Eventyrkrydstogt til Verdens ende.  

                                Argentina.

Af  Kim Greiner 

Sydamerika 3. del Argentina fakta. 

Januar 2019

Fakta om Argentina.  

Areal 2.766 millioner km2. Det svarer til Frankrig, Spanien, Tyskland, Italien, Storbritanien, Irland, Polen, Schweiz og Østrig tilsammen. Ca. 63 x DK. Verdens 8. største land.  

Befolkning: 43 millioner.  

Sprog: Spansk. Under 1 % taler mapushe-indiansk.  

Religion: 71 % romersk katolske, men protestanterne er i fremgang. Latinamerikas største muslimske mindretal er på 400.000, og det største jødiske mindretal er på 300.000. Største jødiske by udenfor Israel er New York, men derefter kommer Buenos Aires.  

Største byer: Buenos Aires, Córdoba, Rosario.  

Bruttonationalproduktet 22.400 US dollars og til sammenligning i Danmark har vi 45.800 US dollars.  

Gennemsnitsalder er for kvinder 81 år og 74 år for mænd.  

Styreformen er republik med 23 provinser og selvstyre i hovedstaden Buenos Aires  

Hovederhverv 61 % servicesektoren. 30 % industrien og kun 9 % landbruget.  

Argentinas ældste historie:  

Før spanierne kastede deres kærlighed på Argentina, var territoriet beboet af indianske kulturer, der var nomader, jægere og samlere. På pampassen levede de krigeriske querandi-indianere, i nordøst guarani-indianerne og stammerne puelches, tehuelcher og manuche-indianere i Patagonien. Alle stammerne gav kraftig modstand mod inkariget, og senere mod spanierne. Selv efter Argentinas uafhængighed i 1816 kæmpede indianerne mod de indtrængende hvide. Kun i Ildlandet overlevede indianerne helt op til 2. verdenskrig. Ildlandet har sit navn efter de lokale selknam- og yahgan-indianere, hvis centrale element var ilden, som de tog med sig overalt, også når de sejlede.

Idag har Argentina knap en million indianere spredt over hele landet, men særligt i Patagonien. Det svarer til 2,5 % af befolkningen.

Det enorme inkarige nåede i deres storhedstid omkring år 1530 helt ned til det nordlige Argentina og Chile. Men så kom Herman Cotes med 167 spanske soldater og med list, held, krudt og kugler samt medbragte sygdomme fik han i midten af 1500 tallet knægtet inkaerne.  Derefter indledte spanierne og portugiserne en magtkamp om den nye verdensdels enorme naturressourcer. Inkaernes gamle handelsruter fra Lima i Peru til udskibningshavnen i Buenos Aires blev taget i brug, for nu gjaldt det for kongehuset i Madrid om at få så mange rigdomme som muligt transporteret til moderlandet Spanien.

Argentina bliver selvstændig.  

Efterhånden blev det de fastboende spaniere i Argentina, de såkaldte kreoler, for meget med skatteopkrævning m.m fra moderlandet, så der opstod en uafhængighedsbevægelse. På det tidspunkt, hvor Napoleon invaderede Spanien og Portugal, gjorde kreolerne i hele Latinamerika oprør for at få Spanien smidt på porten. En yderst blodig befrielseskrig blev indledt, og først 9. juli 1816 udråbte Argentina sig som selvstændig republik.

Boerkrigene rasede mellem 1830 og 1860, så først i 1870’erne var Argentina klar til at åbne dørene, og millioner af sydeuropæere, men også østeuropæere, arabere og russere indvandrede til landet. Argentinas gyldne periode, hvor landet så ud til at blive en stormagt, varede fra 1890 frem til 1. verdenskrig. Krakket i verdensøkonomien i 1930’erne ramte Argentina hårdt, så militæret tog magten, og siden har Argentina haft flere perioder med diktatur end med demokrati.

Under 2. verdenskrig var Argentina officielt neutralt, men datidens militærfolk og industrifolk så med sympati på Tyskland, Italien og Japan. Da Peron blev valgt til præsident i 1943, samarbejdede Argentina ligefrem med Nazityskland, og efter krigen åbnede Argentina grænserne for et uvist antal krigsforbrydere som Josef Mengele og Adolf Eichmann. Og Argentina har gentagne gange afvist udleveringsanmodninger fra Europa.

