at børnene sad eksemplarisk på gulvet, medens lærerne fortalte om Mexicos historie.

Der holdes fest på De Dødes Dag.

I Palacio Nacional så vi det første eksempel på mexicanernes for os besynderlige skik at hædre de døde med tableauer af skeletter. Ikke noget med at skeletterne ligger livløse hen, næ, næ, de ser ud til at more sig med dans, og de spiser og drikker og holder fest. 

At fejre de døde ligger dybt i mexicanerne, og skikken har stærke rødder i de gamle højkulturers religion og tro, hvor det var af stor vigtighed i hvilken himmel, de døde kom hen. Hvis man havde udmærket sig i kamp eller døde i barselsseng, kom man direkte til det bedste dødsrige, men de fleste døde kom til underverdenen Mictlán, hvor de dog inden skulle gennemgå utallige prøvelser. Derfor bliver de døde ved begravelsen udstyret med smykker og gaver til rejsen samt deres livretter og yndlingsdrikke for at give dem styrke og stemme dem mildt, så de kan gå i forbøn hos guderne på de levendes vegne.

Kirken har tilpasset sig skikken til højtideligheden for de afdøde sjæle på Alle Sjæles Dag den 2. november, dvs. man starter egentlig tre dage før den 31. oktober, og så kommer den store finale nogle dage efter. Under festlighederne gløder kirkegårdene af vokslys og gyldne blomster – den store tagetes sempasúchil – der er de dødes yndlingsblomst. Gravstenene bliver renset og pyntet med blomster i smukke mønstre og udsmykninger i klippet silkepapir, og der bliver stillet den afdødes livretter op sammen med de genstande, der betød noget i den afdødes liv. I bagerierne sælges et særligt brød – pan de muerto – dødebrød, og butikkerne sælger sukker- og chokoladekranier, hvor man kan få skrevet navnene på en afdød, som man holder af.
Mange steder bliver folk på kirkegårdene natten over, medens lysene langsomt brænder ned. Egentlig er det da også en smuk skik og rart at vide for de levende, at man ikke er helt glemt, når man er død.

Bare damer og Antropologisk Museum.

På vej ud til Antropologisk Museum så vi et fænomen, som ikke er så sjældent i Mexico City, idet mænd i minismå badebukser løb rundt mellem bilerne og uddelte sedler for en eller anden sag, som de kæmpede mod, eller som de ville have opmærksomhed for. Og opmærksomhed fik de – måske ikke lige mændene eller sagen, men en flok splitternøgne kvinder, der havde stille sig op i rundkørselen, skærpede sanserne betydeligt.

Antropologisk Museum ligger i den kæmpestore Chapultepec-park med adskillige andre museer, men jeg vil tro, at Museo Nacional de Antropologia, der rangerer blandt verdens absolut bedste, dog alligevel skiller sig ud. Museet er tegnet af den mexicanske arkitekt Pedro Ramirez Vázquez, og bare gården er imponerende med Livets Træ som en 11 meter høj vandkunst, hvor vandet falder let som et gardin ned på en stor stenplade.

Museet er omfattende, men meget overskueligt arrangeret, så det virker ikke overlæsset, da hver ting kommer til sin ret. De forskellige sale viser de forskellige kulturer, og Sala Mexica er museets største med en stor samling af genstande fra aztekernes storhedstid bl.a. Solstenen - den store kalendersten. 

Sala Maya er også imponerende og rummer en overdådighed af genstande fundet i mayaernes ruinbyer samt deres hieroglyffer, som forskerne først blev i stand til at tyde i 1950-erne, og som siden har givet mange nye oplysninger om mayaernes liv og historie. 

Sal efter sal viser museet Mexicos fantastiske kulturer, og historien bliver levende blandt de mange skulpturer og kunstgenstande, disse mennesker har frembragt. Og enhver indiansk mexicaner må være stolt som en pave af sin helt enestående fortid.

I museets gårdhave ligger en udmærket restaurant blandt grønne planter og kopier af stenfigurer, og her spiste vi frokost til en pris af 140 peso, ca. 70 kr. incl. en cola.
På vej tilbage til hotellet viste Mexico City rigtig, hvad byen kan byde på af trafikkaos, for ved en snedig udregning blokerer alle biler for hinanden, så mange gange er det faktisk hurtigere at krydse byen til fods. Og det er måske heller ikke så ringe endda at se byen til fods, for den er spækket med bænke til et hvil og ikke bare københavnerbænke, for der er et utal af fantasifulde bænke, så der dårlig nok er to, der er ens.