Peron bliver præsident.  

Med Peron som præsident blev der indledt massive reformer for arbejderbevægelsen. Økonomien var statsstyret, og vækstmotoren var offentlige investeringer. Der var gratis uddannelse fra folkeskole til universitetet og gratis sundhedsvæsen. Bagsiden var lavere tolerance for politisk og demokratisk frihed. Førstedamen var Evita Perón, der indviede alt fra arbejderboliger til motorveje. Ved en grundlovsændring fik hun indført stemmeret for kvinder, og hun er stadig et ikon for de fattige. Evita døde af kræft i 1952. Efter Evitas død lagde Peron-styret sig ud med den katolske kirke, de store jordejere og dele af militæret, så i 1955 blev Peron kuppet, og han gik i exil i Mexico og kom først tilbage til Argentina i 1973.

Igennem 1950’erne og 60’erne havde Argentina skiftevis diktatur og halvt demokrati. I 1970 oplevede Argentina en voldelig periode med venstreguerillaer og højredrejede grupper, der udførte alverdens attentater på fagforeningsledere og politikere. Peron vandt efter sit 18 årige eksil igen præsidentembedet, men døde i 1974. Hans anden kone Isabelita Peron overtog posten, men mistede kontrollen, og 2 år efter i 1976 tog militæret med general Jorge Videla i spidsen magten. 

Militærdiktatur og massegrave.  

Jorge Videla indledte det, der i folkemunde hed "El Proceso", og det blev til 7 år med voldelig undertrykkelsespolitik. Overgrebene var systematiske og bare under Argentinas værtsskab i fodbold i 1978 blev 30.000 mennesker likvideret og smidt i massegrave eller smidt ud i Atlanterhavet fra stor højde af flyvevåbenet. Økonomien skrantede under militærjuntaen, og de forsøgte at aflede opmærksomheden ved at invadere Falklandsøerne i april 1982. Efter 72 dage var de klapset af, af jernladyen Margaret Thatchers elitetropper.

Det blev enden på militærjuntaen, og massive folkeprotester tvang juntaen til at udskrive frie valg. Der kom en række år med skiftende præsidenter, og Argentina oplevede verdens største statsbankerot med en gæld på 140 milliarder dollars. Der var noget at arbejde med for den nye præsident peronnisten Nestor Kirchner, der indførte en eksportvenlig politik baseret på en forholdsvis kontrolleret inflation. Han genåbnede retsagerne mod de ansvarlige for overgrebene under diktaturet i 1976 -83. Det manglede også bare.  I 2015 vandt den tidligere hovedstadborgmester Mauricio Macri præsidentposten.

Dagens Argentina er stadig præget af ustabilitet, men argentinerne er trænede i at overleve økonomiske trængsler.     

Fra subtropisk til arktisk klima.  

Kontrasterne er store i verdens 8. største land, der strækker sig 3500 km på langs og 1500 på tværs og over 3 klimabælter fra subtrobisk til arktisk. Fra Jordens største vandfald Iguazú i regnskovsområdet i nordøst på grænsen til Brasilien til landbrugsbæltet på pampassen i midten, og til Amerikas højeste bjerge til det indiansk prægede nordvest på grænsen til Bolivia. Og videre ned til pionerlandet Patagonien og Ildlandet, der kaldes verdens ende.

Argentinerne er på papiret den mest europæiske nation i Latinamerika, og samtidig er Argentina det mest uberørte land på kloden. De har det hele med nogle af Sydamerikas smukkeste nationalparker fra regnskov over pampassletter til Sydamerikas højeste bjerge og det betagende Patagonien.

Eliten sidder på flæsket. 

Buenos Aires er den Argentiske metropol med 13 millioner indbyggere, og den er Latinamerikas 3. største by efter Säo Paulo og Mexico City. Her bor knap en trediedel af Argentinas 41 millioner store befolkning. Resten af landet er opdelt i 23 provinser, der opdeler landet fra grænsen til Bolivia ned til Kap Horn i Ildlandet. Det anslås, at seks ud af ti argentinere har italiensk blod i årene, efter at "los tanos" (slang for italianos) ankom i millionvis i slutningen af 1800 tallet til mellemkrigsårene.  Hovedstadargentineren taler deres italiensk-spanske, og hovedstadsjargonen "lunfardo" emmer af Italien.

Argentina er et virvar af tungemål og nationaliteter, efter at indvandrebølgen også bragte spaniere, tyskere, russere, arabere, franskmænd og selv danskere. Fra 1870 til 1930 rejste omkring 13.000 danskere til Argentina og slog sig ned.

Selvom Argentina er Sydamerika har 80 % af befolkningen europæisk blod i årene. Der er ikke mange indianere eller efterkommere af sorte slaver tilbage. Indianerne blev især slagtet i krigene 1878-1885 for at vinde land i Patagonien og Ildlandet til nybyggerne. Efterkommerne af afrikanske slaver er også minimale, da de blev indkaldt til krigen mod Paraguay i 1864-1870, og hvor de næsten blev udryddet.

Argentina har derfor en udefinerbar nationalitet, hvor patriotismen kun kommer til udtryk ved fodboldkampe, og når regeringen skal genforhandle milliardlån. At være argentiner er at leve med de kriser, der nu kommer, og det gør argentinerne resistent overfor den omskiftelige hverdag.

En lille elite sidder på flæsket i Argentina i form af jord, industri og finanser. Grafittien på alle gadehjørner i Buenos Aires vidner om det klassedelte samfund. Og de kæmper en konstant kamp mod ineffektive og korrupte myndigheder og en stor sort paralleløkonomi. Alligevel er Argentina et farverigt og mangfoldigt sted, hvor næstekærligheden og livsnydelsen dyrkes. Landet har enorme naturressourcer, men klog af skade er argentineren ikke glad for at betale skat, for pension, ferie og sygesikring bliver konstant forringet. Det betyder, at argentineren som mange andre latinamerikanere er sig selv og deres familie nærmest, og de er deres egen lykkes smed. Og så veksler de ellers mellem protester og resignation overfor et stangneret politisk system.  

Røde bøffer og Maté. 

Argentinas røde bøffer er verdensberømte med hensyn til mørhed og smag, og de er hentet på de store græsgange på pampassen. Argentinernes forbrug af kød er faldende på grund af stigende priser, så de nu er nede på 58 kg årligt pr. person. Danskerne er nærmest vegetarer i sammenligning, med kun 25 kg årligt. Uruguayanerne har verdensrekord med 90 kg årligt - en verdensrekord, der blev slået af Argentina i 1958 med 97 kg kød årligt.

På de fine restauranter ligger der skarpe kødknive parat, men tjenerne tilbyder også at skære kødet ud - med to skeer.

Det italienske køkken slår igennem, især i Buenos Aires med et hav af italienske småretter og selvfølgelig også pizza i alle afskygninger.

Is er de helt vilde med, og selv i en simpel isbar findes altid mindst 20-40 forskellige slags is.

Maté-ritualet.  

Den mest argentinske varme drik er maté. Det er en telignende drik, og der indgår et ritual, der skal styrke venskabet. Det er matéurten, som guaraní-indianerne gav videre til de argentinske cowboys. Matéurten fyldes i en udsmykket åben kop "el sebador" og tilberedes af en person i gruppen. Derefter hældes varmt, men ikke kogende vand i krukken, og så går den på rundgang i gruppen. Matéen suges op med et stålsugerør, og det anses for dårlig skik at tørre sugerøret af eller sidde for længe med koppen. I stedet forventes det at man suger al det vame vand op, når det er ens tur. Dette ritual et af de vigtigste i  Argentinas kultur, og det anses for uhøfligt at afslå. Rundt omkring i byerne er de små krukker til salg for rimelige penge. Og de er ofte smukt dekoreret.

Tango - de forbudte trin. 

Tangoen er Argentinas og Uruguays nationaldans. Det er en melodramatisk stærk sensuel dans, der handler om hjemlængsel, kærestesorger og knivdueller. I 1890 til 1930’erne var det mændene, der dansede med hinanden, medens de ventede på, at deres kvinder kom fra Europa til Argentina. Så mændene dansede med hinanden, medens de ventede på deres tur i bordellerne.

Tangoen var foragtet af det bedre borgerskab i Argentina, men. omkring 1. verdenskrig var tangoen en tur i Paris. Hjemvendt blev den sensuelle dans anerkendt som stueren af den argentinske overklasse, der tog den til sig med begejstring.