Ruinerne af Templo Mayor, Latinotårnet og politidamer.

Resten af dagen var vi på egen fod, og vi gik ned forbi Katedralen, hvor der ligger en modelby af aztekernes hovedstad Tenochtitlán, og lige ved siden af modelbyen ligger der en stor udgravning. I 1978 stødte elektricitetsarbejdere på en stor, rund otte tons stenskive, der var fuld af billeder. Billederne viser månegudinden Coyolxauhqui, der blev besejret af sin bror Huitzilopochtli, og symboliserer solens daglige sejr over natten. Den store sten blev fundet for foden af Templo Mayor, der var aztekernes vigtigste tempel, som Hernan Cortés lod rive ned, så han kunne bruge stenene til sine egne bygningsværker. 

Det koster 48 peso at komme ind i udgravningsområdet, hvor gangsystemer går igennem udgravningerne, og det er ikke, fordi der er så forfærdelig meget at se andet end de lidt uoverskuelige ruiner, men alligevel mærkes historiens vingesus. Til gengæld er der på samme entrebillet tilknyttet et dejligt museum, og det er virkelig værd at besøge med skulpturer, smykker og den store Coyolxauhqui-sten samt modeller af templet og byen fra før den spanske erobring.

Museet er i samme fine, overskuelige stil som det Antropologiske Museum, så de kan åbenbart noget med museer de mexicanere. Også kustoderne er ikke bare sådan nogle kedelige nogen, for de er i uniformer med kasket, emblemer og guldsnore, måske som kompensation for at lønnen ikke er så god, hvem ved.

I området ved katedralen var der et menneskemylder, og det var sjovt bare at sidde på en bænk og se på verdens mangfoldighed som ihærdige lirekassemænd og småhandlende, der sidder på fortovet med deres varer. Op ad muren til Katedralen sidder der også en stribe mænd med små skilte, der fortæller, hvilken slags håndværkere de er, og så kan man leje dem for en time eller en dag, eller hvor stor opgaven nu er.

Efter et kort hvil stilede vi mod La Torre Latinoamericano, der indtil 2003 var Mexicos Citys højeste bygning med sine 41 etager. Det koster 50 peso at køre op til toppen, hvorfra man på klare dage kan se det meste af Mexicodalen samt vulkanerne Iztaccihuatl og Popocatépeti. Det var ved at være skumring, da vi var deroppe, men alligevel kunne vi fornemme den umådeligt store by under os. Bygningen holdt heldigvis under jordskælvet i 1985, men der var en udstilling, der viste, at mange bygninger tæt på tårnet var sunket i grus under rystelserne. Så det havde nok været noget kraftigere end det store københavnerjordskælv i 2008, hvor flere stole var væltet, og en vase var faldet på gulvet.

Aftenspisning på en restaurationskæde, der hedder Vips, og det er både et nemt og billigt sted, idet menukortet er med billeder, og man betaler ved kassen, når man er færdig. Og når man så får en rigtig sød tjenerinde, der hjælper en på alle måder, endda på en slags engelsk, så kan der jo godt falde lidt ”tips on the table” af når man går. Og 146 peso for to personer incl. cola må siges at være en rimelig pris for et fuldt måltid.

Politidamerne havde fået lys i stavene, da vi i mørkningen gik tilbage til vores hotel. Selvom trafikken nu var ebbet meget ud, blev damerne trofast på deres post, så vi kunne komme sikkert hjem. Denne første dag i Mexico City havde været en dejlig dag med mange positive oplevelser, så det lovede rigtig godt for vores videre fremfærd i dette spændende, fremmede land. Og om det kan der læses meget mere i 2.del:

Mexico – Soltempler, Jomfruen af Gaudalupe og Frida. 

Videre til 2. del.



Kilder: 
Kåre Bluitgen: Erobrerne. Forlaget Tøkk. 
En roman om den altslugende hunger efter guld og kærlighed. Meget læseværdig.

Claus Buttenschøn: Mexicos erobring. Achehoug. Tynd overskuelig bog.

Hans Gregersen: Solens folk. TEMA bogforlag. Også mayaerne. Tynd letlæst bog.

Tim Wood: Aztekerne. Forlaget Flachs. Mange flotte oplysende tegninger.

Robert Hull: Aztekerne. Carlsen. Den gamle verden. Godt illustreret. 

Aztekeren. Gary Jennings. Husets forlag. 2007. En 800 siders bog der følger en aztekers liv fra fødsel til død gennem glæder og sorger og ender i 1531 efter spaniernes erobring.