 På dansestederne, de såkaldte "milongas", kan man komme ind fra gaden og få sig en svingom, eller der bliver danset til asfaltbal. Med sikker hånd føres kvinden rundt, til musikken stopper brat. Det er tegn til parskifte. Siddende kvinder reagerer - måske på mandens umærkelige nik som opfordring til dans. Parskiftet sker uden et ord, og så sætter musikken igen i gang, og de nye par fortsætter.

 Enlige udenlandske kvinder skal efter sigende være lidt på vagt overfor galante argentiske herrer på plus 50 år, for de kan godt misforstå situationen på en "milonga" og forvente sig mere end en dans.  

Fodbold er nærmest en religion.  

 Fodbold i Argentina bliver dyrket som en gud, og alle går vildt op i sporten. På gader og stræder, hos købmanden, ved siden af buschaufføren og kassedamen bliver klubben tilbedt med vimpler, plakater, som var det katolske helgener. Argentina har da også nogle af verdens bedste fodboldspillere, og det gælder om at ydmyge modspilleren med finesser og gavtyvetrick. Argentina er det land i verden, der eksporterer flest spillere til udenlandske ligaer, endda flere end Brasilien, der har tre gange så stor spillemasse. Og så har Argentina vundet det ene verdensmesterskab og olympisk guld efter det andet.

De 7 kontinenters land.  

Argentinas mundheld er, at landet har 7 kontinenter, og det er ikke helt hen i vejret, for landets klimazoner går fra subtroperne til det sydlige aktiske klima.  

Buenos Aires er en gigant, hvor nyt og gammelt blander sig i en charmerende cocktail i de 48 forskellige kvarterer. Koloni - og tangokvarterer skiller sig ud, og Palermo er det største kvarter med en overflod af cafeer, parker, butikker og restauranter.  

Punaen er det tørre, ofte kolde højlandsområde i det nordvestlige hjørne af Argentina. Det ligger imellem mellem 3 og 5 kilometers højde. Det var her inka-imperiet strakte sig ind fra Peru og Bolivia. Området er det mest indianske i Argentina, især provinserne Salta og Jujuy har en stor indiansk befolkning.  

Cuyo betyder på indiansk "sandet jord", og området har verdens højeste bjerge uden for Himalaya. Området har delvis ørkenklima, men provinsen er også Argentinas centrum for vindyrkning. Der er flere nationalparker, hvor "Ischigualasto" kaldes "Månedalen", og her levede dinosaurerne i forhistorisk tid. Cuyo området er rig på historie, idet det var her, at spanierne først koloniserede Argentina sammen med katolske munke.  

Mesopotamia Argentina ligger i det nordøstlige hjørne af Argentina på grænsen af Brasilien og Paraguay. Her findes regnskoven, og i området ligger verdens største vandfald ¨Iguaxu", der består af 275 vandfald fordelt over omkring 3 kilometer. Området har flere indianerstammer, især i Missiones-provinsen, og her findes Sydamerikas største koncentration af matéplantager.  

Pampassen betyder slette på quechue-indiansk og omfatter et enormt område på henved 750.000 km2. Området er kendetegnet ved at være frugtbart til dyrkning af en mængde afgrøder. Området er fladt som en pandekage, så turistmæssigt er der kun få turistattraktioner.  

Patagonien er og har til alle tider været kendetegnet for eventyr. Området omfatter omkring 1 million km2 fra midt på Chile og Argentina og sydpå. Her er der bjerge, floder, gletsjere, søløver, hvaler, laks og lamaer i rigt mål.

Patagonien har et af verdens laveste befolkningstæthed med kun 2,5 million indbyggere i det enorme areal. 3/4 af Patagonien ligger i Argentina. Ildlandet i det allersydligste Sydamerika regnes også til Patagonien.  

Argentinsk Antarktis dækker et område på omkring 1 million km2 fordelt på seks permanente baser, der administreres af Ildlandprovinsen. Der findes 6 permanente baser med omkring 300 indbyggere.    

Kilde til ovenstående:

”Turen går til Argentina og Chile”. Politikens Forlag 2016. Argentina -en dansk guide. Hans Erik Rasmussen. Forlaget Møllen.  

Klik her og fortsæt til Sydamerika del 4 Argentina og Boenos Aires.

Tilbage til forsiden